PMP a depus un proiect legislativ privind votul prin corespondenţă

M.D
Politică / 21 martie 2018

Eugen Tomac (Sursa foto: Facebook)

Eugen Tomac (Sursa foto: Facebook)

PMP a depus, astăzi, în Parlament, un proiect de lege privind votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, ca în cazul alegerilor parlamentare, a declarat preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

"Astăzi depunem în Parlament o lege amendată - Legea 370/2004 privind alegerea preşedintelui, astfel încât mecanismul pe care l-am folosit pentru alegerile parlamentare pentru Camera Deputaţilor şi Senat să poată fi extins şi pentru alegerile prezidenţiale cu îmbunătăţiri substanţiale în ceea ce priveşte procedura de vot (...) astfel încât toţi cetăţenii români de peste hotare să poată vota şi prin corespondenţă(...)", a declarat Eugen Tomac într-o conferinţă de presă.

"La alegerile prezidenţiale din 2014, cei 360.000 de cetăţeni (din diaspora - n.r.) care au ieşi la vot sunt cei care au avut răbdare. Foarte mulţi cetăţeni nu au avut curaj să stea ore în şir la cozile create în jurul misiunilor diplomatice (...) Această opţiune a votului prin corespondenţă în mod clar reprezintă o opţiune sigură, modernă pe care o întâlnim şi în alte state ale UE şi credem că o dezbatere pe acest subiect se impune pentru că legea trebuie modificată până la sfârşitul acestui an pentru a o aplica anul viitor", a mai afirmat Tomac.

Potrivit proiectului depus la Parlament, printr-o singură cerere alegătorul poate opta fie pentru votarea prin corespondenţă, fie pentru votarea la secţia de votare din străinătate. Cererea se poate depune încă de la 1 ianuarie a anului în care au loc alegeri la termen pentru preşdintele României, inclusiv prin poşta electronică. Întregul proces de votare prin corespondenţă este gratuit pentru alegător, cheltuielile fiind suportate de la bugetul de stat.

De asemenea, proiectul legislativ mai arată că, ulterior înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, alegătorul primeşte o scrisoare care conţine documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondenţă pentru primul şi al doilea tur de scrutin: un plic exterior, prevăzut cu elemente de siguranţă care asigură sigilarea acestuia, autoadresat, pe care sunt imprimate "Vot prin corespondenţă pentru primul tur de scrutin", numele şi prenumele şi adresa din străinătate a alegătorului prin corespondenţă, un cod de bare care asigură identificarea unică a alegătorului prin corespondenţă, precum şi adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb