Poliţia atrage atenţia asupra fraudelor cu investiţii care folosesc nume ale unor companii mari şi de încredere: Hidroelectrica, Transgaz, Petrom, BRUA

A.F.
Piaţa de Capital / 16 septembrie

Poliţia atrage atenţia asupra fraudelor cu investiţii care folosesc nume ale unor companii mari şi de încredere: Hidroelectrica, Transgaz, Petrom, BRUA

Poliţia atrage din nou atenţia asupra riscurilor pe care le prezintă investiţiile prin intermediul unor platforme de tranzacţionare on-line. Autorităţile informează că numele unor companii mari şi importante, care inspiră încredere, precum Hidroelectrica, Transgaz, Petrom sau BRUA (proiect care vizează construcţia unei conducte de transport gaze naturale pe ruta Bulgaria-România-Ungaria-Austria) sunt folosite sub pretextul că investiţiile aduc profituri importante. Poliţia face publice numele unor programe care nu trebuie instalate la solicitarea necunoscuţilor, fiindcă acestea dau acces la date personale stocate pe telefoane, laptopuri sau computer, conform news.ro.

"Trading scam - autorii determină în mod fraudulos persoanele vătămate să realizeze investiţii prin intermediul unor platforme de tranzacţionare on-line, iar pentru câştigarea încrederii se folosesc imaginile şi numele unor personalităţi din România. În aceste reclame se promovează ideea de investiţie sigură şi câştiguri imense şi rapide. Autorii se prezintă ca fiind consultanţi financiari ale unor platforme de tranzacţionare on-line. Aceştia apelează de pe diferite numere de telefon cu prefix de Marea Britanie, Franţa, Elveţia şi folosesc de regulă un accent moldovenesc, arătându-se interesate de investiţii în acţiuni (Hidroelectrica, Transgaz, Petrom, BRUA) şi după ce poartă unele discuţii generale - cu privire la locul de muncă al persoanelor apelate, veniturile de care dispun, ce doresc să facă cu banii câştigaţi din investiţii - încearcă să-i convingă să investească sume din ce în ce mai mari. Persoanele vătămate sunt convinse sa-şi instaleze pe telefoanele mobile aplicaţii de control la distanţă (ANYDESK, Air Droid, AirDroid Business Daemon), prin intermediul cărora autorii accesează dispozitivele persoanelor vătămate, iar sub pretextul că vor fi îndrumaţi cu paşii ce trebuie urmaţi, le sunt accesate aplicaţiile bancare ale acestora, iar apoi transferul fondurilor sunt efectuate fără acordul victimelor", se arată într-un comunicat dat publicităţii duminică de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava.

Poliţiştii revin si cu recomandarea ca cei care vor să investească să nu instaleze pe device-uru astfel de programe şi să nu pună la dispoziţie copii după cărţile de identitate, datele cardurilor bancare faţă verso, codurile generate de aplicaţiile instalate.

"Profitând de datele personale şi bancare puse la dispoziţie, autorii retrag fără consimţământ diverse sume de bani din contul persoanelor. În cazul în care persoanele refuză instalarea de programe în telefon se aplică metoda de securizare a conturilor. Victimele sunt apelate de către persoane ce se recomandă ca fiind angajaţi ai instituţiilor financiare, de pe numerele de telefon clonate ce aparţin instituţiilor bancare şi li se aduce la cunoştinţă că cineva a încercat sa le acceseze conturile bancare iar pentru protecţie li se sugerează transferul banilor într-un aşa-zis cont securizat. Victimele transferă banii de bunăvoie în contul indicat după care le sunt dezinstalate aplicaţiile bancare de pe telefoanele mobile", precizează sursa citată.

Cazuistica de la nivelul judeţului arată că, în Suceava au fost înregistrate mai multe situaţii în care persoanele vătămate au depus sume foarte mari de bani la ATM-ul de tranzacţionare criptomenede din incinta unui centru comercial din municipiul reşedinţă de judeţ, crezând că astfel vor obţine profituri, ca urmare a indicaţiilor primite din partea autorilor, prin care li se sugerează că aceasta este o modalitate sigură şi eficientă de tranzacţionare la bursă.

Autorităţile recomandă încă o dată atenţie la promisiunile de câştiguri mari şi rapide sau la anunţurile care se prezintă pe termen limitat.

"Cumpărarea de acţiuni se realizează printr-un intermediar autorizat care nu solicită plăţi prin intermediul unei pagini de internet! Evitaţi persoanele fizice sau operatorii economici care nu afişează date de contact complete şi se rezumă la o simpla adresă de e-mail! Nu furnizaţi date personale sau/şi bancare!", sunt sfaturile Poliţiei către cei care doresc să investească.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De fiecare data cand vad asemenea reclame le raportez pe facebook. Intodeauna raspunsul la raportari a fost ca reclama respectiva nu incalca standardele comunitatii. Ma intre care sunt standardele comunitatii.

    1. standardul cominitatii: a platit reclama deci e ok

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb