Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, a anunţat, ieri, că vrea să atragă 40 de milioane de dolari canadieni printr-un plasament privat, de la investitorii existenţi. Compania a precizat că vor fi emise 40.000 de "unităţi". O unitate cuprinde obligaţiuni convertibile subordonate negarantate cu un principal de 1.000 de dolari canadieni şi un cupon de 8%, warrant-uri care dau dreptul la achiziţia a 398 de acţiuni, precum şi un "drept din valoarea arbitrajului".
Gabriel Resources susţine în anunţ că intenţionează să utilizeze banii în scopuri generale investiţionale, inclusiv pentru obţinerea autorizaţiilor şi avizelor de la proiectul aurifer Roşia Montană, unde deţine 80,69% din acţiuni.
Acest "drept din valoarea arbitrajului" oferă deţinătorului o parte proporţională din banii primiţi de companie în urma unui acord amiabil sau a unei decizii irevocabile de arbitraj, luată până la 30 iunie 2019 într-o procedură de arbitraj legată de proiectul Roşia Montană. Investitorii vor avea dreptul în total la maxim 130 de milioane de dolari canadieni în contul acestor drepturi, conform sursei citate.
Jonathan Henry, preşedintele şi directorul executiv al Gabriel Resources a declarat: "Compania rămâne în continuare angajată în proiectul Roşia Montană, unde vrea să dezvolte activitatea de extracţie a aurului şi argintului. Vrem să continuăm acest proiect cu condiţia ca Guvernul să-şi respecte obligaţiile ce decurg din tratatele internaţionale, precum şi să acorde un tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu la evaluarea proiectului şi, mai ales, în procesul de acordare a permiselor de mediu. În acest scop, compania a apelat la plasamentul privat pentru a finanţa continuarea proiectului şi după 2014, inclusiv a activităţilor necesare pentru asigurarea tuturor permiselor încă neacordate".
Anunţul mai arată că Gabriel Resources îşi va păstra dreptul discreţionar de a iniţia proceduri de arbitraj şi, în cazul în care o astfel de acţiune este pornită, dacă să încheie un acord amiabil sau să retragă acţiunea, inclusiv asupra termenilor unei înţelegeri sau ai renunţării la procedura de arbitraj.
Obligaţiunile şi warrant-urile emise în cadrul plasamentului privat dau dreptul investitorilor la acţiuni totalizând 12,4% din capitalul actual, se arată în comunicat. Vânzarea "unităţilor" este programată să se încheie pe 30 mai sau la o dată ulterioară, conform înţelegerii dintre companie şi investitori.
1. mai multe
(mesaj trimis de ele în data de 28.05.2014, 22:05)
s-ar face si mai multe investitii daca s-ar aproba proiectul si lucrurile s-ar misac un pic ca prea s-a batut pasul pe loc
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de sanduk în data de 29.05.2014, 21:57)
ar castiga statul roman, fiind si partener in proiect, altfel tot taraganand lucrurile ne trezim ca nu castigam nimic, ba mai trebuie si sa scoatem bani din buzunar!
1.2. amanat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ina în data de 30.05.2014, 12:00)
s-a amanat nepermis si din pacate asta nu face decat sa ne strice imaginea in fata investitorilor si sa ne cam priveze de niste oportunitati
1.3. castig (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de ina în data de 30.05.2014, 12:02)
sunt de acord ca ar castiga, dar pentru asta ar trebui sa si aprobe demersurile nu sa se mai piarda timp inutil
2. f bine
(mesaj trimis de Iulian Manole în data de 29.05.2014, 18:41)
nu vad de ce ne-ar deranja ca Gabriel Resources sa se asigure ca are bani sa sustina proiectul, arata ca e o firma serioasa. Sper sa incepem proiectul si sa nu ajungem la despagubiri, insa
2.1. sansa (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de ina în data de 30.05.2014, 12:04)
cred ca investitiile ar fi sansa zonei si a economiei locale asa ca poate le ies planurile
3. Sa repornim mineritul!
(mesaj trimis de sanduk în data de 29.05.2014, 21:54)
poate nu vom plati despagubiri, ci din contra - vom relansa mineritul romanesc. Cred ca ar trebui sa ne preocupe durata mare in care nu suntem in stare sa ne decidem, nu ce face investitorul cu banii lui si ce promisiuni face actionarilor
3.1. logic (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de ina în data de 30.05.2014, 12:05)
asa ar fi logic si avantajos. Poate nu ajungem sa platim despagubiri, ci sa primim investitii
4. daca
(mesaj trimis de ina în data de 30.05.2014, 11:59)
ar fi bine daca s-ar mai misca lucrurile un pic in directia investitiilor. doar am avea avantaje din asta