Planul Simion este posibil sau este un miraj?

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 30 iulie 2024

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

English Version

George Simion, preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) şi candidat al acestui partid la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, promite, în oferta lui electorală, apartamente la preţuri începând de la 35.000 de euro. La acest preţ, Simion spune că poate oferi, după ce va deveni preşedinte, apartamente de două camere în suprafaţă de 50-52 metri pătraţi. Pentru 50.000 euro spune că cei care doresc pot primi apartamente de trei camere în suprafaţă de 68-72 metri pătraţi, iar la preţul de 70.000 de euro promite unităţi locative de patru camere în suprafaţă de 95-100 metri pătraţi. Populaţia se îmbulzeşte deja să încheie contracte pe baza ofertei lui George Simion.

În contractele încheiate de preşedintele AUR cu cetăţenii nu se spune dacă suprafaţa respectivă este cea utilă sau dacă ea include şi anumite anexe ori spaţii comune. Cert este că, potrivit acestor contracte, apartamentele ar urma să fie ridicate în zonele din apropierea municipiilor Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Oradea, Suceava, Sibiu, Bacău, Baia Mare, Târgu Mureş şi Galaţi, pe terenuri care, potrivit lui George Simion, ar urma să fie expropriate, deoarece sunt lăsate în paragină sau imobilele aflate pe acestea nu sunt îngrijite de urmaşii proprietarilor iniţiali. Preşedintele AUR mai susţine că utilităţile - electricitate, apă, gaze naturale - ar urma să fie aduse în viitoarele cartiere de către companiile din domeniu, pe cheltuiala acestora, obligându-le, practic, să facă investiţii în zonele respective, investiţii care în acest moment nu sunt programate nici de furnizori, nici de companiile de distribuţie, axate în următorii zece ani pe absorbţia fondurilor europene alocate tranziţiei energetice.

Un alt punct interesant din contractul încheiat de preşedintele AUR cu cetăţenii se află la finalul documentului, unde se precizează că respectivul act "va începe să producă efecte începând cu ziua preluării mandatului de Preşedinte ale României de către domnul George Simion".

Cu alte cuvinte, nu este vorba despre nicio înşelătorie, aşa cum afirmă deputatul liberal Alexandru Muraru şi copreşedintele REPER, Ramona Strugariu, deoarece cetăţenii încă de la semnarea contractului propus de Simion cunosc faptul că, dacă acesta din urmă nu ajunge preşedinte al României, contractul respectiv nu intră în vigoare, adică nu îşi produce efectele. În consecinţă, plângerea depusă la Parchetul General sub această privinţă - a înşelăciunii - de către deputatul liberal şi de către REPER nu are nicio valoare, atât timp cât termenii contractuali sunt clari pentru ambele părţi contractante, încă de la semnarea contractului.

Singurele chestiuni în discuţie rămân cele privind gestionarea securităţii datelor personale pentru cetăţenii care au semnat contractul respectiv şi dacă apartamentele respective pot fi ridicate la preţurile prevăzute în contract.

Un milion de apartamente ridicate în zece ani

Referitor la ultimul aspect, George Simion a precizat: "Dacă includem autorizaţiile, eforturile duse în a trage utilităţi şi terenul, poate să ducă şi la 2.000, 3.000, poate să ducă la 5.000 de euro metru pătrat în centrul Bucureştiului. Peste tot metrul pătrat construit costă la fel. După aceea intervine chestiunea terenului, utilităţile, infrastructura şi autorizaţia. În acest program propus de noi, terenul îl acoperă statul. Nu dăm bani gratis, nu dăm locuinţe gratis, oferim la preţul de producător plus un procent de profit mai mic pentru cei care vor construi aceste locuinţe, adică un profit pentru constructori de 10-15%. Oferim românilor care nu au posibilitatea de a cumpăra la preţuri decente. Nu îi pot obliga pe constructori să participe la acest program, deoarece trăim într-o piaţă liberă. De aceea, ne adresăm doar constructorilor care vor dori să facă acest efort, să participe la acest program. Ei vor avea o rată mai mică de profit, de 10-15% aşa cum am mai menţionat. O să fac un apel public către toate firmele care realizează construcţii să spună dacă pot realiza sau nu apartamentele în preţurile respective. În momentul ăsta piaţa imobiliară este blocată. Nu vom forţa pe nimeni. Repet, terenul şi demersurile pentru autorizaţii, utilităţi, infrastructură, care sunt problemele reale cu care se confruntă constructorii, vor fi puse la dispoziţie de către stat. Nu construieşte statul, statul are în acest proiect doar antrepriza generală".

Prin acest plan, George Simion susţine că va construi 100.000 de locuinţe pe an, adică un milion de locuinţe în zece ani. Mai trebuie menţionat că persoanele care vor dori să obţină un astfel de apartament, dacă nu au suma necesară, vor fi nevoite să achite un avans minim de 1000 de euro pentru apartamentul cu două camere, urmând să beneficieze de credit imobiliar cu dobândă zero pe următorii 25 de ani, rata lunară fiind stabilită la 115 euro.

Valoarea totală a programului se ridică la 50 miliarde euro, din care 20 miliarde euro reprezintă cheltuielile pe care urmează să le facă statul român în următorii zece ani, potrivit preşedintelui AUR. Cele 20 miliarde euro reprezintă dublul valorii iniţiale a programului naţional Anghel Saligny (50 miliarde lei - adică 10 miliarde euro) prin care guvernele Cîţu, Ciucă şi Ciolacu au investit în infrastructura din toate localităţile României. Ulterior, valoarea programului Anghel Saligny a ajuns la 65 miliarde lei, dar se situează tot sub valoarea planului imobiliar propus de George Simion.

Referitor la acest plan, deputatul european Gheorghe Piperea a declarat că acesta este implementat şi în alte state europene şi că a fost demarat iniţial cu succes în România, dar că a fost pervertit de către sistemul bancar.

Gheorghe Piperea a declarat: "Acest sistem a fost implementat şi în România, dar a fost pervertit de cele două bănci austriece care l-au pus în practică: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe. Când a fost lansat, sistemul a avut un imediat şi uriaş succes. Nu mai puţin de 360.000 de persoane fizice au devenit clienţi ai acestor bănci, fără a şti cu exactitate ce anume au contractat. Deponenţii au fost lăsaţi să creadă că bonificaţia de la stat, în cuantum de 25% pe an, era o dobândă la depozit. În realitate, bonificaţia nu se plăteşte deponentului, ci băncii, ca parte din avansul necesar creditului, care trebuia contractat după minim opt ani de acumulare, exclusiv pentru construcţia sau achiziţia unei locuinţe. În practică, clienţi au fost chiar şi bebeluşi sau pensionari în vârstă de peste 70 de ani. Aproape toţi clienţii (minus câteva sute, din 360.000) au pus bani în acele bănci pentru a câştiga 25% pe an, bani de la stat. Dobânzile şi bonificaţia nu au fost niciodată achitate. Ba, mai mult, nici banii proprii depuşi în sistem nu s-au mai încasat înapoi. Încă sunt pe rol litigii cu cele două bănci. Cu toate acestea, cele două bănci pentru locuinţe au încasat toată bonificaţia de la stat, deşi au fost semnate doar câteva zeci de contracte".

Planul lui Simion, contestat de constructori şi dezvoltatorii imobiliari

O companie de construcţii nu poate supravieţui în piaţă, în actualele condiţii, cu un profit de 10-15%, atât cât prevede planul Simion, ne-a transmis Radu Dumitrescu, Sales Manager al dezvoltatorului imobiliar EnVogue Residence.

Radu Dumitrescu a precizat: "Indiferent că e companie de construcţii sau dezvoltator imobiliar, nicio firmă din acest domeniu nu poate supravieţui cu o marjă de profit de 10-15%. Apoi ştiu că pe vremea comuniştilor, când deciziile erau centralizate deoarece întreprinderile de construcţii erau deţinute de stat, s-au construit în Bucureşti, în 20 sau 25 de ani, între 600.000 şi 800.000 locuinţe. Cum vrea să facă George Simion în zece ani un milion de locuinţe, în actualele condiţii de piaţă liberă? 10-15% e un profit foarte mic, dacă adaugi şi riscurile. Priviţi balanţa oricărei companii medii sau mici din România din domeniul construcţiilor. Niciuna nu poate supravieţui cu 10% marjă de profit".

Expertul imobiliar a menţionat că, la ora actuală, construirea unui apartament de două camere în suprafaţă totală de 60 metri pătraţi (din care 54-55 metri pătraţi sunt utili), care include şi balcon, se ridică la 89.600 euro cu tot cu TVA de 9%, preţul fiind unul practicat de dezvoltatorii aflaţi la marginea Capitalei.

Referitor la preţul de 35.000 euro al unui apartament cu două camere prevăzut în planul Simion, Radu Dumitrescu ne-a spus: "Nu ştiu ce va construi sau din ce materiale. Aici sunt mai multe discuţii. Depinde de ce construieşte, din ce materiale. În perioada comunistă erau făcute din prefabricate, din beton armat. Şi dacă se construieşte pe cadre de beton, cu zidărie din cărămidă, nu ştiu cât de ieftin se poate ieşi pentru a vinde un astfel de apartament cu 35.000 euro. Apoi, dacă apartementul respectiv este de 52 metri pătraţi utili, atunci el ar trebui să aibă undeva la 63 metri pătraţi construiţi. Un astfel de apartament să iasă la 500 euro metrul pătrat construit, nu ştiu dacă este posibil, mai ales că nu ştiu din ce îl face, cu ce muncitori. Sunt foarte multe detalii privind proiectul, materialele, forţa de muncă etc., care îşi pun amprenta asupra preţului final privind metrul pătrat construit şi de aceea nu mă pot pronunţa cu exctitate asupra planului Simion. Dar nu cred că la 500 euro metrul pătrat se angajează să lucreze vreun constructor din România".

În sensul celor exprimate de Radu Dumitrescu s-au declarat şi alţi dezvoltatori imobiliari, sub protecţia anonimatului, care ne-au transmis că planul Simion nu prezintă o sursă credibilă de informaţii, nu are la bază un studiu de piaţă şi nici un studiu de impact sau de calcul cu privire la rentabilitatea marjei de profit pe care ar urma să o înregistreze în contabilitate firmele de construcţii sau companiile imobiliare. Unii consultanţi imobiliari contactaţi de Ziarul BURSA ne-au transmis din start că este ireal, în actualele condiţii din piaţă, să construieşti apartamente la 35.000 euro, chiar dacă materialele folosite ar fi fel de fel de prefabricate, deoarece costurile adiacente privind preţul energiei electrice utilizată în construcţia imobilului, costul forţei de muncă necesare şi al finisajelor interioare au crescut în ultimii ani.

În ceea ce priveşte companiile de construcţii rezidenţiale pe care le-am contactat pentru realizarea acestui articol, unii reprezentanţi ai acestora au refuzat din start să ia în calcul realizarea la 35.000 euro a unui apartament, în timp ce alţii ne-au transmis că nu se ghidează în activitatea lor după "bazaconii politice".

Viabilitatea planului Simion, contestată de economişti şi jurişti

Dobânda zero, pe care ar urma să o aplice băncile creditelor ipotecare pentru apartamentele ce ar urma să fie construite din planul Simion, este cea mai mare iluzie, a afirmat profesor dr. Cristian Păun, cadru universitar la Academia de Ştiinţe Economice, fost preşedinte al FNGCIMM.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Cristian Păun arată: "Băncile nu dau niciodată credite din capitalul lor (capitalul acţionarilor la bănci este pe la 9-11% maxim). 60-70% din capitalul băncilor este capitalul deponenţilor, cei care duc economisirile la bănci pentru a nu băga mâna în ele, pentru a le păstra în siguranţă şi pentru a opera cu uşurinţă cu ei. Economisirea nu este niciodată ceva plăcut şi este întotdeauna nelipsită de riscuri (inflaţia, cursul de schimb, riscul de furt, pierdere, deteriorare etc.). Banii sunt duşi la bancă, sunt împrumutaţi băncii, doar dacă banca compensează această neplăcere a economisirii (abţinerea de la consumul prezent) cu o dobândă. Ca să ne încurajeze să economisim, băncile în primul rând plătesc dobânzi celor care economisesc. Din ce plătesc băncile dobânzi? Din dobânda încasată de la creditele pe care le acordă. Nu au altă sursă pentru economiile noastre. Dacă nu pot plăti această dobândă, economiile dispar instant, capitalul dispare instant, creditele dispar instant. Băncile dispar instant. Şi toţi cei care muncesc pentru ele. Aşa că promisiunea lui Simion este, de fapt, un plan anti-români. O luptă de clasă, contra celor care economisesc, care lucrează în bănci, care fac investiţii pe baza finanţărilor date de bănci".

Fostul magistrat clujean Cristi Dănileţ afirmă că, în contractul propus de George Simion, se află multiple erori juridice menite să îi înşele pe cetăţenii care nu cunosc aspecte banale de legislaţie.

Cristi Dănileţ precizează: "În primul rând, se colectează fără drept date personale: nume, prenume, cod numeric personal, număr de telefon, de către o persoană fizică care nu are nicio împuternicire în acest sens, dar invocă o funcţie publică pe care ar putea-o ocupa în viitor. În al doilea rând, chiar dacă va fi ales Preşedinte al României, el nu va putea pune în aplicare un astfel de contract/plan. Alocarea terenurilor pentru construcţia de locuinţe, ridicarea imobilelor respective, repartizarea lor, creditarea acestora nu sunt atribuţii nici ale Preşedintelui, nici măcar ale Parlamentului sau Guvernului, ci ale administraţiei publice locale şi ele se acordă pentru implementare unor entităţi private şi numai prin proceduri legale. În al treilea rând, neîndeplinirea contractului nu este sancţionată în niciun fel. Faptul că respectivul îşi va da demisia din funcţia de preşedinte nu înseamnă că cei care au contractat vor fi despăgubiţi".

Referitor la cele semnalate de fostul magistrat Cristi Dănileţ, arătăm că, în contract se stipulează, la articolul 2.4, că în maximum şase luni de la învestirea noului Guvern, George Simion va trebui să prezinte public calendarul de implementare al activităţilor prevăzute în planul Simion, termenele de finalizare pentru fiecare etapă şi termenul de operaţionalizare a programului de refinanţare a creditelor. Ceea ce nu iau în calcul cetăţenii care semnează acest contract este faptul că guvernul care se va instaura la Palatul Victoria în urma alegerilor parlamentare din 1 Decembrie poate respinge planul Simion. Fără o lege care să stabilească acest plan, fără hotărâri de guvern adiacente şi norme de aplicare, întreg eşafodajul construit de AUR şi liderul său se poate dărâma rapid ca un castel de nisip.

La acestea se adaugă şi cheltuielie pe care trebuie să le facă statul român, adică 20 miliarde euro în opinia lui George Simion, şi 35 miliarde euro, potrivit deputatului liberal Alexandru Muraru.

Domnul Muraru a precizat: "Preţul propus pentru locuinţele de 35.000 de euro este mult sub costul real de construcţie, estimat la 1.000-1.200 euro pe metru pătrat. Un apartament de 50-52 mp are un cost minim de 50.000-60.000 de euro, fără a include costurile terenului şi infrastructurii. Dacă adăugăm şi aceste cheltuieli, ajungem la un cost mediu de 70.000 euro. Această diferenţă, dacă ar fi achitată de la bugetul de stat, pentru cele 1 milion de locuinţe propuse de eschrocheria AUR, ar însemna 35 miliarde euro. 35 miliarde euro reprezintă aproximativ 29,56% din veniturile bugetare ale României pentru anul 2024. 35 miliarde euro reprezintă aproximativ 25,74% din cheltuielile bugetare ale României pentru anul 2024".

Case la 10.000 euro

Planul Simion nu pare unul utopic dacă luăm în considerare că, la nivel global şi chiar naţional, au fost proiecte care au dus la construirea de locuinţe sociale la preţuri mult mai mici decât cel de 35.000 euro propus de liderul AUR.

În anul 2012, pe baza unui program gândit de primarul Radu Mazăre şi aprobat de PSD, care domina Consiliul Local Municipal Constanţa, în municipiul Constanţa erau inaugurate apartamentele din locuinţele modulare realizate în cartierul Henri Coandă. Potrivit informaţiilor financiare oferite atunci de edilul Radu Mazăre, în cartierul Henri Coandă au fost construite 906 apartamente şi garsoniere, proiectul ridicându-se la valoarea de 31 milioane lei. Costul ridicării unei locuinţe din containere modificare, cu toate utilităţile, a fost de aproepe 35.000 lei, adică 7500 euro la valoarea de schimb din acei ani. În acel moment, specialiştii imobiliari au afirmat că preţul apartamentelor şi garsonierilor din Henri Coandă, cartier care există şi astăzi în municipiul Constanţa, este unul corect pentru gradul de confort oferit.

La un moment dat, în anul 2023 au apărut pe Youtube şi pe reţelele de socializare, în special TikTok, mai multe filmuleţe în care se prezenta un proiect al lui Elon Musk prin care urmau să fie construite case modulare la preţul de 15.000 de dolari. Potrivit unui articol publicat de Business Insider, compania Tesla nu construieşte deocamdată case la preţul de 15.000 dolari bucata, iar Elon Musk deţine o mini-casă de oaspeţi din prefabricate, care valoarează 50.000 de dolari şi a fost realizată de start-up-ul Boxabl. Ideea de la care a pornit cercetarea efectuată de compania Tesla şi viralizată în mediul online, ca şi cum casele respective sunt reale, este necesitatea realizării unor locuinţe cu spaţiu mai mic pentru a satisface nevoie mari de clădiri rezidenţiale existentă în SUA şi nu numai. Din păcate, până în acest moment ideea lui Elon Musk şi a companiei Tesla nu s-a finalizat şi nu putem vorbi despre case cu două camere în valoare de 15.000 dolari.

Mai mult, la o simplă accesare a site-ului tesla.properties (Tesla Homes), se poate observa că nu există în acest moment niciun proiect privind construirea de case la 15.000 dolari bucata. La aceasta adăugăm şi faptul că respectivul proiect viralizat pe reţelele de socializare nu a fost prezentat de Elon Musk în niciun cotidian economic sau politic, fie că vorbim despre The Economist sau despre Forbes, The New York Times, The Washington Times, etc..

În 2010, în India a fost demarat un proiect pentru locuinţe în Sri Lanka. Potrivit guvernului indian, urma să fie realizate 55.000 locuinţe la preţul total de 33 miliarde rupii (adică 36,93 milioane euro), ceea ce însemna un cost per locuinţă de 7258,7 euro. Numai că de atunci şi până în 2016 preţul acestor case a crescut la 10.448 euro pe bucată, pentru ca în faza a IV-a demarată anul trecut să se situeze la aproape 15.000 euro, potrivit publicaţiilor The Morning, Business Standard şi Times of India.

Mai multe proiecte de case ieftine au fost implementate în China, unde sunt fabricate imobile modulare, dar şi gata încapsulate. Dacă un imobiul modular realizat prin compartimentarea a unu sau două containere costă în jur de 7000-8000 dolari, casele realizate din prefabricate se ridică la 15.000-16.000 dolari, iar casele încapsulate într-o structură prefabricată ajung la 23.000-25.000, dolari potrivit preţurilor afişate pe site-urile globalsources.com, lkskiosk.com, made-in-china.com. Casele realizate din containere sunt compartimentate cu panouri OSB, panouri care sunt puse şi pe exterior, şi sunt alcătuite dintr-un dormitor, o baie şi un birou.

Spre comparaţie, în Europa aceste preţuri sunt încă derizorii, dacă luăm în considerare că, pentru ridicarea locuinţelor din Satul Olimpic în care sunt cazaţi sportivii participanţi la Jocurile Olimpice de la Paris, Franţa a plătit 7000 euro pe metru pătrat construit, potrivit informaţiilor publicate de Le Figaro şi Le Monde.

Opinia Cititorului ( 42 )

  1. Bine documentat! Simion e maestrul imposturii

    1. Hai sa renuntam la cursa inarmarii si la banii pe care ii tocam anual cu stapanii planetei sa vezi cum ne umplem de apartamente de n-o sa putem locui in ele...

      Daca vindem un sistem Patriot cu cat l-am luat (desi nu-l cumpara nici drku in afara de noi la acesti bani) nu umplem de apartamente de 35000 de euro.  

      Pai putler tot insista cu inarmarea. SUntem fortati sa cheltuim pe inarmare ca altfel ne iau mujicii tot inclusiv masinile de spalat.

      Da' sa facem apartamente de minim 100mp domle, ca altfel vin rusii si le fura ca pe frigidere sau masini de spalat.

    ...

    1. Apartamente la 35 k in Siberia proababil, da ca nu ai armata in 10-15 ani vin peste tine nu rusii ci sarbii bulgarii ungurii. Simplu. Vrei liniste? atunci e bine sa ai un ciomag mare care determina potentialul dusman sa se gandeasca de doua ori

      mai bine le dam la rusi direct 35 k eur taxa de protectie pe cap de fasmilie, credc ca asa vom scapa de mugetele de troll sovietic ale tale

      Shi trolii sovietici analfabetzi economic au dreptul la cuvant, nu suntem in Rusia lui Putin.

      Bah prostilor ... luati 10 miliarde de euro date plocon anual la americani, impartiti la 35.000 de euro si vedeti cate apartamente va rezulta.

      Si o sa va dati seama ca se poate... ! 

      Epoca de aur ne-a demonstrat cat ne costa să fim furați de către sovieticii tăi. Nu conta câți bani pierdeam, 70 de ani am fost ultimii nord-coreeni din Europa. Dacă vrei apartament, muncești și-ți cumperi la prețul piețe,i într-o țară sigură, neamenințată de hoți și criminali sovietici

    Probabil ca preturile apartamentelor pot fi mai mici daca terenul, utilitatiile sunt trase "gratuit". Si conteaza si planul cladirii, dupa un proiect bine realizat se poate construi cladirile, nu trebuie un proiect nou pentru fiecare cladire, sa fie opimatizat in asa fel incat pierderile de materiale sa fie cat mai mici si in felul acesta se poate reduce si timpul de executie , ca la lego fiecare piesa sa aiba marimea optima sa nu trebuie taiat . Daca se micsoreaza cota de TVA, se scapa de rechini din imobiliare , "intermediarii" care pentru cateva semnaturi cer cateva sute sau chiar mii de euro.

    Ce expropriere tata, jumulitu asta vrea sa va fure terenurile aveti grija. Cei ce aveti, ca eu n-am , dar am alte active, care se pot expropria cand se termina banii. Sa se dea la "popor", adica la votantii haur.

    1. Simplu, votezi Haur si beneficiezi de reduceri

      Se poate bre! Vorbeste Simion la Brussell sa faca o denominare 1 la 10 si se umple Romania de apartamente la maxim 35k fara sa construiasca nimic.

    Dobanda Naturala (cu lag in ani) Urca sau Coboara Dobanda Comerciala… Dobana comerciala uca trasa de marja tot mai mare de profit (in multe cazuri de la 30-50-60-80-90-120..%) ce trage dipa ea Dobanda Bancilor Centrale ce va incepe sa compreseze marja de profit a bancilor (de la …..120%-90-80-60-50-30-10..- 5%…-15%…-30% etc)…

    Dobanda Naturale Este Cererea Solvabila Si Potenta Naturala a Pietei (oameni/afaceri/valuri din piramida populatie si / sau / ori migratii artificiale de cetateni si capital) in raport direct cu Capacitatile In Lipsa sau in Plus… ce rezolva nevoile imediate ale cetatenilor…. 

    Dobanda Naturala - Rata (viteza/dorinta/nevoia) Naturala de Interes a pietei (financiare-reale) in raport cu ce Capacitati Sunt Necesare Ori se Inchid / Deschid - afecteaza dobanda Comerciala! 

    Istoria Spune ca Metrul Patrat Constuit Nu costa Niciodata Mai mult de Salariul Net Minim / Mediu in regiune… Dar Tot Istoria ne spune ca In calicia Ciclica Bancara - Financiara - Umana - Afaceri… Cand NPLurile ating Minim …. nominalul de “vanzare” “speculativa” urca peste valuarea de construire cu multiplu mult prea mare…. in multe cazuri dovedite ex de vizualizare construit la 200.000 mii cerut vanzare la 500.000… 650.000 mii sau 700.000 … 

    Cu cat ai Mai mult ciclu de NPLuri pe minime (credite neperofrmante tinute artificial pe balanta bancilor comerciale pe minime / cristaline) cu atat acutizezi piata interna daca Guvernul nu va intervenii sa mentina Exhilibrul Social. 

    Istoria Ne invata (pentru cei ce nu cred sau nu au vazut in viata lor date economice intinse pe 500 de ani - recomand Banca Centrala a Olandei; Uk, Italiei… si a Rusiei Cu ciclurile de pret real raportat la net venit pe ora sau pe zi in raport cu baloanele speculative de marfuri imo - case - terenuri - tehnologii - mancare - impozitare - datorie gov - datorie totala cumulata inflata ori deflata la zeci de ani) ca “betoanele - sistemul financiar” se baloneaza / defleaza cu mult peste venit net ora / zi fie in sus fie in jos… tot ea ne invata ca se baloneaza si defleaza si in raport de net rents…. fie cu peste 100-150-200-300-350 dupa caz si 400-500 si pese… ca sa cada iar la 40-50-60-80-100 plus minus…. 

    Economic, de fel, Cand Dobanda Centrale e in Tavan Dobanda Naturala (rata naturala de interes) e de mult in coborare ori / crash… Plus ca Dobanzile Centrale paseaza Costul Govului La “cetateni/afaceri” prin Dobanzile Comerciale… atat timp cat costurile pasate prin dobanzi comerciale se tin sub net rents … cererea “naturala/speculativa/solvab ila” se va mentine ascendenta in raport cu un volum constant de oferta… cand dobanzile comerciale incep sa fie peste net rents piata se reduce in oferta livrata la vanzare dar asta nu inseamna ca se reduce real ca si capacitati in formare ori formate ori in shadow…. 

    Ciclul Creditarii Comerciale afecteaza accedibilitatea si inaccesibilitatea cetatenilor in case si in a forma natural familii … la varste omenesti… care sa livreze in medie copii la cel putin rata de inlocuire…. 

    Dobanzile Comerciale stimuleaza periodic speculativ … capitalul “investitorilor” de multe ori cand majoritatea din trecut se afla in alt debt trap .. (traducere Munte de NPLuri in piata)… 

    Ciclul Lung Economic a fiecarei generatii ce isi tine amprenta (domina sistemul economic) mare in sistem… ne invata ca la perioade relativ “scurte” de timp se aduna toxicitati ce tre sa rasufle (NPLuri)…  

    Acest ciclu al NPLurilor este format in medie din cel putin 3 cicluri de NPL ce pocnesc periodic la zeci de ani… cand NPlurile pocnesc cel mai grav (raportat la datele istorice) se numeste colapsarea sistemului economic vechi si deschiderea alutuia nou… tot in acest colaps / sistem … specula “betoanelor-sistem financiar” se sparge din multiplii de x400-300-200-150.. si cade natural la 30-40-50-60-80…,plus minus 100… 

    Istoria Fiecarui sistem economic ne spune ca cele 3 socuri de NPLuri sunt de la cele mai mic la cel mai mare … de unde de la cel mai mare dinou la cel mai mic. 

    Exemplu Real de Vizualizare: 

    Soc NPLuri de peste 60-70-80% (romania 90 cu prabusire in munca de la 8-9 mil la 4 mil) raportat la datele economice ale teritoriului / natiei respective .. in analele istoriei rezulta ca asemenea soc nu a mai fost repetat de cel putin 50-60-70 ani… (a se tine cont de tarile dezvoltate - in dezvoltare - subdezvoltate cu rapoarte procentuale diferite). 

    Soc NPL de 20-30-40%…. soc NPL de 8-10-15-20%…. 

    Cu cat socurile NPL sunt mici Procentual Cu atat Sistemul Economic Reapectiv Majoritar reuseste sa mentina balonarea multiplului de 400-300-200-150 peste net rents… unde a se rine cont si de ciclul veniturilor reale ce trag net rents dupa ele si deci trage mai zdravan de lultiplurile de mai sus… 

    Socurile NPL nu trebuiesc mereu declansate de sistemul Financiar… ele se pot declansa si din cauza schimbarilor “nevoilor” cetatenilor din piata reala in raport cu costurile/preturile ce fie le pot suporta sau nu …direct corelate cu net rents si cu ce au in grija (nr persoane/copii) in familii. 

    Cetatenii sunt Dispusi periodic sa rentunte la multe pentru a isi apara initial confortul familiei iar in ultimul ceas renunta la confort pentru a isi asigura “hrana”… 

    Istoria ne invata ca in momente de “hrana/siguranta” confortul si luxul devin secundare… culmea e ca ele corespund cu ciclul de economisire (la japca-infuzie gov capital din pib prin tavare si reprintare in financiar si trezorerii) ce creste ca peocent din pib sau scade… unde va lovi in variatia periodica a NPLurilor… 

    PS: se pot construii locuinte cu 35.000 euro? - exclus pret teren 

    Raspuns Matematic Economic DA! 

    Daca in fata Dobanda naturala trage dobanda de referinta jos; care dobanda de referinta cade trasa de dobanda comerciala; care dobanda comerciala cade trasa de marja de profitabilitate… costurile se pot echilibra si margele compresate pot stimula piata la o productie mai mare cu marja de profit in procente relativ mica dar in suma mare in timp ce costurile se ieftinesc … se poate traduce in marja reala de profit mult mai mare de 10-15% nominal declarata… unde marja dezvoltatorilor devine reala 20-30% cu costuri in jos ori stagnate in piata… dar pana acolo se pot lovii si de marje negative ce nu vor stimula industria reapectiva si deci de aici alt blocaj si crize… 

    Alt indicator interrsant este multiplul de net venit minim - mediu - minim in raport direct cu mp cocioaban… istoria ne spune ca sunt perioade cand mp cocioaban se apropie de net venit minim ca dupa sa se duca spre net venit mediu si dupa spre net venit mare… acest mecanism de “detectie” de spune din timp cat de “sinceri” au fost/ sunt bancile comerciale pe regiuni in cardasie cu speculatorii imo…. 

    Un alt indicator ce nu trebuie uitate este “cartoful”… este unul dintre cele mai bune indicatoare a net rents on lands ce anunta cu lag in fata costurile pietei de suportat…. “cartoful” e corelat direct si cu “soc cost energie”… care se traduce si in costuri cu capacitati productie asupra extractiei de netr rents din lands… in cazul nostru net rents din lands = “tone cartofi in pret saltat sau prabusit”… unde mai exista si net rents on lands in zone rezidentiale… iar aici e vb de multiplul de rents pe care il poti scoate procentual (fortat sau nu) din net income a regiunii….ce se baloneaza periodic la 50-60-65% si coboara la 35-30-25-20%… direct corelat cu ciclul dobanzilor comerciale ce strivesc sau nu veniturile reale…. un aspect a nu se omite: cand se coboara la 30-20% in raport cu net income din piata… poate insemna real ca cel ce produce net incomul respectiv sa aibe alte costuri in crestere in piata/familie ori sa aibe pe cineva somer sau proaspat pensionat (de fel se vede in ciclul de somaj)… si deci 30-20% cei observati pot fii real in suferintele familiilor 50-60% nedeclarati…  

    Istoria Creditului - Guvernelor si Betoanelor (capital fix format) este foarte foarte interesanta… incluzand Egiptul Antic, Babilonul, Roma Antica, Imperiul Otoman, Crecia Antica… Usa actual… uk…franta… Olanda… tara inventarii de “derivate” …. 

    Ce trebuie adus Totusi un Omagiu Global Actoalelor Sisteme Bancare Financiare Guvernamentale este ca:  

    Azi Pe Glob Rata de Proprietari este relativ mult mai imbunatatita fata de perioadele “antice”… sau pana in 1800-1860…. Unde se arata clar in analee istoriei ca imperiile ori natiile ce au avut rate de proprietari sub 40%… puternic financiarizate si multiple acutizari sociale interne de trai… 

    Azi poti sa ai Rata de proprietari Mare dar poti sa ai Natie pertotal in saracie / saracita la nivel de comparatie competitiva Globala ori Regionala! 

    Faptul ca noile sisteme Fiancoare si de Guvernanta au adoptat de pe la jumatea lui 1800 plus minus … alte principii sociale.. a contribuit deplin la bumurile tehnologice aferente si sociale…. 

    s c c r e t

    1. uitam:

      Faptul ca Guvernele initiaza afemenea programe isi pot asigura cash flow intern de la cetateni… indatoramd cetatenii fata de gov unde gov isi poate reduce din datorie externa… ori poate folosii indatorarea cetatenilir fata de gov… ca gov sa multiplice cu levier extern … unde atragerea de capital extern spre intern prin indatorare gov mai mult ca cetateni…. sa favorizeze un trai relativ mai decent pentru cei interni… 

      a se tine cont ce ciclulrile de someri tineri si adulti - ele scimba prioritatile de flux capita in piata..  

      cat si daca in alta piata externa (ex franta sau germania) ce imprumuta gov ro… daca franta germania au soc somaj bomba ce trag de boom npluri.. aceste state vor aloca mai putin in infuzii ori credit catre gov ro… unde gov ro poate sa fie prins la randul lui cu alt ciclu de somaj si boom npluri..  

      asa se transfera socurile in regiuni… a se tine cont ca pot exista piete ce stau asimetric cu balanta… unde unii au npluri pe minime si altii pe maxime… sau unii cooboara / spala nplurile in timp ce la altii da sa urce… pentru ca unii au exportat inflatie/deflatie in timp ce altii au importat inflatie/deflatie… la debalansari o sa vedem siocuri in umplari politici de taxare in sus sau jos “vamale”… ca fiecare economie sa se apere pe moment… fie de import prea mult de deflatie cand economia vrea inflatie sau fie de import prea mult de inflatie cand economia vrea /cere deflatie… si inversa… 

      s c c r e t 

      s c c r e t 

    un articol construit foarte profi! felicitari!

    asa cum am mai zis, ce sustine Simion e imposibil din punct de vedere economic.  

    dar, asa cum am mai zis, devine foarte posibil daca pe masura ce ipotetic Simion ar ajunge la conducere si ar incerca acest plan si ar vedea chiar el ca e imposibil .... asadar devine foarte posibil daca face prostia si tampenia de a nationaliza excesul de capacitate imobiliara NATIONALIZAND casele si apartamentele de la cei ce detin 2,3,4...x case in numele unei asa-zise solidaritati nationale.  

    Mare atentie cu George Simion. 

    Riscul nu e ca nu va reusi (caci nu va reusi). 

    Riscul e dat de ce poate sa faca nebunul, pana unde va merge pentru a satisface patura saraca si imbecila (nescolarizata) de votanti amarati care nu au o casa si ar face orice pentru o casa. Ma refer la nationalizare. Ma refer la calcarea in picioare a dreptului la proprietate chiar daca apare in COnstitutie.  

    Ban.Cher.Vali

    1. nu e necesar sa nationalizeze nimic de la “capitalisti”…

      gov detine monopol la lands taxe impozite… deci poate inunda cu “placere” piata pentru a da de lucru cetatenilor si a forma noi capacitati… 

      ce zice simion acolo nu e de a da 35.000 euro “case”… ce de a da case la valori deplasate in regiunile reapective fata de preturile istorice… ce se traduce prin livrare capacitati la periferie oras … impingi pret central… 

      s c c r e t 

      ca preturile centrale sa cada… cererea naturala de “bunuri servicii” tre sa cada… ea poate sa cada daca nu ai noi “participanti” la joc in formari noi familii… ori daca nu livrezi locuinte accesibile ce declanseaza inter criza de inaccesibilitate si soc in migratie peste hotare… ce se traduce in prabusire cerere si lovire credite bancare si valori imo aflate central… pentru ca nu mai da talpa de om pe acolo … con vertita in cerere solvabila de bunuri servicii…

      si deci planul lui simion e de a intinde actualul ciclu economic de a nu se colapsa inca… 

      ceea ce e foarte bun… cu plusurile si minusurile aferente… 

      inca odata… NU Simion Prabuseste Dobanzile!!! 

      Dobansile se prabusesc in spatele Dobanzii Naturale de Interes!!! 

      s c c r e t 

      Renuntarea la cursa inarmarilor si la banii ingropati anual de ROmania in armament ar umple tara de apartamente de 35000 euro in doar 3 ani.

      Calculati si va veti convinge...

      in maxim 10 ani am putea locui cate o singura persoana in apartament.  

      Nici Ceausescu nu dadea apartamente pe gratis, fiti mai realisti. In Arad, care e un oras ieftin fata de altele, un apartament nou cu 2 camere, la aprox 50 m e acum 85.000 de euro.

      Se va fasai programul cum se fasaie toti dupa ce se vad inscaunati.  

      Se vor face cateva ANL uri, ce se vor chema altfel si bye.

      Din start a venit cu minciuna ca statul are dreptul sa exproprieze pe gratis un teren intravilan pt ca e netunsa iarba, sau are nu stiu ce cladire darapanata.

      iti poate da o amenda , si in timp, dc nu platesti amenda si nu remediezi situatia, te da in judecata, si te poate executa silit, dar nu expropria. nu legal, nu in UE.  

      Nu exista a Manca Gratis! cineva undeva are costurile aferente!

      cine a spus "gratis"... 

      ori de "moartea" sau "invierea" Fiecarei Monede Noi Circulate ... nu site nimeni ? economic ce se intampla... cu "preturile"... nominale?! 

      s c c r e t 

      Pai spune-i lui putin si rezolvam mai repede!

      Cu rușii în coaste nu poți să bagi bani numai în mici cu muștar.

      Mergi în Soviet și stai si gur în două apartamente! 

      sccret,

      eu sunt mai clasicist in analiza 

      eu stiu ca atunci cand inunzi piata cu bunuri in regim de dumping , conduci la un efect de coborare a pretului pe toate etajele de pret/calitate (cu o exceptie: nucleul central al oricarui oras...) dar tot ce inseamna precentral + periferie (cartiere muncitoresti) o sa fie facute varza cu ciuperci la nivel de pret... jumatate de pret in jos asigurat 

      Ban.Cher.Vali 

      si dupa aia s-ar umple de rusi (si de unguri,sarbi si bulgari in urma lor).

      .. cu intentii militare, nu civile.  

      Ban.Cher.Vali

      eu m-as teme de AUR... oamenii sunt foarte inventivi cand vine vorba de japca... chiar te simti aparat ca Ro e din UE? Pe bune? In fata foamei unor marginali ai societatii , in fata unor lepadaturi care au job de urlatori la meciuri de fotbal si golani alcoolici post-meci ?

      asa mi-e o greata abisala de gregaritatea fotbalului si a mirosului acru imputit de bere ieftina de alcoolic microbist... nu va inchipuiti!  

      Ban.Cher.Vali 

      pe moment prerul scade se stabilizeaza… imobilele livrate la periferii duca ce sunt ocupate imping preturile centrale mai rau in sus…

      ai nevoie de crestere periferii… pentru ca… , consumul celor din periferii ridica profitabilitatea cwor centrale si contribuie la vad in crestere… profitabilitatea celor centrale si presiunea de vad in crestere salta rentrurile… renturile saltate pot declansa alte boomuri de credite si pe zone centrale in timp ce periferiile se stabilizeaza…  

      imobiliaree sunt regionale … pe cartiere sau nationale… ele pot fi de tip liniare… ciclice … sau hibride…. 

      in 90 cand betoanele din ro se “deflau”… pretul unui calendar de buzunar costa 200 lei in timp ce 1 cocioaba 70.000 mii lei… fa socoteala de atunci cu aia de acum… unde un calendar de buzunar costa 5 lei si cocioaba 250.000 media… speculativa… 

      si revenim iar la discutia mea.. ce nu tine seama sau cont de regimurile de guvernare… comuniste totaitare democraticw monarh etc… unde vor exista perioade in care intra mai multe bunuri in cos consum sau mai putine… 

      exemplu de vizualizare: la data a intra 12 bunuri in cos consum… la data b 12345… la data c 123456789 bunuri la data d 1367 bunuri la data e 1289 bunuri la data etc iar 12 bunuri… ala e resetul economic… 

      s c c r e t 

      google it “pretul real istoric al comoditatilor”… e un proces natural de slump si arcuire iar slump si arcuire… ce nu tine seama de regimurile politice de guvernanta… ci pur si simplu de variatia piramidei populatiei in raport cu stocuri capacitati depreciate sau depasite ori lag in livrarea lor peste cerera naturala din piata…

      s c c r e t 

      preturile se prabusesc de la sine si cu surplus si cu deficit… daca retragi mai accelerat livrari la vanzare mai rapid decat caderea cererii pretul il arcuiesti… daca livrezi mai lent decat cererea in crestere pretul il arcuiesti… daca in cadere cerer cade mai urca oferta cauzata de soc somaj sus sau de cost dobanzi in prabusire pretul poate scadea sau stagna… daca oferta creste mai mult decat creste cererea cand ai somaj boom si dobanzi in tava in prabusire iar pretul poate scadea stagna stabiliza….

      somajul de 2 cifre pune mereu capac “durerii de cap”… 

      s c c r e t 

      in italia am cumparat bloculete… bloculete … cu NPLuri bomba pe regiuni… la 50-60-70-80 mii euro.. bloc de 6 apartamente cumparat cu 65 mii euro in crashul trecut… pensie medie neta regionala 600-700 euro… venit mediu net regional 900-1200 euro… (la vremea respectiva)… dobanda de 1,5%…. cerere solvabila aproape ioc in piata… toti erau majoritar prinsi in debt trapul trecut pe munte de NPL ma plimbam “singur” la oferte reale in piata… chirii pe zone per ap 2 camere medie de 350-400-450 euro in …. la 6 apartamente goale 350x6 = 2100 euro cash flow… per bloc fara levier..

      cumparat bloc cu cash 65000 mii : 6 ap = 10833 euro per apartament relativ depreciat… impartit la un minim de chirie potentiaa de 350 euro = 30,95 (asta ca sa vizualizeze si sa inteleaga toti primul meu coment mai mare dat la acest articol) 

      Ipotecat Imobil de 65000 ltv de 75% = 48750 euro la dobanda de 1,5%… per 300 pmt => 194,97 per luna…  

      luat cei 48750 euro si renovat minim / modest tot bloculetul pentru locuit fara intermediari sau samsari in “constructii”… 

      Vandut 4 apartamente la 35.000 mii … = 140.000 mii … minus achitare sold credit plus minus 48.000 = 92.000 profit plus au ramas 2 apartamente ce genereaza si azi 450 euro pe luna… fara calicie… 

      unde daca socotim 35000 mii impartit : la 350 = 100 … ceeac ce corespunde cu cele explicate in primul coment => piata se refelaza iar in balon credit… 

      capitalismul nu de “democratie sau comunism”… capitalismul tine strict de rata de profitabilitate sau nu a capitalului… iar capitalul va dicta mereu conditiile pietei… cand va exista rata de recuperare capitalul se va distra… can nu va exista … capitalul se va da fugit / pititi / furat / speriat… 

      s c c r e t 

    Casele lu' Simion sunt o poveste de campanie asta e clar... DAR nici cu nenea dezvolatoru' nu mi-e rusine cand spune asa ceva: "Preţul propus pentru locuinţele de 35.000 de euro este mult sub costul real de construcţie, estimat la 1.000-1.200 euro pe metru pătrat."

    1. da, clar.

      dar asta e alt aspect... costul direct al constructiei la m2 + costuri indirecte (asociate) + marja profit... cum naiba le scoate AUR la 35 000 euro un apt de 50 m 2 ... sa mor eu daca stiu 

      daca iei un pix si o hartie NU DAU CALCULELE !!!!!! nU CU DEFICITUL ENORM DE MANA DE LUCRU DIN CONSTRUCTII! NU CU LIPSA DE PRODUCATORI DE MATERIALE DIN ROMANIA (alea cu capital romanesc, nu capital strain). ... 

      bai, nu va mai imbatati cu apa rece , ce zice Simion sunt minciuni pentru copii , mai!  

      Ban.Cher.Vali 

      randamentee in imobiliare sunt infinite… asa cum creditul este infinit dar are viteze diferite… ori perioade cand da in spate… el ramane istoric infinit…

      finita este doar abilitatea oamenilor de a percepe / intelege / scoate randaente din piata… si piata are perioade cand devine finita cu tot cu crestere infiita… ceea ce forteaza decelerarea creditarii ca piata sa recupereze din urma diferenta cauzata de compresia randamentelor imoinse chiar spre negativ… 

      piata fianciara poate ramane mult timp “solvabila” mai mult decat pot ramane participantii la joc.. 

      plus ca cu rata de economisire ca procent din pib in crash (mai ti minte cand iti spuneam de rata de economisire ca peocent din pib acum cv ani ca se va duce in crash?) se transforma in piata reala financiara in fully investet… e deajuns sa duseasca in fata la cv ani piata de credit si rata de economiaire ca procent din pib urca… cu somaj bomba… cu NPluri bomba… 

      In momente cu somaj bomba de 2 cifre; cu NPLuri bomba de 2 Cifre; cu cost dobanzi crash… poti sa construiesti iar ieftin… pana atunci ai compresare costuri… 

      s c c r e t 

    Un subiect care ne arată că,deși in 30 de ani standardul de viață a crescut enorm pentru toată lumea ,un procent serios din populație nu a evoluat intelectual deloc ,din contra merge cu graba la vale pe panta evoluției.

    1. clar!!!

      un pix, o foaie si niste calcule dupa cautari si culegeri de informatii ar face minuni la nivelul electoratului AUR!  

      Ban.Cher.Vali 

    darrrr... desi pozitia mea e anti-vrajeala AUR cu imobiliarele am ceva sa va zic:

    vedeti ca scursurile mondiale (WEF) au pus-o de un nou plan ca la COVID si se va declansa nitel mai la anul 

    e vorba de o versiune modificata de aviara , din aia care sare si la vita si la om si intre oameni ...  

    si iar apar gealatii la TV (arahat si compania) sa va fugareasca cu vaccinuri ARNm pentru aviara de data asta (si trebuie sa le refuzati si pe acestea ca sa nu pupati un turbocancer de sa va zboare maselele)  

    sincer sa fiu nici nu stiu care e raul cel mai mic? un deranj economic datorita tampeniei AUR sau un deranj de sanatate publica (inca dezbat in interior) ? 

    Ban.Cher.Vali 

    Mare om Simion asta!! A pus la treaba atatea minti stralucite cu o prostie de care rad si curcile!! Pun pariu pe un apartament din ala ca Simion nu a gandit atatea aspecte ce vor fi analizate dd unii di altii...Asta imi aduce aminte de analizele literare din scoala de pe vremea mea, cand nici Eminescu, nici Creanga si nici altii ca ei nu s-au gandit cand si-au scris operele la atate aspecte "vazute" de mintile stralucite ale analistilor si criticilor de pe vremea lor si a celor de dupa!

    1. La Creanga si Eminescu analizezi o opera ce exista, pe cand la Simion sunt doar vorbe goale momentan. Si cum nu castiga, nici nu vom afla daca ar fi facut ceva sau nu. Probabil nu.

    adevarat si acest comenent (referitor la imobiliarele pe "genunchi" din romania):

    " 1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1) 

    (mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2024, 15:08) 

    In Romania pana si blocurile se construiesc cu norme de constructie anti-familie. Nu poti sa lasi copii in balcon jos, neinchis, cu perete de sticla de 5mm. Bucatarie mica, fara a 2-a baie la apartamente de 3 camere. Pana si normele comuniste din anii 1980 erau mai pro-familie. 

    Daca statul ar reglementa normele de constructie pro-familie tot ar ajuta la ceva...." 

    adresat unui coment:  

    "1. fără titlu 

    (mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2024, 13:34) 

    mai nou ..in romania...cu demografic crash... mai nou femeile nu mai nasc.... "nasc" afaceri... 

    s c c r e t " 

    Nu ma astept ca dezvoltatorii imobiliari sa recunoasca pretul real de constructie al unei locuinte, iar constructorii nu au interes sa se certe cu dezvoltatorii, desi cam acelea sunt castigurile lor, asta daca incaseaza banii de la dezvoltatori.

    Cam atat sunt preturile cat spune Simion, fara teren si documentatie.  

    Profitul dezvoltatorilor este de la 100% in sus, chiar si 300% in cazuri exceptionale, in unu sau doi ani de la inceperea proiectului, nu imediat. 

    Tot lantul de profitori imobiliari au interes sa blocheze acest plan, exact cum s-a intamplat cu proiectul ANL. 

    Daca vorbim de riscuri, asta este o obraznicie.  

    Sa ne amintim cum in 2010 politicienii sfatuiti de dezvoltatori si BNR au inventat Prima casa la 60.000 euro si imediat pretul de piata al constructiilor a sarit de la 600 euro/mp la 1.000 euro/mp, in timp ce costurile erau de 200-250 euro/mp.

    Dezvoltatorii au avut interes ca fraierii sa le cumpere grajdurile nevandute si BNR sa salveze bancile ramase fara garantii la creditele deja acordate. Aveau nevoie de minim 1000 euro/mp, macar pentru garantiile detinute inainte de 2007. Deci riscuri zero, acoperite de fraieri cu garantie de la buget. Pentru hotii astia - dezvoltatori, banci si politicieni spagari - un nou program ANL ar fi de-a dreptul TOXIC. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb