Planul României de 5 mld. EUR pentru digitalizare şi introducerea Inteligenţei Artificiale

R.S.
Miscellanea / 22 august

Planul României de 5 mld. EUR pentru digitalizare şi introducerea Inteligenţei Artificiale

Datele internaţionale indică un trend ascendent în utilizarea tehnologiilor bazate pe inteligenţă artificială (IA), iar această creştere este asociată cu perspective promiţătoare pentru veniturile organizaţiilor, arată o analiză a agenţiei de comunicare Businessing şi compania Gov-Smart, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, previziunile arată că, în următorii ani, companiile care integrează IA în activităţile lor ar putea înregistra creşteri semnificative ale veniturilor, cu procente între 6 şi 10%.

Mai mult, se estimează că până în 2030, economia României ar putea beneficia de o creştere de 13,5%, potrivit Techcelerator, datorită utilizării extinse a inteligenţei artificiale în mediul de afaceri. Această cifră reprezintă un potenţial imens pentru dezvoltarea economică a ţării şi inovare.

Până în 2027, o proporţie de 20,5% din fondurile din PNRR, adică o sumă de peste 5 miliarde de EUR, ar urma să fie investită în dezvoltarea infrastructurii digitale şi încurajarea introducerii sistemelor IA atât în serviciile publice cât şi în cele private, potrivit Strategiei Naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale.

Există 7 arii pentru politici privind digitalizarea cuprinse în strategie: conectivitate, capital uman, e-guvernare, servicii publice digitale şi ecosisteme digitale locale, digitalizarea companiilor, investiţii în capacităţi digitale şi amplasarea de tehnologii avansate. Din suma alocată digitalizării, 1 mld. EUR ar urma să fie folosit în dezvoltarea competenţelor digitale ale populaţiei, potrivit datelor publice analizate de Businessing şi Gov-Smart.

Realitatea actuală a adoptării tehnologiei IA în România este mai puţin optimistă, pentru că ţara noastră are de recuperat un decalaj destul de mare, faţă de restul ţărilor europene. La finalul anului 2021, ţara noastră se situa la coada clasamentului european în ceea ce priveşte integrarea inteligenţei artificiale în activităţile cotidiene ale companiilor, se menţionează în comunicat.

Doar 1% din totalul de companii active din România aveau introduse IA în procesele lor de lucru.

Această discrepanţă între potenţialul identificat şi implementarea actuală subliniază necesitatea unor eforturi susţinute pentru a stimula adoptarea tehnologiei IA în mediul de afaceri românesc.

Accesul inegal la tehnologie şi competenţele digitale poate crea o societate cu două viteze

Un aspect crucial al acestei transformări este modul în care tehnologia influenţează locurile de muncă şi economia globală. În timp ce unele voci aduc în discuţie perspectivele entuziaste privind crearea de noi oportunităţi şi eficienţe sporite, altele atrag atenţia asupra ameninţărilor potenţiale, cum ar fi pierderea locurilor de muncă şi creşterea inegalităţii economice.

"Inteligenţa artificială va continua să joace un rol esenţial ca instrument executiv, contribuind la optimizarea proceselor şi la creşterea eficienţei în diverse domenii. Cu toate acestea, digitalizarea nu ar trebui percepută ca o ameninţare la adresa locurilor de muncă, ci mai degrabă ca o oportunitate de evoluţie. Prin realocarea resurselor umane în funcţii care valorifică expertiza şi capacitatea de a genera un impact social pozitiv, digitalizarea devine un catalizator al progresului societal, nu o sursă de insecuritate profesională", declară Alexandru Panait, expert în securitate informatică şi fondator Gov-Smart.

Accesul inegal la tehnologie şi competenţele digitale poate crea o societate cu două viteze, în care unii sunt avantajaţi, în timp ce alţii sunt lăsaţi în urmă.

România ocupă locul 18 la nivelul Uniunii Europene, privind numărul de programe academice specializate în domeniul inteligenţei artificiale. Pe primele trei locuri se află Germania, Olanda şi Suedia.

Astfel, este crucială implementarea unor politici şi iniţiative care să promoveze incluziunea digitală şi să asigure că niciun individ sau comunitate nu este uitat în acest proces de transformare.

Iniţiativele de educaţie, sprijin guvernamental şi colaborare între sectorul public şi privat pot juca un rol vital în a balansa accelerarea procesului de digitalizare şi în realizarea avantajelor pe care tehnologia IA le poate aduce în viitorul apropiat, se precizează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4668
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2492
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8613
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.0863

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb