PNL SE PREGĂTEŞTE DE CONGRES Alegerile locale parţiale, o miză importantă pentru Ludovic Orban

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 18 mai 2021

Alegerile locale parţiale, o miză importantă pentru Ludovic Orban

Alegerile locale parţiale din 30 de comune şi oraşe, care vor avea loc la sfârşitul lunii viitoare, reprezintă un test pentru actualul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, care, ieri, i-a însărcinat pe liderii organizaţiilor judeţene din zonele respective să se ocupe personal de campania electorală. Demersul lui Orban are în vedere apropiatul Congres al liberalilor care ar urma să se desfăşoare la începutul toamnei - surse din PNL afirmă că în jurul datei de 15 septembrie -, eveniment în care va fi aleasă noua echipă de conducere a formaţiunii politice.

De altfel, organizarea Congresului a constituit, ieri, un nou motiv de dispută între liberali în cadrul şedinţei Biroului Executiv al partidului, unde Ludovic Orban a fost acuzat de vicepreşedintele Florin Roman că vrea să fie candidat unic pentru funcţia de preşedinte al PNL. Contestatarii lui Orban i-au mai reproşat acestuia că ia decizii singur, după ce a anunţat în cadrul şedinţei că în 15 septembrie va avea loc Congresul PNL.

"Congresul PNL, conform prevederilor statutare pe care le avem, nu înseamnă doar alegeri la nivel naţional. Alegerile la nivel naţional sunt precedate de conferinţe de alegeri în fiecare localitate, în fiecare organizaţie locală, urmate de conferinţe de alegeri în fiecare judeţ, în cadrul fiecărei filiale judeţene şi abia la capătul procesului de alegeri la nivel local şi judeţean urmează să se deruleze Congresul. Procedura statutară - voi propune la prima reuniune a Biroului Executiv pe care îl vom avea proiectul de hotărâre, Biroul Executiv va înainta acest proiect de hotărâre către Consiliul Naţional, pentru că, în conformitate cu prevederile statutare, decizia de convocare a Congresului şi implicit toate elementele statutare care trebuie să cuprindă această decizie vor fi luate în cadrul Consiliului Naţional, care va fi convocat în cel mai scurt timp posibil", a precizat Ludovic Orban, după şedinţa BEx a PNL.

Liderul liberal a reiterat că, atunci când condiţiile epidemiologice vor permite, se va demara procesul de alegeri în interiorul partidului.

"Dacă nu se pot organiza fizic în toate filialele, există un procent de minim 75% din organizaţiile locale pentru a putea ţine conferinţele judeţene, iar Congresul este valabil în prezenţa a minim două treimi dintre delegaţii care urmează să reprezinte filialele judeţene", a afirmat Ludovic Orban.

Preşedintele PNL a susţinut că fiecare membru al partidului poate candida pentru şefia formaţiunii politice şi că, dacă va avea un contracandidat, va face o campanie corectă, pozitivă, pentru binele partidului, fără să vizeze candidatura colegului respectiv ci strict proiectul pe care Ludovic Orban îl va propune liberalilor pentru următorii patru ani.

Cu toate acestea, înaintea şedinţei Biroului Executiv al PNL, prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan l-a asigurat pe Ludovic Orban că va avea cu siguranţă un contracandidat foarte puternic, aducând în discuţie următorii politicieni pentru preluarea şefiei formaţiunii liberale: Florin Cîţu, Emil Boc, Ilie Bolojan, Dan Motreanu şi Robert Sighiartău.

"Eu sunt extrem de puternic, nu foarte puternic, dar eu nu candidez. Eu candidez în echipa câştigătoare. (...) Suntem partid liberal, este normal să existe competiţie. Cred că nici Ludovic Orban, nici altcineva nu-şi doreşte să existe un singur candidat; sunt absolut convins că va exista minim un contracandidat, dacă nu chiar doi. Există oameni foarte buni în PNL care vor intra într-o competiţie directă cu Ludovic Orban şi cel mai bun dintre ei va câştiga. Este şi Florin Cîţu o opţiune, şi Emil Boc o opţiune, este şi Ilie Bolojan, şi Dan Motreanu, este şi Robert Sighiartău o opţiune; avem mai multe opţiuni. Eu am spus-o ca să nu existe niciun fel de speculaţie: voi intra pe poziţiile doi-trei în echipa câştigătoare", a precizat Rareş Bogdan.

Până acum doar Ludovic Orban a anunţat public că va candida pentru un nou mandat la şefia PNL. Premierul Florin Cîţu a declarat în luna martie că va candida pentru o poziţie superioară celei de vicepreşedinte, adică fie de prim-vicepreşedinte, fie de preşedinte al partidului, la Congresul liberalilor din toamnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb