Plus de 58% pentru profitul "Băncii Transilvania"

VALENTINA STRATULAT
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2011

Plus de 58% pentru profitul "Băncii Transilvania"

Cotaţia TLV a urcat la 1,4 lei/unitate

Banca Transilvania a realizat un profit net de 97,85 milioane de lei, în 2010, în creştere cu 58% faţă de 2009, pe fondul veniturilor din dobânzi şi al controlului costurilor, potrivit raportului financiar preliminar transmis de instituţie. Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, ne-a declarat că, în 2010, obiectivul a fost dezvoltarea sănătoasă a băncii: "A fost un an dificil, însă, cu toate acestea, BT a urcat în sistemul bancar românesc. Am ajuns la 1,5 milioane de clienţi activi şi am venit cu un plan responsabil, adaptat acestor vremuri. Am fost atenţi la abordarea corectă a managementului riscului, provizionând chiar mai mult decât este reglementat. Toate activităţile au fost coordonate aşa încât partea comercială şi prudenţialitatea să fie cât mai bine integrate".

În 2011, Banca Transilvania intenţionează să continue creditarea pe sectoarele tradiţionale - industrie, IMM, agricultură, servicii. Robert Rekkers a mai adăugat: "Anul 2011 va fi unul plin de provocări, într-un context economic naţional şi internaţional nesigur. Ne aşteptăm să fie atins un vârf al creditelor neperformante, iar marjele să fie în scădere. Noi suntem pregătiţi însă, iar abordarea BT va fi una de continuare a dezvoltării afacerii, focus către creditare, creşterea cotei de piaţă şi oferte adaptate, concomitent cu o riguroasă gestionare a costurilor".

Rezultatul operaţional al Băncii Transilvania a fost cu 27% mai mare faţă de anul precedent, de 775 milioa-ne lei, în 2010. Realizarea unui venit operaţional de 1.487 milioane lei, cu 15% mai mare faţă de 2009, s-a datorat în special veniturilor din dobânzi, din operaţiuni cu titluri şi din comisioane.

Analiştii: Rezultatele TLV reflectă o îmbunătăţire notabilă a costului riscului

"Rezultatele raportate de Banca Transilvania în trimestrul al patrulea 2010 sunt în linie cu aşteptările noas-tre şi reflectă o îmbunătăţire notabilă a costului riscului (prin faptul că provizioanele au scăzut cu 29% faţă de trimestrul patru 2009)", ne-a declarat Elena Petrescu, analist la "NBG Securities". Domnia sa ne-a spus că, la nivelul întregului an, TLV a reuşit să compenseze costul mare cu provizioanele prin creşterea marjei nete de dobândă, astfel că veniturile nete din dobânzi au avansat cu 31%. Doamna Petrescu apreciază că rezultatele băncii sunt bune având în vedere o expansiune modestă a pieţei creditului în 2010. De asemenea, apreciază că rezultatele băncii reflectă o reluare a tendinţei de creştere atât la nivelul bilanţului (creşterea creditării), dar mai ales al profitabilităţii prin continuarea tendinţei de diminuare a costului riscului.

Analistul NBG Securities estimea-ză o scădere din ce în ce mai accentuată a provizioanelor la Banca Transilvania, în special în a doua jumătate a anului. Doamna Petrescu ne-a declarat: "În consecinţă, ne aşteptăm ca profitabilitatea băncii să cunoască o îmbunătăţire semnificativă în 2011. Având în vedere că provizioanele reprezintă peste 70% din profitul operaţional înainte de deducerea costului riscului, impactul aces-tora asupra profitabilitatii va fi major".

Informaţiile financiare raportate de bancă nu se vor reflecta asupra cotaţiilor bursiere, este de părere Radu Ciofu, analist financiar la "IFB Finwest". Domnia sa atrage atenţia că în condiţiile în care rentabilitatea fondurilor investite în acţiunile băncii este de doar 5%, iar dobânda bancară de 6%, în lipsa unei îmbunătăţiri a profitului, banca ar putea cunoaşte o scădere a interesului inves-titorilor. Pentru prima jumătate a anului, Radu Ciofu apreciază că titlurile TLV vor cunoaşte o stagnare sau o uşoară depreciere.

Florian Irimin, broker la "Intercapital Invest", ne-a spus că, în urma publicării situaţiei financiare, lichiditatea titlurilor băncii nu a cunoscut o îmbunătăţire, ba chiar a scăzut. Domnia sa se aşteaptă ca pe viitor acţiunile bancare să cunoască o tendinţă de apreciere, în urma corelării cu evoluţia pieţelor din afară. Titlurile TLV au crescut în a doua jumătate a lunii decembrie semnificativ, de la 1,2 la 1,4 lei/acţiune. Acestea s-au apreciat, ieri, cu 0,07%, la 1,4 lei/unitate, în urma unor tranzacţii de 2,42 milioane lei.

Portofoliul de credite a menţinut un ritm constant de creştere

Profitul brut realizat de BT în 2010 este de 135,02 milioane lei, faţă de 86,02 milioane, cât a fost înregistrat în anul precedent. Faţă de prevederile bugetare ale anului 2010, profitul brut a fost realizat în proporţie de 90%.

Cheltuielile operaţionale au cres-cut cu 4%, ca urmare a creşterii activităţii băncii, valoarea fiind, la 31 decembrie 2010, de 711,98 milioane lei, faţă de 683,13 milioane lei, la finalul lui 2009. Cheltuielile nete cu provizioane au ajuns în anul 2010 la 640 milioane lei, comparativ cu 524 milioane, cât s-a înregistrat în anul precedent.

Activele bilanţiere ale băncii au crescut cu 11% în decursul anului 2010, fiind de 21.589 milioane lei, faţă de 19.472 milioane lei, cât au fost la finalul anului trecut.

Portofoliul de credite a menţinut un ritm constant de creştere, soldul fiind de 13.365 milioane lei, la sfâşitul anului trecut, mai mare cu 10% faţă de începutul anului, ponderea fiind 60,22% credite pentru companii şi 39,78% credite pentru persoa-ne fizice, respectiv 61,83% credite acordate în moneda naţională şi 38,17% denominate în valută. Creditele neperformante, cu res-tanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 7,37% din totalul portofoliului de credite.

Raportul credite / depozite este în continuare subunitar, menţinându-se la un nivel de 0,78, creşterea resurselor atrase de la clientelă fiind de 15% în 2010. În acelaşi timp, rata de solvabilitate se situează la 13,66%, cu profitul inclus, semnificativ peste nivelul impus de normele Băncii Naţionale a României, de 8%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb