PNL promite o creştere economică de 7%

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 20 august 2006

Liberalii se arată optimişti în privinţa viitorului nostru economic. Ei spun că reformele economice şi fiscale realizate la sfîrşitul anului 2004 încep acum să-şi arate roadele. Purtătorul de cuvînt al partidului, Varujan Vosganian, a afirmat că previziunile arată, pentru anul acesta, o creştere economică de 7%. Vosganian nu a uitat să amintească faptul că, în prima parte a anului, estimările de 5,5% făcute de Guvern erau considerate optimiste de către partidele de opoziţie. Dezvoltarea economică este strîns legată de creşterea cu 10% a productivităţii muncii pe 2005 şi de crearea a 200.000 de noi locuri de muncă în acelaşi an, a declarat senatorul PNL.

Liberalii se felicită pentru decizia de suspendare a memorandum-ului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Graţie acestei decizii, cota unică de impozitare şi TVA-ul nu au fost majorate şi astfel - spune Vos-ganian - în iulie 2006 am avut o creştere cu 38% a veniturilor bugetare, faţă de iulie 2005. Potrivit senatorului PNL, cota unică "a adus în buzunarele româ-nilor, în 2005, 1,1 miliarde de euro, iar pentru anul acesta previziunile sunt de 1,5 miliarde de euro. De asemenea, ponderea veniturilor bugetare în Produsul Intern Brut (PIB) va ajunge şi ea - conform liberalilor - la 32,7 % la sfîrşitul anului.

Aceste realizări anunţate de PNL ar putea rezolva problemele de finanţare a unor sectoare sensibile din viaţa economică şi socială. Purtătorul de cuvînt liberal crede că cele 1,5 miliarde de euro prevăzute să ajungă anul acesta în bugetul de stat ar putea oferi resursele necesare investiţiilor în sistemul de învăţămînt, fără să mai fie necesară contractarea unor împrumuturi din sistemul bancar românesc sau internaţional. În acelaşi timp, reprezentanţii PNL sunt convinşi că resursele provenite din creşterea veniturilor bugetare ar putea susţine, în perioada 2006-2008, programe de finanţare în valoare de peste 20 de miliarde de euro în educaţie, agricultură şi sănătate.

În opinia senatorului Vosganian, problema majoră o constituie capacitatea de absorbţie a sumelor însemnate pe care ţara noastră le va avea la dispoziţie din 2007, după aderarea la UE. Veniturile suplimentare provenite din dezvoltarea economică plus fondurile europene vor oferi statului român resurse foarte mari. Astfel, purtătorul de cuvînt al PNL apreciază că, după aderare, vom contribui la bugetul Uniunii Europene (UE) cu 9-10 miliarde de euro, în condiţiile în care vom primi 18 miliarde de euro. "Trebuie să avem o absorbţie de peste 50% ca să fim cu adevărat beneficiari ai sumelor UE, şi nu sponsori", crede Varujan Vosganian.

Mihai Tănăsescu : "Creşterea economică nu poate fi durabilă"

Social -democraţii nu împărtăşesc optimismul colegilor liberali. Deputatul PSD Mihai Tănăsescu a afirmat, pentru cotidianul "Bursa", că avem de a face cu o creştere economică temporară. Parlamentarul este de părere că lucrurile trebuie privite cu prudenţă. "E bine că există o creştere economică, dar dacă te uiţi în profunzime e clar că ea nu poate fi durabilă pe termen mediu şi lung", crede Tănăsescu. Domnia sa a explicat că în condiţiile în care "deficitele externe nu scad, ci cresc", este greu de crezut că dezvoltarea economică va fi de lungă durată.

Ar putea fi doar "o cocoaşă de creştere", normală acum, în preajma aderării la UE, a adăugat deputatul Tănăsescu. Referindu-se la plusul financiar adus de cota unică, politicianul social-democrat consideră că fenomenul este firesc pentru că "anumiţi bani, în loc să se ducă la buget pentru programe, se duc la cetăţeni". Tănăsescu a ţinut să sublinieze că este foarte bine ca cetăţeanul să beneficieze de aceste venituri, dar că ar fi fost mai bine ca ei să fie îndreptaţi către investiţii în producţia autohtonă, nu în importuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb