România se îndreaptă cu paşi foarte rapizi spre stagflaţie (scădere economică combinată cu inflaţie ridicată), a declarat ieri, la prezentarea unui studiu la Banca Naţională a României, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru.
"Ne îndreptăm cu paşi foarte rapizi către stagflaţie, din cauza distrugerii lanţurilor de creare a valorii în economia românească. Vom ajunge să avem importuri ridicate şi şomaj tot mai ridicat", a avertizat Pogonaru.
El a explicat că pe lanţul de creare a valorii către consumatorul final, întreprinderile de la mijlocul lanţului (furnizorii) au fost neglijate şi se confruntă cu insolvenţa.
"Dacă vom vedea fuziuni şi achiziţii şi în domeniul în care se află firmele care acum sunt în insolvenţă înseamnă că în atenţia capitalului străin a intrat şi mijlocul lanţurilor de creare a valorii", a spus reprezentantul AOAR.
Deşi economiştii atrag atenţia că România trebuie să îşi schimbe modelul de creştere economică după criză, de la cel bazat pe consum şi intrări masive de capital extern la unul bazat pe creşterea investiţiilor în economie şi a absorbţiei de fonduri europene, de stimulare a creşterii exporturilor, se pare că în România paşii se repetă.
Pogonaru a mai spus: "Am putea vedea o nouă perioadă de reinvestire în sectorul imobiliar mai curând decât ne-am aştepta. Sunt investiţii foarte mari în domeniul lanţurilor de retail din România. Se repetă paşii, îi repetă cine poate, cine are acces la creditare, multinaţionalele".
El a afirmat că modelul de creştere economică a României s-a bazat pe procesul de convergenţă cu Uniunea Europeană, proces care însă a slăbit în perioada crizei.
"Nu mai suntem traşi spre Uniunea Europeană, care are propriile probleme şi s-a întors spre ea însăşi. Forţa care ne trăgea să creştem a slăbit din intensitate", a subliniat Pogonaru, care a adăugat că perioada de criză a dus şi la o slăbire a infrastructurii instituţionale în România şi la o scădere a competenţei acestor instituţii.