Planul UE pentru muniţiile destinate Ucrainei este blocat de o dispută între membri

D.T.
Miscellanea / 7 aprilie 2023

Planul UE pentru muniţiile destinate Ucrainei este blocat de o dispută între membri

Un plan al Uniunii Europene de a trimite 1 milion de proiectile de artilerie în Ucraina este blocat, întrucât statele membre se ceartă cu privire la măsura în care contractele şi banii pentru fabricarea acestor muniţii vor fi acordaţi unor producători din interiorul Uniunii Europene, şi nu din state europene terţe, cum ar fi, de pildă, Turcia, au declarat ieri diplomaţi şi oficiali, conform News.ro.

Miniştrii de externe ai UE au aprobat pachetul inovator la 20 martie. Cea mai urgentă parte a planului alocă 1 miliard de euro pentru a rambursa ţările UE care trimit din propriile stocuri către Ucraina obuzele de artilerie de care Kievul are nevoie urgentă. Legislaţia pentru acest element a fost finalizată şi urmează să intre în vigoare în zilele următoare, au declarat diplomaţi şi oficiali, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Însă un al doilea element al planului - o achiziţie comună de muniţii, în valoare de încă 1 miliard de euro, un demers istoric al UE - este întârziat de dezacordurile referitoare la companiile din anumite ţări care sunt eligibile pentru contracte, arată sursa.

La anunţarea pachetului, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că muniţiile vor proveni de la "industria europeană şi din Norvegia".

Însă diplomaţii spun că Franţa - care pledează pentru integrare europeană şi în domeniul apărării şi care are o industrie de armament proprie substanţială - a făcut presiuni pentru a restrânge definiţia "industriei europene", ca să se asigure că o parte cât mai mare din finanţare va merge către companii din UE.

Grecia şi Cipru au fost, de asemenea, interesate de o definiţie mai strictă, exprimându-şi îngrijorarea că o parte din banii destinaţi achiziţionării de proiectile de artilerie de 155 de milimetri şi rachete ar putea ajunge la subcontractori sau furnizori din Turcia, potrivit diplomaţilor.

Însă alte ţări din UE au respins încercările de a modifica formularea şi de a o face mai specifică. Oficiali din Germania, Polonia şi Olanda susţin că prea multe limite pentru lanţurile de aprovizionare ar întârzia trimiterea muniţiei în Ucraina, mai ales că mulţi au deja îndoieli că industria europeană are capacitatea de a îndeplini obiectivul de 1 milion de obuze în 12 luni.

Diplomaţii şi oficialii şi-au exprimat totuşi încrederea că ţările UE vor ajunge la un acord după vacanţa de Paşte.

Dacă întârzierea este de doar câteva săptămâni, nu ar trebui să aibă un impact asupra efortului general al UE de a trimite muniţie pe câmpul de luptă, deoarece a fost deja aprobată recurgerea la o procedură rapidă, au declarat diplomaţii.

Un oficial francez a dat asigurări că Parisul nu va bloca pentru o perioadă mare de timp eforturile de a merge mai departe cu planul. "Vom cumpăra mai întâi arme europene. Finanţarea europeană trebuie să servească pentru a cumpăra european", a declarat oficialul. "Dar trebuie, de asemenea, să fim realişti", a admis el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb