PLĂTIND DOUĂ MILIARDE DE EURO STATULUI FRANCEZ, "Bouygues" preia 21% din "Alstom"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 aprilie 2006

Compania franceză "Bouygues" SA, a doua din ţară în domeniul construcţiilor, va cumpăra o cotă de 21,03% deţinută de guvernul de la Paris în grupul "Alstom", plătind în schimb două miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari). "Bouygues" va achita 68,21 de euro pentru fiecare acţiune "Alstom". Compania din sectorul construcţiilor a acceptat să păstreze investiţia vreme de cel puţin trei ani şi să nu lanseze o ofertă pentru restul acţiunilor. Cei de la "Bouygues" declară că societatea are suficiente lichidităţi ca să acopere costul achiziţiei, astfel că nu intenţionează să recurgă la o majorare de capital pentru finanţarea preluării.

"Bouygues" mai deţine o reţea de telefonie mobilă şi o cotă la cel mai urmărit canal TV din Franţa (TF1). Acum, "Bouygues" preia cota de 21% din "Alstom" pe care guvernul de la Paris a achiziţionat-o după momentul 2003, cînd societatea, se afla în pragul falimentului. Guvernul a venit astfel în 2004 cu o infuzie da capital de 720 milioane de euro, devenind acţionar majoritar al societăţii. Statul francez trebuie să-şi înstrăineze toată participaţia pînă în 2008, ca să se conformeze condiţiilor impuse de Uniunea Europeană la momentul aprobării infuziei de capital. Pe de altă parte, statul francez vinde active ca să-şi reducă datoriile şi să obţină fonduri necesare realizării proiectelor de infrastructură.

"Tranzacţia este o mare surpriză, întrucît nu ne-am aşteptat ca acest lucru să se întîmple acum, ci mai tîrziu", declară Andreas Willi, analist la "JP Morgan Securities", sucursala din Londra. În opinia sa, afacerea a fost încheiată mai mult din raţiuni care ţin de situaţia guvernului, decît din raţiuni economice. Tranzacţia "Bouygues" - "Alstom" trebuie să obţină aprobarea autorităţilor antitrust din Uniunea Europeană.

Cele două companii vor urmări să atragă, împreună, noi clienţi, care solicită o gamă din ce în ce mai largă de servicii. Este posibil ca "Bouygues" să preia şi 50% din activităţile hidroenergetice ale "Alstom". Directorul executiv al "Bouygues", Martin Bouygues, declara, încă din septembrie 2005, că intenţionează să intre în domenii noi de afaceri, care să determine majorarea veniturilor societăţii. Astfel, compania intră într-un nou domeniu după 18 ani de la extinderea în zona televiziunii, respectiv la un deceniu după ce a creat o reţea de telefonie mobilă.

Fondată în 1952, "Bouygues" şi-a adus contribuţia la construcţia metroului din Sydney (Australia) şi a tunelului care leagă Marea Britanie de Franţa (English Channel). Compania controlează 42% din "Television Francaise 1" SA (TF1).

În trimestrul al patrulea din 2005, comenzile "Alstom" au crescut pînă la nivelul maxim al ultimilor trei ani, ceea ce face ca societatea să revină la profit în 2006. Valoarea de piaţă a grupului "Alstom" se ridică la 10 miliarde de euro. "Alstom" are vînzări anuale de 14 miliarde de euro şi 68.000 de salariaţi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb