PNL şi PSD au un proiect comun: regionalizarea

Alexandra Crăciun, Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 18 aprilie 2013

PNL şi PSD au un proiect comun: regionalizarea

Principalele partide care alcătuiesc USL au găsit şi un numitor comun, regionalizarea, după nenumărate divergenţe pe teme legate de justiţie, impozite şi coabitarea dintre palatele Cotroceni şi Victoria. Crin Antonescu a declarat în cadrul unei dezbateri pe tema regionalizării, că în acest proces decidenţii trebuie să depăşească subiectul numărului de regiuni şi al capitalei acestora, respectiv cine va conduce aceste structuri. "Ceea ce mi se pare esenţial în acest moment al dezbaterii şi pentru perioada următoare, până când regionalizarea să devină pas cu pas realitate, este să depăşim cele două subiecte care par a fi, deocamdată, cel puţin din punct de vedere mediatic, mai interesante, şi anume câte regiuni vor fi şi unde va fi capitala lor, pe de o parte. În al doilea rând, cine va conduce aceste regiuni, cum vor fi aleşi, numiţi, desemnaţi, stabiliţi conducătorii acestor regiuni şi ce atribuţii vor avea ei. Scopul regionalizării nu poate fi altul decât dezvoltarea şi în acest sens, chiar dacă suntem toţi conştienţi de presiunea intrării în vigoare a noului exerciţiu financiar al Uniunii, cred că trebuie să ieşim din capcana grabei sau a pripelii. Trebuie să construim cât mai repede posibil, dar cu condiţia ca această construcţie să fie temeinică".

Un discurs similar a avut şi preşedintele PSD, Victor Ponta: "Suntem într-o epocă în care nu mai trebuie să te sui în maşină sau în avion să vii de la Satu Mare, de la Botoşani, de la Timişoara sau de la Constanţa până la Bucureşti ca să rezolvi o problemă administrativă, suntem în secolul în care nu ştiu mai bine un grup de funcţionari din Ministerul de Finanţe naţional decât un guvern regional şi un guvern local cum trebuie folosite resursele financiare, suntem în secolul 21 membri ai Uniunii Europene cu o uriaşă problemă: incapacitatea noastră administrativă cronică de absorbţie a fondurilor europene. Structurile regionale au fost cele mai eficiente în efectuarea de proiecte şi absorbţia fondurilor europene, mult mai eficientă decât structurile naţionale". Ponta a apreciat că dezbaterile pe acest subiect trebuie să aibă ca obiectiv dezvoltarea unei administraţii mai eficiente, nu zona în care va exista capitala regională şi "cine va fi şef peste o ţară mai mică din interiorul României". Crin Antonescu a mai susţinut că un proces de regionalizare precum cel din ţara noastră nu poate fi realizat în absenţa consultării modelului francez şi a celui german în această privinţă. Senatul a găzduit un seminar cu tema regionalizării şi abordarea comparativă a acestui proces din perspectivele franceză şi germană. Conservatorii susţin regio­nalizarea astfel încât ţara să fie împărţită în 8 regiuni şi fiecare regiune să aibă un buget şi să poată face proiecte regionale, dar şi naţi­o­nale.

Descentralizarea administrativă este un proiect care trebuie finalizat în 2013, acesta fiind "singurul an, în această perioadă istorică", în care pot fi înfiinţate regiunile adminstrative, a susţinut vicepremierul Liviu Dragnea. Acesta a amintit că în anul 2002 şi 2003 a existat o fereastră de oportunitate, când România era pregătită, administraţia era pregătită, guvernul era pregătit să adopte înfiinţarea regiunilor administrative: "Dar şi atunci au fost oameni care au spus - < nu e bine acum, e prea devreme, hai să mai aşteptăm, hai să mai analizăm > - şi a trecut această fereastră de oportunitate. Au trecut zece ani de atunci. În istoria fiecărei ţări există ferestre de oportunitate pentru tot felul de decizii majore, de proiecte de ţară. Decupajul regiunilor nu trebuie să fie făcut politic, nu trebuie făcut cu patimă, nu trebuie abordat cu foarte multă emoţie. Trebuie să îl abordăm cu pragmatism. Regionalizarea nu reprezintă o necesitate sau un moft, ci este o necesitate pregnantă pentru România". Ministrul Dezvoltării Regionale a menţionat că diferenţa dintre sate şi oraşe, între diverse regiuni din România este foarte mare, el vorbind şi despre faptul că există 7-8 aglomerări urbane dezvoltate, care în loc să radieze dezvoltare au devenit aspiratoare de resurse financiare, umane şi investiţii, iar diferenţele de dezvoltate s-au mărit. Dragnea a precizat că ministerul pe care îl conduce va începe de săptămâna viitoare discuţii cu autorităţile locale, cu structurile asociative ale acestora, cu reprezentanţi ai partidelor politice, cu societatea societatea civilă.

Zgonea: "Regionalizarea este un mod de îndeplinire a visului european"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, ieri, că ţara noastră are nevoie de o viziune proprie privind regionalizarea, fiind un instrument fundamental pentru sporirea şanselor de a crea mai multe locuri de muncă şi pentru mărirea ratei de absorbţie a fondurilor europene. Potrivit domniei sale, pentru ca procesul regionalizării să aibă succes, cetăţenii trebuie să înţeleagă faptul că acest demers va contribui la bunăstarea lor, şi implicit la îndeplinirea visului european chiar pe teritoriul ţării.Valeriu Zgonea a mai precizat: "Am convingerea că România, după regionalizare, va fi aceeaşi punte de dialog şi cooperare între Est şi Vest, având la dispoziţie o serie de mecanisme diplomatice, sociale, dar şi economice, afirmându-se ca o voce distinctă şi reprezentativă în spaţiul european."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb