PNL: Pacienţii care refuză programe de prevenţie riscă să suporte costurile tratamentelor

Ioana Dogaru
Politică / 7 februarie 2016

PNL: Pacienţii care refuză programe de prevenţie riscă să suporte costurile tratamentelor

Actualizare 16:50 Mihai Voicu (PNL): "Zgonea să transfere 25% din bugetul pentru deplasări externe pentru Sănătate"

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu susţine că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, are "poziţii aeriene" cu privire la proiectul de lege privind prevenţia şi îi propune să transfere 25% din bugetul său alocat pentru deplasări externe către Sănătate.

"Propun ca domnul Zgonea, cu ocazia începutului de sesiune parlamentară, să transfere măcar 25% din bugetul său de deplasări externe către Ministerul Sănătăţii. Se pare că turismul excesiv dăunează. Ar fi un gest mult mai util decât poziţii aeriene despre un subiect pe care nu îl cunoaşte", a scris, duminică, Voicu, pe Facebook.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că este inuman ca, după ce ai cotizat o viaţă la sistemul de sănătate, să fii obligat să îţi plăteşti tratamentul şi a anunţat că a semnat o petiţie lansată de cetăţeni prin care aceştia cer parlamentarilor să respingă proiectul de lege privind prevenţia în sănătate, iniţiat de PNL. "E inuman ca, după ce ai cotizat o viaţă la sistemul de sănătate, să fii obligat să îţi plăteşti tratamentul. E datoria noastră să nu lăsăm oamenii simpli, fără posibilităţi, la mila PNL-iştilor, care vor ca pacienţii bolnavi de cancer să îşi plătească tratamentul dacă nu iau parte la controalele de prevenţie. De aceea, vă adresez rugămintea de a lua iniţiativă. Unii cetăţeni au lansat o petiţie prin care cer respingerea acestui proiect de lege. Eu am semnat-o şi vă îndemn să o faceţi şi voi", a scris Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor va efectua luni şi marţi o vizită în Georgia. El şi-a delegat atribuţiile în aceste două zile vicepreşedintelui Camerei, Gabriel Vlase.

(A.L.)

----------------------

Actualizare 15:38 Zgonea: "E inuman ca, după ce ai cotizat o viaţă la sistemul de sănătate, să fii obligat să îţi plăteşti tratamentul"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, duminică, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că este inuman ca după ce ai cotizat o viaţă la sistemul de sănătate, să fii obligat să îţi plăteşti tratamentul şi a anunţat că a semnat o petiţie lansată de cetăţeni prin care aceştia cer parlamentarilor să respingă proiectul de lege privind prevenţia în sănătate, iniţiat de PNL.

"E inuman ca, după ce ai cotizat o viaţă la sistemul de sănătate, să fii obligat să îţi plăteşti tratamentul. E datoria noastră să nu lăsăm oamenii simpli, fără posibilităţi, la mila PNL-iştilor, care vor ca pacienţii bolnavi de cancer să îşi plătească tratamentul dacă nu iau parte la controalele de prevenţie. De aceea, vă adresez rugămintea de a lua iniţiativă. Unii cetăţeni au lansat o petiţie prin care cer respingerea acestui proiect de lege. Eu am semnat-o şi vă îndemn să o faceţi şi voi", a scris Zgonea.

Petiţia pe care a semnat-o preşedintele Camerei Deputaţilor a fost lansată pe internet şi poartă numele "Parlamentari, respingeţi legea Alinei Gorghiu'', iar în ea se face apel la partidele parlamentare să respingă proiectul de lege iniţiat de Gorghiu care prevede ca cei care nu au participat la programele de prevenţie şi în timp au făcut o boală gravă, cum ar fi cancerul, să plătească parţial sau în totalitate cheltuielile cu tratamentul.

Într-o postare anterioară pe Facebook, Valeriu Zgonea a scris că PNL a iniţiat un proiect de lege care poate obliga pacienţii de cancer să îşi plătească tratamentul dacă nu participă la programe de prevenţie. "Asta înseamnă că un bătrân aflat în vârf de munte, pentru care mersul la medic reprezintă o adevărată aventură, în cazul în care are cancer, trebuie să îşi plătească tratamentul. Pentru că nu a ajuns să îşi facă controalele de prevenţie. Şi pentru că PNL se gândeşte doar la cei bogaţi, nu şi la omul de rând, care poate nu îşi permite să plătească medicamentele. Cu aceşti oameni ce facem? Îi lăsăm să moară în chinuri pentru că nu au ajuns la controalele de prevenţie? Oricum, vă spun din proprie experienţă, mama mea şi-a făcut analizele din 6 în 6 luni, dar cancerul a fost descoperit doar când era deja prea târziu ca să poată fi salvată", a menţionat Zgonea.

--------------------

Actualizare 13:32 Ionuţ Stroe (PNL): "Proiectul de lege privind prevenţia nu prevede absolut nicio sancţiune pentru populaţie"

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, a declarat, duminică, la Craiova, că proiectul de lege al liberalilor privind prevenţia în sănătate este inspirat din legislaţia europeană şi nu prevede absolut nicio sancţiune pentru populaţie, transmit surse din presă.

Potrivit lui Ionuţ Stroe, scopul legii nu este penalizarea cetăţenilor, ci de a-i informa, responsabiliza şi încuraja să participe la programele de prevenţie în vederea reducerii riscului de îmbolnăvire, în condiţiile în care România este o ţară cu risc mare la acest capitol.

''Legea nu sancţionează. Spun cât se poate de clar şi răspicat: proiectul de lege al PNL nu prevede absolut nicio sancţiune. Tot ce ne dorim este educarea publicului care se face prin stimulente: gratuitatea unor analize, participarea la programe naţionale pe care ni le dorim a se dezvolta. Abia după cinci ani de zile putem vorbim despre eventuale penalităţi. Marile societăţi europene s-au construit pe reguli tari, clar şi bine definite. Suntem conştienţi de dificultăţile pe care le avem în momentul de faţă în zona rurală: până să vorbim de prevenţie, trebuie să vorbim de prezenţa medicilor acolo. Din păcate sunt comunităţi în această ţară care nu beneficiază de prezenţa niciunui medic', a spus Stroe, într-o conferinţă de presă.

Purtătorul de cuvânt al PNL a afirmat că eventualele penalităţi se referă la o eventuală suportare a unei părţi din costurile tratamentului în condiţiile în care există refuzul expres în scris al cetăţeanului de a participa la aceste programe de prevenţie. ''Proiectul nostru de lege nu prevede absolut niciun fel de sancţiune imediată. O eventuală suportare a unei părţi din costurile tratamentului este legată în proiectul nostru de lege doar de refuzul expres în scris al cetăţenilor de a participa la aceste programe de prevenţie. Este, dacă vreţi, un model care este implementat la nivelul şomerilor: şomerii sunt instruiţi de statul român, li se oferă acel ajutor de şomaj sub condiţia unei permanente încercări de a se recalifica şi de a se reintegra în muncă. La fel funcţionează şi această lege. Detalii le vor da cei care ulterior vor elabora normele de aplicare a legii', a arătat purtătorul de cuvânt al PNL.

Stroe a spus că prevenţia nu este ideea PNL, peste tot în lumea aceasta fiind cea mai bună soluţie pentru îmbunătăţirea gradului de sănătate a populaţiei.

"Prevenţia nu este ideea noastră, este o regulă pe care o inventăm noi, ci peste tot în lume aşa se întâmplă: prevenţia este cea mai potrivită soluţie în legătură cu îmbunătăţirea gradului de sănătate a populaţiei, iar îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei este pe termen lung. Ideea de bază a proiectului legislativ al PNL este practic menţinerea sănătăţii poporului român şi sublinierea responsabilităţii comune pe care o au în acest obiectiv atât statul, cât şi cetăţenii. Este o lege a viitorului care va funcţiona în viitor, pentru că din păcate în România nivelul prevenţiei este unul extrem de scăzut. Prevenţia înseamnă informare corectă a tuturor asupra riscurilor de sănătate, consiliere pentru o viaţă şi alimentaţie sănătoasă, analize gratuite mare parte dintre ele oferite de stat, programe în care toţi în această ţară trebuie să se integreze tocmai pentru a reduce factorii de risc asupra sănătăţii", a mai afirmat Stroe.

(A.L.)

-------------------

Actualizare 13:10 Nicolăescu: "Iniţiativa PNL vizează prevenţia bolilor. Informaţiile apărute contravin spiritului legii"

Proiectul PNL privind prevenţia în Sănătate vizează o viaţă mai bună pentru cetăţeni şi depistarea riscurilor de îmbolnăvire, în condiţiile în care prevenirea bolilor costă mult mai puţin decât tratarea lor, iar interpretările care au fost date contravin spiritului legii, a declarat Eugen Nicolăescu, transmit surse din presă.

Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, unul dintre semnatarii proiectului de lege, a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că autorii acestuia şi-au propus introducerea unui sistem de prevenire a bolilor, iar legea conţine doar principiile de funcţionare a acestui mecanism, urmând ca ulterior să fie introduse şi normele de aplicare. El a mai susţinut că la baza proiectului au stat sondaje de opinie făcute de PNL, împreună cu organizaţia de femei a partidului, din care a rezultat că românii vor să existe un astfel de sistem de prevenire a bolilor.

Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii, a spus că se introduce pentru prima oară obligativitatea statului de a participa cu fonduri pentru un astfel de program de prevenire a bolilor, de care ar urma să beneficieze atât cetăţenii asiguraţi, cât şi cei neasiguraţi. El a explicat că nu era normal ca banii să fie luaţi din fondurile celor care plătesc asigurare, de aceea finanţarea se va face de la bugetul de stat. Potrivit estimărilor făcute de PNL, programul ar trebui finanţat cu 650-700 milioane euro, adică 10% din totalul fondurilor alocate Sănătăţii (Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate).

"Prevenţia înseamnă o viaţă mai bună, înseamnă depistarea riscurilor la timp, înseamnă creşterea calităţii vieţii, înseamnă bani mai puţin pentru că prevenţa costă mai puţin decât tratarea bolilor", a declarat Niolcăescu.

Liberalul a mai spus că informaţiile apărute în presă contravin spiritului legii, referindu-se la faptul că relatările s-au axat pe ideea sancţionării blonavilor care refuză să participe la programul naţional de prevenţie.

(A.L.)

---------------------

Gorghiu: "Legea prevenţiei este bună şi toate prevederile ei sunt eminamente pozitive"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu afirmă că legea prevenţiei în sănătate este una bună, iar prevederile acesteia sunt pozitive pentru cetăţeni.

"Nicio lege nu e perfectă. Legea prevenţiei în sănătate este însă o lege bună şi toate prevederile ei sunt eminamente pozitive pentru cetăţeni. Îmi pare rău că nu a fost citită. Sau înţeleasă", a scris duminică Gorghiu pe facebook.

Deputaţii liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenţie în sănătate, care prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenţie pot fi obligaţi să suporte, parţial sau total, costurile tratamentelor bolilor.

Potrivit proiectului de lege care se află în dezbatere publică până la 1 martie, prevenţia se desfăşoară în baza unei politici şi a unei strategii pe termen mediu şi lung, materializate sub forma unui program naţional de prevenţie multianual, care are subprograme anuale.

Politica, strategia şi programul se aprobă de Guvern, la propunerea Agenţiei Naţionale de Prevenţie în Sănătate, o entitate care se înfiinţează prin această lege, care urmează să se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sănătăţii. Finanţarea acestor programe ar urma să se facă de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decât 10% din fondurile publice alocate sistemului naţional de sănătate.

Proiectul de lege prevede că toţi cetăţenii români, precum şi rezidenţii legali au dreptul de a beneficia de programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie, indiferent de calitatea lor de asigurat. Toţi beneficiarii programelor care contribuie activ la menţinerea sănătăţii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii. Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească cumulativ două condiţii: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului şi să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiţii sportive.

Orice cetăţean are dreptul de a refuza participarea la programele de prevenţie, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, parţial sau în totalitate, costurile tratamentului.

"Sau, altfel spus, (poate - n.r.) să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraţilor să suporte parţial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asiguraţii pot să suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite. De exemplu, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuţie la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăşi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, inclusiv concediile de boală determinate. Intenţia noastră este aceea de a crea iniţial un mecanism de bonificaţii care să fie coroborat, în primă etapă, cu acţiuni susţinute de informare a beneficiarilor despre măsurile de prevenţie. Într-o etapă ulterioară, probabil într-un termen rezonabil de 5 ani, să fie implementate şi aplicate măsurile penalizatoare", spun iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

---------------------

PNL au depus o iniţiativă care prevede introducerea unui program naţional de prevenţie în sănătate, finanţat cu 600 milioane euro anual, românii care refuză să participe la acest program riscând să suporte ulterior costurile tratamentelor, inclusiv cei bolnavi de cancer, informează Mediafax.

Potrivit propunerii legislative, semnată de 128 de parlamentari, majoritatea de la PNL, printre care şi copreşedintele Alina Gorghiu, autorităţile ar urma să elaboreze un Program Naţional de Prevenţie multianual, finanţat cu nu mai puţin de 10% din sumele alocate din sumele alocate sistemului naţional de sănătate.

În acest scop ar urma să fie înfiinţată Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, agenţie care se va ocupa de întocmirea programului şi de aplicarea lui, precizează sursa citată.

Proiectul stabileşte că toţi cetăţenii români au dreptul de a beneficia de programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie, indiferent de calitatea lor de asigurat.

Beneficiarii programelor care contribuie activ la menţinerea sănătăţii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii.

Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească două condiţii: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului şi să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiţii sportive.

Iniţiatorii precizează că beneficiarii pot refuza participarea la programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie.

"Altfel spus, (poate - n.r.) să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraţilor să suporte parţial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asiguraţii pot să suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite. De exemplu, o pacienta cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuţie la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăşi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, inclusiv concediile de boală determinate. Intenţia noastră este aceea de a crea iniţial un mecanism de bonificaţii care să fie coroborat, în prima etapă, cu acţiuni susţinute de informare a beneficiarilor despre măsurile de prevenţie. Într-o etapă ulterioară, probabil într-un termen rezonabil de 5 ani, să fie implementate şi aplicate măsurile penalizatoare", se arată în expunerea de motive.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu susţine, într-o declaraţie de presă remisă sâmbătă redacţiei, că proiectul de lege privind prevenţia în Sănătate prevede ca cetăţenii să primească gratuit aceste servicii de prevenţie ca un drept şi o responsabilitate a statului faţă de ei, dar solicită ca şi "cetăţenii să înveţe să fie responsabili faţă de propria sănătate".

"Cetăţenii pot refuza, potrivit prevederilor din proiectul de lege, în scris, serviciile de prevenţie, însă în cunoştinţă de cauză, fiind avertizaţi că dacă se vor îmbolnăvi pentru că nu au participat la programe de prevenţie vor suporta parţial sau total costurile tratamentelor. Aceasta va fi opţiunea fiecărui cetăţean în parte după ce a fost informat şi el a decis cum este mai bine pentru el. Toate aceste aspecte se vor regăsi în normele de aplicare care se vor dezbate public cu cât mai mulţi cetăţeni, asociaţii ale pacienţilor şi profesionale şi se vor identifica soluţiile cele mai potrivite pentru fiecare caz în parte" a declarat Nicolăescu.

Programele de prevenţie vor fi finanţate din bugetul de stat şi nu din banii asiguraţilor, a mai precizat deputatul PNL, adăugând că 10% din totalul fondurilor de sănătate dintr-un an pentru acţiunile de prevenţie înseamnă peste 600 de milioane de euro.

Pentru aplicarea legii, echipele de medici şi profesionişti în sănătate publică vor elabora norme de aplicare astfel încât să se ia în considerare specificul riscurilor de natură medicală, patologiilor din România, condiţiilor de logistică, condiţiilor din diverse zone ale ţării, în aşa fel încât toţi cetăţenii să beneficieze de servicii de prevenţie, se arată în comunicatul PNL.

Proiectul este semnat de 128 de deputaţi şi senatori, majoritatea de la PNL, 5 de la PSD, 3 de la UDMR, 9 de la minorităţi şi doi neafiliaţi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Asa ceva nu se poate implementa la scara mare fara a complica enorm lucrurile si viata oamenilor.

    Este mult mai simplu: platesc, deci am dreptul sa beneficiez de serviciile CAS. Cat despre preventie, cred ca imi pasa mie mai mult de sanatatea mea decat lor de "economiile" facute.

    Sa decapuseze intai sistemul, apoi vorbim in detaliu de preventie PRIN EDUCATIE. 

    1. fara problema ai luat-o, degeaba platesti daca fumezi, legea iti plateste numai cosciugul....

      Legea e scornita de mafiotii care s-au perindat pe la conducerea casei de asigurari. Pe vremea lui Boc, Duta&co se obisnuisera sa incaseze bani fara sa mai deconteze servicii. Pasul urmator a fost adoptarea legii sanatatii cu privatizarea CAS-ului. In ianuarie 2012 Basescu a pornit scandalul Arafat exact din acest motiv. Avem nevoie de asiguratori privati, de spitale private, de plata obligatorie a asigurarilor medicale private si de escrocheria globala, decontarea serviciilor in functie de lungimea pasaricilor migratoare si a razelor de Luna in zilele cu spuma.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb