PLASAMENTE ALTERNATIVE Vara de după toamnă, iarna de după vară

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 octombrie 2022

Expozitie Manuell Manastireanu la Vikart

Expozitie Manuell Manastireanu la Vikart

Marius Tiţa

A început sezonul 22-23 al comerţului de artă, mai ales al licitaţiilor. În septembrie, ne întoarcem la vechile slujbe şi pasiuni, profităm cât mai este cald şi ne jucăm de-a vacanţa care vine. Chiar aşa, ne plimbăm în pantaloni scurţi, deşi temperatura cam pişcă, mai o decoltată, mai o decapotabilă, ne facem că nu vede nici ploaia, totul de parcă ar veni vara, nu iarna. Cumpărătorii se aruncă pe licitaţiile de artă de parcă nu au trecut vreo două luni fără şedinţe. Nu online, că online au trecut doi ani, nu doar două luni. Vânzări adevărate, cu public şi cartoane ridicate.

Artmark a început cu o contemporană şi a continuat cu una modernă, ceva mai veche, interbelică. La contemporani s-a impus din start Adrian Ghenie. Nu vom auzi preţurile de pe la New York, Hong Kong sau Lon Don, dar a fost, de departe, cel mai mare al întâlnirii: 25,5 mii de euro, pentru o marină din 1992, când îl studiau, probabil, pe Aivazovski/ Dimitrie Ştiubei. Plus 2.750 de euro, pentru un print digital, exemplarul 19/50, semnat. Când vorbim de preţuri (ce ar putea să ni se pară) mari, Felix Aftene este un nume de actualitate. "Sărutul", din 2021, lucrare din inconfundabila sa operă, s-a dat cu nouă mii de euro. De 10 ori mai puţin a primit o lucrare mult mai simplă, pe hârtie, cu un tip cârlionţat, numit Alaric, cuceritorul Romei.

Restul preţurilor de la "Contemporani" nu trece prea mult de mia de euro, un Ilfoveanu, la trei mii de euro, mai multe în intervalul până la două mii, mult mai multe până la mie. "Dresorul de pisici", pictură de Sorin Ilfoveanu, din 2016, este pictura estimată la cel mult 1,8 mii şi a obţinut trei mii de euro. "Iacob şi îngerul", o pictură încifrată de Ştefan Pelmuş, a primit 2.250 de euro, la mare distanţă de evaluarea care promitea cel mult 600 de euro. Poate că am început să vedem, să înţelegem pictura marelui artist şi să o apreciem! Un "Heruvim", cam pe aceleaşi coordonate, a primit 900 de euro, estimarea fiind şi ea identică, 600 de euro, cel mult. Velicu, Petre Velicu, cunoscutul artist ce stătea mult la Paris, s-a dat şi cu două mii de euro. "Măştile" sunt o piesă grea, dificilă. Şi-a dublat preţul.

Şi în cazul lui Ştefan Câlţia s-a petrecut acelaşi fenomen: o lucrare urcă semnificativ, celelalte, de aceaşi categorie, doar un pic. "Casă albastră", serigrafie din 2020, a fost estimată la cel mult 450 de euro şi s-a dat cu 1,4 mii. Una dintre ilustraţiile pentru ediţia din 1987 a volumului lui Gustav Meyrink, litografia din 1987 numită "Pe urmele Golemului" a urcat şi ea la 900 de euro, de la un maxim previzionat de 350 de euro. Alte "Golem"-uri au fost cumpărate din aceeaşi licitaţie cu 350 de euro, estimarea maximă. Mai multe dintre gravurile de ilustraţie au apărut în diferite licitaţii sau forme de comerţ, la preţuri tot atât de diferite. Casa Alis, de exemplu, va propune, la următoarea licitaţie, o gravură din seria "Golem", cu 1,4 mii. De lei.

"Vas cu trndafiri" de Corneliu Brudaşcu a atras 1,6 mii de euro, o sculptură în marmură de Marcel Guguianu, în care ar trebui să o recunoaştem pe muza artistului, a fost adjudecată cu 1,5 mii de euro, o viziune cu acoperişuri roşii, fără cocoş, de Dan Hatmanu, a primit 1,2 mii de euro. Pentru că o iarnă de Hatmanu Dan a luat doar o mie de euro, la fel ca un port de Dragoş Viţelaru, cel prea repede plecat de pe această lume.

Tot la o mie de euro a fost licitată o foarte interesantă pictură de Manuell Mănăstireanu. Pictura are un nume neobişnuit de lung: "Era o dimineaţă neobişnuit de lungă". Ne arată portretul din profil al artistului, în contrapondere cu un peisaj de deltă/luncă, cu stuf zburlit dar mai ales o barcă de lemn scufundată în apă până la înălţimea ochilor, un pretext de maxim efect plin de mister şi romantism, totul în acelaşi cadru cu chipul artistului. Are o manieră aparte de a-şi surprinde subiectele, este o pictură "demonică", după cum tocmai m-am găsit să susţin. Un clown în această apariţie a fost cumpărat cu 250 de euro. O întreagă expoziţie Manuell Mănăstireanu ne oferă şi Casa de licitaţii Vikart, plină, puternică, intensă. Aici îl desluşeşti perfect pe acest artist de o stranietate programatică, lucrată din pensulaţie şi culoare. Este un pictor de simeze ample, generoase, de generoasă exprimare. Pentru "Portert" de Manuell Mănăstireanu, la Casa Alis, se cere 1,4 mii de lei, cam tot 250 de euro. Apare în următoarea licitaţie, alături de un Ştefan Pelmuş la 1,8 mii de lei, "Malul mării", de Michaela Nica Crăciun, la 1,2 mii, Dionis Puşcuţă, cu 2,2 mii, un desen de Felix Aftene, cu 1,2 mii de lei, dar şi o sculptură a valorosului tânăr artist de la Iaşi, una de 40 de mii de lei.

Dintre lucrările contemporanilor vândute la Alis la întâlnirile din septembrie, să amintim o litografie de Mircia Dumitrescu, care a primit 1,2 mii de lei, doi dintre vestiţii măgăruşi pictaţi de Eusebiu Josan, cu 1,9 mii de lei, un peisaj de toamnă de Mihai Bandac, cu 1,6 mii de lei, o compoziţie cu personaje, din 1959, de Michaela Nica Crăciun, vândută cu 1,3 mii de lei. La deschiderea licitaţiilor Alis, la 11 septembrie, o compoziţie cu perspectivă albastră şi trei pisici, de Michaela Nica Crăciun a primit 1,4 mii de lei.

Începutul sezonului de licitaţii este promiţător tot din perspectiva eforturilor depuse de comercianţii de artă. Altfel, perspectivele sociale şi mersul treburilor economice şi politice nu prea ne lasă loc de culori. Ele sunt pline de culoare, desigur, declaraţiile, intenţiile, certurile dar nu au nicio subtilitate spirituală, nimic cultural, şi nicio urmă de speranţă. Şi, totuşi, după toamnă, chiar după una caldă, vine iarna!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb