Planurile de afaceri ale rafinăriilor româneşti - confidenţiale

Sorin Barariu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2004

Uniunea Europeană a cerut Ministerului Integrării planurile pe termen lung ale rafinăriilor, ca să verifice investiţiile de mediu

Reprezentanţii societăţilor au solicitat Ministerului să păstreze confidenţialitatea acestor date

Uniunea Europeană a solicitat planurile de afaceri pe termen lung ale rafinăriilor, pentru a verifica respectarea graficelor de investiţii în protecţia mediului, susţin surse din domeniul industriei de rafinare. Rafinăriile au solicitat ca datele privind aceste planuri de afaceri, raportate la Bruxelles de către autorităţile noastre, să fie confidenţiale, iar Vasile Puşcaş, negociatorul şef al ţării noastre, i-a asigurat că va respecta solicitarea lor.

Potrivit reprezentanţilor Bursei de Valori Bucureşti şi ai pieţei Rasdaq, confidenţialitatea planurilor de afaceri nu intră din principiu în contradicţie cu necesităţile de transparenţă, solicitate de aceste instituţii companiilor cotate. Adrian Res-meriţă, responsabil cu relaţiile publice în cadrul Rasdaq, ne-a declarat în acest sens: "Mă îndoiesc că întregul plan de afaceri al rafinăriilor va deveni informaţie secretă. Pentru companiile listate pe o piaţă de capital, acest fapt ar putea fi o problemă pentru investitori".

Reprezentantul unui puternic grup petrolier a arătat, la rîndul său, că datele solicitate de Uniunea Europeană sînt mult mai detaliate decît ceea ce solicită bursele noastre şi că de aceea nu poate fi vorba de prejudicierea investitorilor, prin lipsirea acestora de informaţii importante.

Potrivit altor surse, Uniunea Europeană a solicitat planurile de afaceri ale rafinăriilor pentru că se teme de inundarea pieţei de produse ieftine şi de bună calitate, provenite din fostele ţări socialiste. Aceste produse ar putea fi obţinute prin dumping, fără efectuarea investiţiilor în protecţia mediului.

Ţara noastră a solicitat mai multe perioade de tranziţie după 2007 pentru a se alinia la normele de mediu din Uniunea Europeană şi speră să închidă negocierile în cursul acestui an.

Pe Rasdaq sînt cotate rafinăriile "Venus", "Petrol Derna", "Steaua Română", "Vega", iar "Petromidia" va fi cotată pe BVB. Pe această piaţă figurează şi "Rafo" Oneşti care se tranzacţioneaza, dar este necotată. Alte două rafinării, "Petrotel" şi "Dărmăneşti", sînt în prezent suspendate de pe piaţa Rasdaq, prima pentru derularea Ofertei Publice de Preluare în vederea delistării, iar cea de a doua pentu că a fost începută procedura de faliment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb