Pogonaru îi răspunde lui Ciurezu, prin interpuşi

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2014

Pogonaru îi răspunde lui Ciurezu, prin interpuşi

Conducerea PPLI: "Desprinderea centrului comercial pe o societate nouă - practică uzuală care asigură că acţionarii nu vor fi discriminaţi"

Tudor Ciurezu: "Aportarea imobilului către o societate nouă reprezintă o divizare mascată, iar acţionarii care nu sunt de acord ar trebui despăgubiţi"

SIF Oltenia a cerut, în instanţă, anularea deciziilor AGA de la "Prodplast Imobiliare" şi "Nord" SA

Atacul dur al preşedintelui SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, la adresa omului de afaceri Florin Pogonaru, a primit un răspuns, indirect, de la conducerea "Prodplast Imobiliare" (PPLI).

După ce preşedintele SIF5 a acuzat că familia Pogonaru recurge la o divizare mascată a "Prodplast Imobiliare", în detrimentul celorlalţi acţionari, prin mutarea principalului activ - imobilul unde este sediul social - pe o nouă societate, conducerea "Prodplast Imobiliare" spune că, dimpotrivă, acţiunea are menirea să delimiteze riscul proiectului comercial ce urmează să fie dezvoltat.

Conducerea "Prodplast Imobiliare" (PPLI) a aprobat, pe 26 august, ca societatea să înfiinţeze un SRL, prin aportarea imobilului din Str. Ziduri Moşi nr 23, Bucureşti - sediul social al "Prodplast Imobiliare" - la valoarea stabilită de către un expert independent, pentru dezvoltarea centrului comercial "Veranda".

Acţionarii PPLI împuterniciseră Consiliul de Administraţie să ia această decizie, în Adunarea Generală din 13 august, care a fost contestată ulterior, în instanţă, de către SIF Oltenia, care are 31% din PPLI.

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, a considerat că, prin desprinderea imobilului respectiv pe o altă societate, acţionarii minoritari ai "Prodplast Imobiliare" ar rămâne într-o societate lipsită de patrimoniu, întrucât activul respectiv reprezintă 90% din totalul activelor companiei.

Într-un raport transmis Sibex, Consiliul de Administraţie al "Prodplast Imobiliare" arată că demararea construcţiei centrului comercial "Veranda" va avea loc în luna septembrie: "Majoritatea suprafeţelor a fost deja închiriată prin contracte cu durata de 30 de ani, încheiate cu firme cu reputaţie internaţională (ex. Carrefour).

Un astfel de proiect implică şi riscuri, tocmai de aceea, pentru protecţia acţionarilor PPLI, dar şi la cererea finanţatorilor (bănci) şi a potenţialilor cumpărători ai proiectului, s-a decis separarea activităţilor firmei PPLI de cele de dezvoltare a proiectului.

De altfel, o astfel de delimitare a riscului de proiect este uzuală în situaţii similare şi este considerată o bună practică în domeniul dezvoltării de proiecte imobiliare".

Potrivit conducerii PPLI, desprinderea imobilului de societate asigură faptul că riscurile asumate de părţile implicate se referă exclusiv la centrul comercial Veranda şi nu la Fortul Tunari sau alte investiţii sau active ale PPLI.

"Toate aceste considerente au impus separarea activităţii de proiect, prin transferul activului principal ca aport la o firmă distinctă, un SRL românesc cu asociat unic, deţinut integral de Prodplast Imobiliare", se mai arată în raportul citat, care mai precizează: "În acest fel, în momentul eventualei vânzări a proiectului, încasările vor fi înregistrate în totalitate de PPLI şi profitul rezultat va reveni în mod echitabil tuturor acţionarilor, fără discriminare".

Administratorii PPLI susţin că, în perioada în care a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al "Prodplast Imobiliare", domnul Tudor Ciurezu nu numai că a susţinut proiectul, dar a şi promovat divizarea asimetrică a societăţii pentru a asigura astfel mutarea terenului pe o firmă separată. Domnia sa a fost preşedinte şi membru CA al PPLI pe o perioadă de circa şase ani (din 2008 până în august a.c.). În raportul PPLI se arată: "La propunerea sa (n.r. a lui Tudor Ciurezu) şi cu votul său personal (ca acţionar al PPLI), cât şi al reprezentantului SIF Oltenia, la data de 20.08.2012, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a acţionarilor societăţii, a reuşit să obţină hotărârea de divizare asimetrică a Prodplast Imobiliare, prin izolarea terenului pe care urma să fie construit centrul comercial.

Ulterior, la data de 30.10.2012 s-a votat revocarea acestei decizii. Prin urmare, intervenţia domnului Ciurezu cu referire la o pretinsă divizare asimetrică decisă la PPLI, săptămâna trecută, este total nejustificată şi de natură a răspândi confuzie şi de a crea prejudicii de imagine societăţii şi proiectului în sine, întrucât decizia recentă de aport de capital într-o nouă societate serveşte, în mod incontestabil, intereselor societăţii şi ale tuturor acţionarilor deopotrivă, spre deosebire de deciziile trecute iniţiate de domnul Ciurezu, care pot fi considerate ca discriminatorii între acţionari".

Preşedintele SIF Oltenia confirmă faptele descrise în comunicatul PPLI: "Este adevărat că, în calitate de preşedinte al CA la «Prodplast Imobiliare», am organizat o AGEA, pe 20.08.2012, care avea pe ordinea de zi aprobarea divizării societăţii, prin desprinderea activului principal către o societate nouă, conform legii 31/1990 a societăţilor comerciale, dar, în mod transparent, pe baza unui proiect de divizare ce urma să fie aprobat tot de Adunarea Generală, dând posibilitatea acţionarilor care nu erau de acord, să se retragă din societate, să fie despăgubiţi. Nu să fie furaţi printr-un transfer, prin aportarea imobilului către o societate nouă, care reprezintă o divizare mascată, care nu le dă posibilitate acţionarilor să se retragă.

Tot atunci (în 2012), a fost împuternicit CA să iniţieze măsurile necesare în vederea pregătirii fazelor divizării. Nu am lucrat pe ascuns. Ulterior, s-a constatat că discuţiile purtate cu dezvoltatorul imobiliar se prelungeau, era o chestiune de durată. Necesitatea divizării societăţii nu mai era atât de sigură.

Tot pentru a nu dezinfoma acţionarii, s-a decis convocarea acţionarilor pentru revocarea hotărârilor AGA anterioare. Acţionarii au decis, într-adevăr, revocarea hotărârilor din AGA din 20.08.2012.

În calitate de preşedinte CA, nu am făcut decât să promovez acţiuni transparente în interesul acţionarilor, pentru despăgubirea acţionarilor care nu erau de acord cu desprinderea principalului activ".

Tudor Ciurezu remarcă o inadvertenţă între decizia AGA şi hotărârea CA. Administratorii au hotărât ca noul SRL să aibă asociat unic compania "Prodplast Imobiliare", în timp ce acţionarii permiseseră, în AGA, ca noua societate să fie înfiinţată împreună cu alte persoane fizice şi/sau juridice care vor fi selectate şi cooptate de către Consiliul de Administraţie al societăţii.

"Comunicatul lor este una, dar decizia AGA este alta", comentează Tudor Ciurezu, adăugând: "Acum fac SRL cu asociat unic. Dar cine îi reţine ca, ulterior, să coopteze alţi acţionari, în conformitate cu decizia AGA? Şi, în plus, de ce mai este nevoie de credit, de majorarea de capital la Prodplast Imobiliare, dacă se face o nouă firmă?"

AGEA "Prodplast Imobiliare" a mai aprobat, pe 13 august, lansarea unei emisiuni de obligaţiuni de până la 10 milioane euro, ce urmează să fie listată la bursă, majorarea capitalului cu 46 milioane de lei şi accesarea unui credit de 35 milioane euro pentru o durată de până la 30 de ani, pentru finanţarea centrului comercial dezvoltat lângă Obor.

Emisiunea de obligaţiuni şi aportul imobilului la constituirea unei noi societăţi fuseseră propuse de acţionarul "Nord" SA, controlat de Florin Pogonaru, care deţine 32% din PPLI.

Conducerea PPLI semnalează cumpărările de acţiuni PPLI efectuate de SIF5, la preţuri în creştere

Conducerea "Prodplast Imobiliare" (PPLI) atrage atenţia asupra tranzacţiilor efectuate de SIF Oltenia cu acţiuni PPLI: "În scopul asigurării accesului echitabil la informaţiile publice al investitorilor, dar şi pentru asigurarea menţinerii unei pieţe ordonate a valorilor mobiliare emise de PPLI, Consiliul de Adminstraţie al Societăţii semnalează faptul că, în perioadele dintre redactarea de către SIF Oltenia SA a cererii de completare a ordinii de zi a şedinţei Adunării Generale Extraordinare a acţionarilor Societăţii şi publicarea lor, domnul Tudor Ciurezu, în numele şi pe contul SIF5 (în calitate de persoană iniţiată), a realizat tranzacţii cu acţiuni PPLI care au dus la creşterea cu 290% a cotaţiilor PPLI în 5 şedinţe de tranzacţionare desfăşurate în perioada 14.07.2014 - 29.07.2014 (preţul fiind practic majorat de aproape trei ori). Preţul titlului PPLI a atins astfel un maxim istoric de 17,38 lei/acţiune".

Tudor Ciurezu nu a dorit să comenteze aceste informaţii.

În schimb, domnia sa ne-a spus că, pe lângă faptul că SIF Oltenia s-a adresat instanţei, pentru anularea deciziilor AGA de la PPLI, a promovat şi o acţiune de suspendare a hotărârilor AGA, prin ordonanţă preşedinţială, până la judecarea pe fond a procesului.

Totodată, SIF Oltenia a contestat, în instanţă, şi Adunarea Generală de la "Nord" SA, care a aprobat o majorare de capital de 11 milioane de lei şi vânzări de active financiare de până la 6 milioane de lei pentru a finanţa majorarea de capital la Prodplast Imobiliare, prin care dezvoltatorul imobiliar doreşte să construiască centrul comercial "Veranda".

Societatea Nord SA, controlată indirect de omul de afaceri Florin Pogonaru, în proporţie de 68,55%, va participa la majorarea capitalului social al dezvoltatorului imobiliar şi/sau la finanţarea proiectul Veranda prin orice mijloace legale, cu o sumă de până la 17 milioane de lei, conform deciziei Adunării Generale.

Tudor Ciurezu susţine că "Nord" SA nu a respectat prevederile legale de publicare a convocatorului Adunării Generale, după ce acţionarul "Victoria Art &Business Center", controlat de Georgiana Pogonaru, a cerut completarea ordinii de zi .

În plus, preşedintele SIF5 consideră că deciziile AGA "Nord" au fost luate cu abuz de majoritate.

Tudor Ciurezu şi Florin Pogonaru au intrat în contradicţie, la începutul acestui an, cu privire la pachetul de 6% din BCR deţinut de SIF Oltenia.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. sa ne spuna dl ciurezu daca operatiunea nu e similara cu divizarea de la SIF 1......facuta de prietenii dl ui ciurezu....au transferat si cashul si imobiliarele in cipry....asta ce dl ciurezu ?!??

    1. SIF1 este la momentul asta cea mai puternica actiune. Ce legatura are SIF1 cu o coaja de cartof cum a ajuns PPL ul dupa ingineriile sinistrei.

      Ciurezu e ciufut ca Pogonaru a votat sa dea divident la SIF5 si-l santajeaza pe toate partile.

      PPLI a ajuns sa fie de 3 ori pretul dupa ce la cumparat gangsterul de Craiova. cu banii altora in august.

      O sa zboare toti dupa ce se elimina pragurile la SIFuri.

      Ridicarea pretului la PPLI a avut drept scop impidicarea transferului de actiuni PPLI din firmele grupului Pogonaru catre PPL.

    Cazurile SIF Imobiliare si PPLI sunt similare si incalca legea exact cum spune ciurezu.

    ASF, DNA, FISCUL si Registrul Comertului ar trebui sa se ausesizeze macar acum si sa ia masurile care se impun . La SIF1 nu au avut nici macar aprobarea AGA fiind o nebuloasa listarea SIF Imobiliare . 

    Toate aceste incalcari ale legii au avut si au loc sub nasul si cu aprobarea tacita a ASF-lui. 

    ursache si negritoiu ar trebui intrebati constant de presa de ce nu fac nimic in aceste abuzuri ale CA fata de actionari. 

    " "Aportarea imobilului către o societate nouă reprezintă o divizare mascată, iar acţionarii care nu sunt de acord ar trebui despăgubiţi"  

    Ce mai ii trebuie ASF-ului ? 

    Vazand ca se poate upa ce grupul balteanu a transferat cash si proprietati imobialre din SIF1 de peste 50 milioane de euro in detrimentul celorlalti actionari eludand legea iata ca apar si alti escroci care aplica aceasi suveica financiare iar ASF lucreaza la prime, salarii si tinuta ! 

    Dati jos toti toti din fruntea sifurilor si sesizati DNA s.a.m,d.

    De unde s-o fi inspirat domnu ciurezu cu termenul asta de "DIVIZARE MASCATA " ? 

    1. domnul Ciurezu a gresit. Nu e divizare mascata e devalizare nerusinata!!!

      Ce treaba are SIF I cu PPLI. Reiese clar ca la PPLI e un SRL detinut in totalitate de PPLI. Nu e in Cipru, e in Romania. Daca Ciurezu e santazist, poate sa zic orice.

    Ce nu-i convine lui Ciurezu ne ste legal. Tot timpul s-a considerat omul care le stie pe toate, dar viata i-a arata ca se inseala.

    1. doamna Kitac, nu intereseaza pe nimeni ce ii convine dlui Ciurezu si ce nu. Intereseaza UNDE sunt banii din hemoragia ERSTE/BCR. CUM recuperati banii de la MIC.RO??? CUM despagubiti actionarii??? CE trasee au luat banii din ECDL??? Unde sunt banii din EUROAPTITUDINI??? CUM ati fugit cu banii din Cipru???

    Tot n-am aflat cui a vandut Pogonaru SIF5 cu 2,0 lei actiunea.

    1. de ani de zile clanul pogonici devalizeaza BCR ul cu defunctul patriciu si spala banii prin vehicule inventate si proiecte megalomanice. De ani de zile suge ca o capusa toate institutiile statului si nimeni nu i-a pus o intrebare. Toate privatizarile au fost taxate cu nerusinare de clanul Kitac/Naila /pogonici. ARTROM SICOMED BCR!!! Poate le spune acuma Copos tot ce stie, sa nu plateasca singur entru toate.

      Lui Bilteanu, evident. Cine altcineva sa cumpere in infectia lui Ciurezu? Cine sa se bage in discutii cu baiatul de ciurezu, contabilu la electroputere.

      balta-eanu, pogonici, cireada-zoo

      JOS MAFIA cocotzata la SIF-uri

      LA BECI CU VOI 

    Tudor a urcat pretul actiunilor de 2 ori in la PPLI. Acum latra Tudor in piata ca vrea sa fie despagubit. Tudor e actionar si in nume propriu la firmele lui Pogonaru, la puscarie cu mafiotii ordinari de la SIFuri. A uitat lumea de ce a facut cu terenurile lui Dinel?

    Mi se pare ok sa separi doua business-uri diferite, cat timp se pastreaza o legatura clara intre ele. Atata timp cat PPLI ramane asociat unic in noul SRL, comentariile lui Ciurezu par mai degraba facute cu scopuri ascunse, mai ales ca a cumparat agresiv actiuni PPLI in ultima perioada.

    Delimitarea celor doua societati e o practica uzuala si pare sustinuta de argumente logice. Desi modalitatea aleasa de dl. Pogonaru pentru delimitare nu e pe placul dlui. Ciurezu, voturile date in AGA (inclusiv de catre dl. Ciurezu) indica in mod clar care este vointa actionarilor PPLI, si anume separarea celor doua societati.

    Miroase a vendetta personala! Dupa ce initial Ciurezu a votat in favoarea divizarii, acum se da ca un oponent al acesteia? Istoria personala dintre Pogonaru si Ciurezu, precum si investitiile recente ale SIF5 in actiuni PPLI, arata o incercare rusinoasa de reglare de conturi din partea lui Ciurezu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb