Planurile "Petrom"

ALINA TOMA VEREHA, ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Companii #Fondul Proprietatea / 7 iunie 2010

Planurile "Petrom"

Acţionarii "OMV Petrom" au decis, la finele lunii aprilie, să împuternicească Directoratul companiei să majoreze capitalul social cu până la 600 milioane de euro, prin aport în numerar. Mariana Gheorghe (foto), directorul general al "OMV Petrom", a acordat un interviu ziarului "Bursa", în care explică detaliile majorării de capital. Domnia sa ne-a mai explicat şi de ce a fost preferată varianta majorării capitalului faţă de alte metode de finanţare prin Bursă. Oficialul "Petrom" ne-a mai dat detalii şi despre evoluţia cotaţiilor internaţionale pentru ţiţei, dar şi despre evoluţia consumului intern de carburanţi şi gaze în actualul context economic.

Cea mai mare companie de la noi aşteaptă condiţii de piaţă potrivite pentru majorarea capitalului

Reporter: Când va avea loc efectiv majorarea de capital a "Petrom"?

Mariana Gheorghe: Majorarea se va face într-un an, în funcţie de condiţiile de piaţă potrivite. Pe 29 aprilie, AGA "Petrom" a luat două decizii: majorarea capitalului cu până la 600 milioane de euro în cash şi amânarea unei creşteri de capital în natură, cu terenuri ale statului. La această oră, ceea ce este aprobat şi despre care putem să vorbim este doar majorarea în numerar. Aceasta se adresează doar investitorilor actuali, dar există şi o perioadă de comercializare a drepturilor de preferinţă înainte ca perioada de subscriere să înceapă.

Reporter: Ce înseamnă "condiţii de piaţă potrivite"?

Mariana Gheorghe: Sunt acele condiţii pe care investitorii le-ar putea considera atractive ca să participe la majorarea de capital. Ca societate, trebuie să faci anumite oferte de preţ şi să oferi condiţiile necesare ca să atragi capitalul scontat pentru majorare. Deocamdată, atât pot să vă spun.

Reporter: Ca să facă rost de fonduri, "Petrom" putea folosi piaţa de capital şi prin emiterea de obligaţiuni. A fost luată în calcul o astfel de variantă?

Mariana Gheorghe: "Petrom" are nevoi de finanţare foarte mari. Când vorbim despre o emisiune de obligaţiuni trebuie să ţinem seama că societatea trebuie să aibă un rating pe baza căruia să se realizeze o astfel de operaţiune.

La această oră, nu am luat în calcul o eventuală emisiune de obligaţiuni în primul rând pentru faptul că nu avem un rating. Suntem prezenţi pe pieţele de capital prin intermediul "OMV", care a putut să asigure şi finanţare către "Petrom".

Mariana Gheorghe: Astfel că nu am luat în considerare emiterea de obligaţiuni pentru finanţarea pe termen lung. Noi avem în vedere sursele clasice de finanţare: creşterea cash-flow-ului, împrumuturile şi participaţiile de la acţionari.

Reporter: A fost luată în calcul listarea companiei la alte burse?

Mariana Gheorghe: O astfel de posibilitate este exprimată în contractul de privatizare. Este o iniţiativă care aparţine statutului, iar compania trebuie să coopereze cu statul la o astfel de acţiune. O listare pe alte pieţe durează foarte mult şi presupune o procedură destul de complicată şi îndelungată. Dacă vrei să ai acces la lichidităţi mai repede, este mai facil să strângi bani de pe bursa locală. Probabil că acesta a fost şi motivul pentru care Ministerul Economiei prevede, într-un proiect de hotărâre de Guvern, vânzarea unei participaţii de 11,84% pe Bursa de la Bucureşti, prin ofertă publică.

Reporter: Este oportun pentru "OMV" să îşi crească participaţia în "Petrom" peste deţinerea actuală de 51%, prin participarea la oferta publică a statului?

Mariana Gheorghe: După ce va fi aprobat şi proiectul de hotărâre de Guvern, pe piaţă vor avea loc două tranzacţii, respectiv oferta publică de vânzare şi majorarea de capital. Deci investitorii vor avea mai multe opţiuni. Astfel că, este important să se vadă, în primul rând, apetitul pieţei pentru cele două tranzacţii. Trebuie să înţelegem că "OMV" are acum drepturi care nu s-ar îmbunătăţi dacă şi-ar creşte participaţia. Totuşi, "OMV" a spus că, deşi nu are nevoie de acest procent suplimentar, în principiu, ar fi interesat să îşi crească participaţia. Aşteptăm să vedem aprobată hotărârea de guvern şi, probabil că, după aceea, "OMV" va analiza această oportunitate.

Reporter: Proiectul Hotărârii de Guvern pentru vânzarea participaţiei statului în "Petrom" este lansat spre consultare publică. A trimis compania vreo poziţie?

Mariana Gheorghe: Deocamdată, nu am trimis nicio poziţie pentru că decizia vânzării aparţine acţionarului, care nu are de ce să se consulte cu noi privind această acţiune.

Reporter: Mark Mobius, şeful "Franklin Templeton", viitorul administrator al Fondului Proprietatea, a solicitat personal să fie reprezentantul Fondului în Consiliul de Supraveghere al "Petrom". Cum comentaţi acest lucru?

Mariana Gheorghe: Ne bucurăm de un asemenea interes din partea unui profesionist precum Mark Mobius şi ne uităm cu încredere şi cu aşteptări pozitive la participarea lui la Consiliul de Supraveghere al "Petrom".

Reporter: Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, a declarat că vrea să vadă mai întâi cum plănuieşte "Petrom" să cheltuie banii din majorarea de capital şi la ce preţ pe acţiune se va face această majorare, înainte să se pronunţe dacă Fondul va participa la majorare sau nu. Când vor fi disponibile aceste informaţii?

Mariana Gheorghe: Noi vom publica datele concrete când se va lua decizia majorării de capital, aşa cum am mai spus, la momentul când vom considera că sunt condiţiile de piaţă potrivite. În ceea ce priveşte destinaţia acestor bani, noi am făcut deja cunoscut necesarul nostru de investiţii şi de cash-flow. El vizează un pachet de proiecte de investiţii, care nu vor fi finanţate exclusiv din majorarea de capital, ci şi din împrumuturi şi surse proprii.

Reporter: Care este impactul situaţiei economice din ţara noastră asupra vânzărilor "Petrom" de carburanţi şi gaze? Cum credeţi că vor evolua vânzările de carburanţi şi gaze în acest an, având în vedere măsurile anunţate de Guvern?

Mariana Gheorghe: Este o perioadă dificilă pentru ţară, pentru noi ca cetăţeni şi pentru compania "Petrom". Având în vedere că noi suntem o companie cu o bază foarte largă de clienţi - peste 17.000 de clienţi comerciali la care se adaugă o parte importantă din populaţia posesoare de maşini - sigur că ne vom confrunta cu scăderi ale cererii de carburanţi. Rezultatele din primul trimestru au arătat deja acest lucru, chiar înainte de anunţarea măsurilor de austeritate pentru bugetari şi pentru pensionari. În primul trimestru, "Petrom" a avut o scădere a vânzărilor de carburanţi de 8% pe retail şi, respectiv, de 47% pe comercial.

Astfel că, având în vedere situaţia economică actuală şi măsurile anunţate de Guvern, cred că piaţa de carburanţi şi vânzările "Petrom" vor cunoaşte scăderi în 2010. Nu putem estima, la această dată, cuantumul scăderilor. La începutul anului, vorbeam de o scădere a vânzărilor de carburanţi de 5% per total 2010. Dar, în contextul actual, este foarte posibil ca acest procent să fie mai mare. La începutul anului ne aşteptam la o revenire uşoară a vânzărilor pe segmentul comercial, având în vedere că se prelimina o revenire uşoară a economiei în a doua jumătate a anului. Dar estimarea nu mai este valabilă cu noile cifre prezentate de FMI, care a diminuat prognoza de creştere a economiei la 0%-0,5% în 2010.

Piaţa de gaze a crescut cu 7% în primul trimestru, iar "Petrom" a înregistrat o creştere cu 5% a vânzărilor pentru că am avut o iarnă grea şi pentru că a crescut cererea. Dar creşterea nu a fost cauzată numai de perioada extrem de rece, ci şi de faptul că producătorii de îngrăşăminte au putut cumpăra numai gaz din producţia internă. Astfel că, dacă economia nu-şi revine în acest an, vânzările noastre de gaze vor fi ceva mai mari decât în 2009. Şi piaţa va fi la nivelul din 2009, poate chiar în uşoară creştere.

Reporter: Şi Europa trece printr-un context economic dificil, euro devalorizându-se puternic faţă de dolar. Ce impact va avea această devalorizare asupra preţului ţiţeiului, carburanţilor şi gazelor?

Mariana Gheorghe: Deprecierea euro faţă de dolar afectează rezultatele noastre în euro şi în lei din cauza faptului că ţiţeiul şi gazul sunt mărfuri cotate în dolari. Pe de altă parte, majoritatea importurilor noastre sunt în euro. Aşa că impactul va fi mai mic. Ceea ce ne afectează mai tare este raportul dintre leu şi euro sau dolar dacă nu respectă aceeaşi devalorizare ca şi euro faţă de dolar.

Reporter: Ce trend credeţi că vor avea, în perioada următoare, cotaţiile internaţionale pentru ţiţei în contextul în care Europa trece printr-o nouă criză?

Mariana Gheorghe: Există opinii potrivit cărora atingerea pragului de 85 dolari pentru barilul de petrol în ultimele luni nu este neapărat o reflectare a datelor fundamentale economice. Acest lucru ne-a făcut să credem că a existat o migrare a investitorilor de pe o piaţă pe alta. Revenirea cotaţiilor la nivelul actual de 74-76 dolari pe baril este determinată şi de date fundamentale - situaţia economiei americane, a stocurilor şi celelalte evoluţii geopolitice. În acest an, cred că volatilitatea cotaţiilor va persista, dar fără fluctuaţii foarte puternice, ci, sperăm noi, pe un "range" mai mic pe 65-85 de dolari/ baril.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Conditii mai bune de Piata inseamna in limbajul dnei Mariana Gheorghe euforie pe bursa, adica pretul actiunilor sa fie mult mai ridicat decat in prezent.

    Concluzie: 

    Orice investitor de bun simt, care se gandeste cu atentie la buzunarul sau, ar trebui sa evite acele timpuri de "Conditii mai bune de Piata" pentru a participa la acumularea de actiuni Petrom si sa o faca in plina criza cand actiunile sunt mult mai ieftine. 

    Din punct de vedere al DIVY care este un indicator important, actiunile Petrom sunt si azi' in plina criza, FOARTE SCUMPE !

    1. Corect !

      acum ce-oti vrea? sa vi le dea gratis?

      ..sa reusim si noi sa-i prostim odata ?! :)))

    petrom este una din putinele companii serioase de la bvb

    in rest cam bate vintul 

    1. la propriu sau la figurat bate vantu???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb