Plăţile efectuate de Agenţia SAPARD s-au majorat cu 12%

Eli Roman
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 23 decembrie 2005

Anul acesta, Agenţia SAPARD a plătit 228 milioane de euro către beneficiarii de proiecte, cu aproximativ 25 de milioane de euro mai mult comparativ cu anul trecut. Depăşirea fondurilor alocate pentru anul acesta (208 milioane de euro) este o performanţă, avînd în vedere că repetatele valuri de inundaţii au întîrziat considerabil execuţia proiectelor, avînd efecte în depunerea solicitărilor de plată.

Agenţia SAPARD a autorizat, săptămîna aceasta, ultimele plăţi pentru anul 2005, în valoare de 8,5 milioane de euro, totalizînd luna aceasta plăţi autorizate în valoare de 20 de milioane de euro, informează un comunicat al Agenţiei. "Programul SAPARD urmează o traiectorie ascendentă în ceea ce priveşte volumul absorbţiei fondurilor şi calitatea implementării proiectelor. Anul viitor trebuie accelerat ritmul angajamentelor şi plăţilor şi mai ales să asigurăm condiţiile de implementare a Programului Fermierul", spune Dan Gherghelaş, directorul general adjunct al Agenţiei SAPARD. Potrivit spuselor domniei sale conducerea Agenţiei trebuie să pregătească construcţia instituţională a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pes-cuit, care va prelua rolul Agenţiei SAPARD după integrare. În prezent, Agenţia derulează un laborios proces de acreditare a noilor măsuri care vor fi incluse în noul Plan Naţional pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală pentru anii 2007 - 2013.

Din ianuarie 2003, momentul semnării primelor contracte pentru Programul SAPARD şi pînă în decembrie 2005, au accesat fonduri nerambursabile prin Programul SAPARD 1.912 beneficiari, dintre care 607 beneficiari publici şi 1.305 beneficiari privaţi. Valoarea fondurilor nerambursabile SAPARD atrase prin proiectele realizate de către aceşti beneficiari este de 710 milioane de euro, reprezentînd 72% din totalul fondurilor SAPARD disponibile în acest moment. În aceeaşi perioadă, Agenţia a efectuat plăţi totale de 432 milioane de euro, reprezentînd fondurile consumate în anii 2004 (204 milioane de euro) şi 2005 (228 milioane de euro).

Pentru investiţii în industria agroalimentară au fost depuse 229 de proiecte în valoare totală de 144 de milioane de euro. Cele mai multe fonduri au fost atrase de investiţiile în unităţile de prelucrare a cărnii, a laptelui şi produselor lactate, dar şi de cele privind modernizarea capacităţilor de recepţie, depozitare şi procesare a vinului. Pentru exploataţii agricole au fost finanţate prin SAPARD 589 de proiecte, fondurile atrase de către acestea fiind de 56 de milioane de euro. Principalele investiţii realizate prin aceas-tă măsură au fost cele privind achiziţia de utilaje agricole şi înfiinţarea fermelor animale sau vegetale. Măsura de diversificare a activităţilor în mediul rural a atras 470 de proiecte de modernizare sau înfiinţare a pensiunilor agroturistice şi de înfiinţare a ciupercăriilor, a fermelor de melci şi a celor apicole. Contribuţia nerambursabilă SAPARD pentru aceste proiecte a fost de 28 milioane de euro. De asemenea, pentru modernizarea infrastructurii rurale, mai exact a drumurilor comunale, a canalizării şi alimentării cu apă în mediul rural, au fost alocate 477 de milioane de euro din Programul SAPARD, fiind contractate 607 proiecte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb