PLASAMENTUL "FORTE" DIN 2010 Aurul mai are trei paşi până sparge pragul de 150 de lei/gram

S.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 decembrie 2010

Aurul mai are trei paşi până sparge pragul de 150 de lei/gram

Aurul a spart, la începutul acestei săptămâni, un alt maxim istoric, potrivit cursului afişat de Banca Naţională a României, de 147 de lei pentru un gram, cu circa 45% peste nivelul de la începutul anului, dovedindu-se, pentru al doilea an consecutiv de la debutul crizei, unul dintre cele mai performante şi totodată sigure plasamente din piaţă.

Ritmul de creştere al aurul a fost ameţitor în ultimii ani, fiind greu de egalat de celelalte variante de inves-tiţii, în condiţiile în care aprecierea medie anuală a depăşit 35%.

Spre exemplu, la începutul anului, cele mai bune dobânzi din ofertele standard ale depozitelor nu treceau de 11% pe an şi erau oferite doar pentru scadenţele de trei sau şase luni. Cu toate acestea, corelate la creşterea inflaţiei, care este preconizată pentru circa 8% în 2010, randamentele la depozitele în lei sunt chiar negative, Romanian International Bank (RIB), RBS, ING şi Millenium Bank având cele mai bune oferte de pe piaţă anul acesta.

La nivelul întregii pieţe bursiere, doar acţiunile operatorului portuar "Socep" Constanţa (simbol bursier SOCP) au dublat banii investitorilor, cu randamente de până la 92%, în timp ce SIF-urile, unele dintre cele mai tranzacţionate companii de pe Bursă, au înregistrat o scădere de circa 20%.

Astfel, puşi în faţa turbulenţelor de pe pieţele financiare, investitorii au continuat să se refugieze în metalul preţios, care a ajuns, pe piaţa locală, să dărâme maxime după maxime, în ultimele zile.

De asemenea, preţurile la amanet au crescut şi ele, depăşind 70 de lei, pentru un gram de aur de 14 karate, şi 90 de lei, pentru 18 karate.

Dintre băncile locale, doar grecii de la Piraeus Bank mai vând în prezent aur către populaţie, atât sub formă de monede, cât şi de lingouri, de la 5 la 500 de grame.

La cotaţiile de la începutul acestei săptămâni, Piraeus vindea gramul de aur cu 172 de lei. Astfel, o monedă Sovereign, de 22 de karate, era vândută la 1.321 de lei, iar lingoul de 50 de grame la 8.600 de lei. Banca oferă de asemenea posibilitatea tranzacţionării de aur prin înscris în cont, fără deţinere fizică a metalului.

Interesul tot mai ridicat al investitorilor locali pentru aur s-a mai putut observa şi din emisiunile numismatice tot mai dese ale Băncii Centrale din ultima perioadă. Fiecare emisiune de monede aniversare în aur bătută de BNR a fost epuizată în mai puţin de o săptămână, în condiţiile în care valoarea de revânzare a monedelor creşte rapid, datorită tirajelor relativ reduse.

Nici piaţa fondurilor mutuale nu a scăpat de febra pariurilor pe aur, oferta publică de vânzare de titluri derulată de fondul închis de investiţii iFond Gold, al brokerilor de la "Intercapital Invest", care dă posibilitatea de a investi în proiectele aurifere ale ţării noastre, reuşind să atragă peste 2 milioane de lei de la investitori, fiind subscrisă în totalitate încă dinaintea încheierii perioadei de subscriere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb