Politica băncilor centrale va susţine bursele şi anul viitor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 decembrie 2020

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Dragoş Cabat: "Există o ruptură între pieţe şi economie, în sensul că evoluţia bursei nu mai reprezintă un semnal pentru performanţa economică viitoare"

Aurelian Dochia: "Evoluţia pieţelor în 2021 va depinde încă foarte mult de pandemie"

"Există temerea că ne aflăm într-o bulă speculativă, dar care s-ar putea să fie susţinută în continuare de politica monetară laxă a băncilor centrale", spune Aurelian Dochia

Actualizare - Rezerva Federală va continua achiziţiile de obligaţiuni până la o revenire "substanţială" a economiei

Rezerva Federală şi-a consolidat angajamentul de a sprijini economia Statelor Unite, promiţând să îşi menţină programul masiv de cumpărare de active până când va vedea "progrese substanţiale" în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă şi inflaţia, conform deciziilor de politică monetară anunţate ieri, notează Bloomberg.

Fed-ul va continua să cumpere obligaţiuni de cel puţin 120 de miliarde de dolari lunar, "până când se vor realiza progrese substanţiale în direcţia obiectivelor privind ocuparea forţei de muncă şi de stabilitate a preţurilor", se menţionează în comunicatul post-şedinţă.

De asemenea, Fed-ul a menţinut rata dobânzii de referinţă aproape de zero, reiterând că se aşteaptă ca rata să rămână la acest nivel până cel puţin în 2023.

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale, a declarat că atât el cât şi alţi oficiali ai Fed-ului se aşteaptă ca economia să revină într-un ritm sănătos anul viitor, pe măsură ce vaccinul va fi distribuit pe scară largă. Dar, următoarele trei până la şase luni vor fi probabil dureroase pentru şomeri şi întreprinderile mici, deoarece numărul cazurilor de îmbolnăviri creşte, a spus Powell într-o conferinţă de presă.

Ieri, indicele Dow Jones Industrial Average a avut un declin de 0,15%, la 30.154,54 de puncte, în timp ce S&P 500 a crescut cu 0,18%, până la 3.701,17 puncte. Nasdaq Composite, ce captează evoluţia acţiunilor companiilor de tehnologie, a avut o creştere de 0,5%, la 12.658,19 puncte, un nou maxim istoric.

---

Politicile băncilor centrale din acest an, bazate pe rate foarte scăzute ale dobânzilor şi injecţii de lichiditate pentru sprijinirea economiilor puternic afectate de măsurile impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19, care au stat la baza recuperării impresionante a indicilor bursieri după căderile din februarie-martie, reprezintă principalul factor de susţinere a cotaţiilor din principalele burse de acţiuni ale lumii şi anul viitor, sunt de părere analiştii consultaţi de ziarul BURSA.

În acelaşi timp, aceştia cred că evoluţia pieţelor este decuplată de cea a economiei reale, iar creşterea puternică a datoriilor statelor, dar şi a multor companii mari, reprezintă unul dintre principalele riscuri pentru burse.

Dragoş Cabat, analist CFA, ne-a declarat: "În primul rând, băncile centrale vor continua politica dobânzilor foarte scăzute şi vor oferi oricât de multă lichiditate va fi nevoie pentru a susţine economia. În acest moment, mulţi investitori se aşteaptă ca indiferent de cât de rău vor merge lucrurile, băncile centrale vor aduce atât de mulţi bani (n.r. în economie), încât să nu se întâmple nimic rău în pieţe. Datorită politicilor băncilor centrale indicii au avut o revenire puternică după căderile din martie şi cred că acesta va reprezenta principalul factor care va susţine pieţele şi în anul viitor".

Din punctul său de vedere, în momentul de faţă există o ruptură între pieţe şi economie, în sensul că evoluţia bursei nu mai reprezintă un semnal pentru performanţa economică viitoare. "Au intrat mai mult la mijloc băncile centrale şi diferite aşteptări privind demersuri legislative, decât performanţa economică", spune analistul CFA.

Dragoş Cabat a adăugat: "Pe de altă parte, avem o criză sanitară, care totuşi s-a înscris pe o pantă descendentă, dar cred că se va accentua criza economică şi mai ales există riscul apariţiei unei crize a datoriilor publice pentru ţările afectate mai puternic de pandemie".

De asemenea, în opinia analistului, un alt factor important pentru evoluţia pieţelor de capital anul viitor ţine de schimbările structurale majore care vor apărea la nivelul multor industrii.

"Toată această criză sanitară a produs schimbări în modelul de afaceri a unor industrii, care se vor menţine de acum înainte. Practic, lucrul de acasă şi toată digitalizarea accentuată prin care trecem modifică dramatic aşteptările şi cererea în cazul unor industrii precum HoReCa, transporturi, industria producţiei de maşini, real- estate, etc. Iar asta va avea un impact mare asupra pieţelor", a punctat Dragoş Cabat.

Pe de altă parte, injecţiile masive de lichiditate creează premisele creşterii inflaţiei, dar analistul CFA a amintit că aşteptări privind un şoc inflaţionist au existat şi după criza din 2008-2009, ceea ce nu s-a materializat pentru că băncile centrale au reuşit să extragă treptat lichidităţi din piaţă.

"Iar inflaţia nu este o problemă care ţine doar de lichiditatea din piaţă, ci există şi alte aspecte de care depinde. De exemplu apar câştiguri de productivitate foarte mari, care ţin inflaţia jos. Salariile majorităţii oamenilor nu cresc, ceea ce ajută ca inflaţia să fie ţinută în frâu, etc. Şi în tot acest context, băncile centrale pot scoate cash-ul din sistem, fără să se atingă o inflaţie mare", ne-a spus Dragoş Cabat.

Din punctul de vedere al analistului economic Aurelian Dochia, evoluţia pieţelor în 2021 va depinde încă foarte mult de evoluţia pandemiei de Covid-19.

"Deocamdată ştim că există un vaccin care a început să fie distribuit în unele ţări, numai că impactul se va face simţit peste câteva luni de zile. Abia atunci va fi vaccinată o parte suficient de mare a populaţiei astfel încât să se reducă riscul extinderii pandemiei, iar lucrurile să revină la normal. Astfel că rapiditatea cu care vor avansa unele ţări faţă de altele reprezintă unul dintre factorii importanţi de diferenţiere şi marcare a relansării economice în 2021", a punctat analistul.

În opinia sa, al doilea factor ca importanţă ţine de capacitatea guvernelor de a-şi menţine intervenţiile pe care le-au avut până acum pentru susţinerea economiei.

"Cu toate că s-a trecut printr-o criză majoră, efectele asupra economiilor nu au fost atât de catastrofale pe cât ar fi putut să fie, datorită intervenţiilor guvernelor, care au folosit diverse politici fiscale şi monetare pentru a diminua acest impact. Şi probabil că guvernele ţărilor dezvoltate vor merge şi în 2021 pe aceeaşi cale", ne-a spus Aurelian Dochia, adăugând: "De altfel, chiar din partea băncii centrale americane (n.r. Federal Reserve) au venit declaraţii că pe termen lung politicile monetare vor rămâne foarte favorabile economiei şi pieţelor. Este şi unul dintre motivele pentru care în 2020, în ciuda crizei, bursele şi-au revenit foarte repede. Iar aceste promisiuni duc la un anumit optimism în rândul investitorilor, ceea ce menţine preţurile ridicate".

Analistul economic a explicat că băncile centrale asigură lichiditate în piaţă în primul rând prin achiziţiile de titluri de stat, iar miliardele de dolari pe care le plătesc pentru aceste titluri ajung la bănci şi la diferiţi investitori mari, care caută să-i plaseze pentru a obţine randamente.

"În acest mediu cu dobânzi foarte scăzute, o bună parte din acei bani merg la bursă. Iar asta face ca indicii bursieri să aibă o evoluţie care de multe ori depăşeşte profiturile companiilor. Din punctul meu de vedere, valori ale indicatorului PER (n.r. Price to Earnings Ratio) de 20-30 sunt foarte greu de justificat. Există temerea că ne aflăm într-o bulă speculativă, dar care s-ar putea să fie susţinută în continuare de politica monetară laxă a băncilor centrale", spune Aurelian Dochia.

Dar, politica monetară relaxată a dus la creşterea puternică a datoriilor, atât a guvernelor cât şi a multor companii, atrage atenţia analistul economic.

"Atâta vreme cât caruselul acesta continuă toată lumea este fericită. Dacă va înceta, mulţi vor vedea că nu mai au pe ce să pună mâna şi va exista un risc foarte mare de prăbuşire a pieţelor. Dar deocamdată băncile centrale se întrec să asigure pieţele că nu se va ajunge în situaţia asta", spune Aurelian Dochia.

De asemenea, analistul economic a punctat că, din punctul său de vedere, există posibilitatea ca la un moment dat să apară o creştere bruscă a inflaţiei, dar nu crede că acest fapt se va manifesta în 2021.

La începutul acestei luni, CNBC a realizat un sondaj în rândul unor strategi de piaţă, care au estimat că indicele S&P 500 din Statele Unite urmează să înregistreze o creştere cuprinsă între 8% şi 22% anul viitor, faţă de nivelul de la acel moment.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. E vorba de aceeasi "sustinere" pe care o are o schema Ponzi, Caritas, SAFI etc. pe care o are atunci cand sunt suficienti bani la intrarea de la baza piramidei.

    Aceasta sustinere cu bani falsi e o minciuna... Traim o epoca a minciunii construita cu bani falsi scapati de sub controlul democratic al popoarelor.  

    Sa vedeti ca distractia o sa continue. La anul se intensifica rotatia intre growth si value si intre pietele dezvoltate si cele emergente. E cam joc piramidal si pana nu o sa se revina la etalonul aur, sau altceva pe care sa se bazeze banii, poate sa continue. Asta daca nu isi pierde totul sensul inainte.

    Directorul OMS, Tedros Adhanom, un politician corupt etiopian, fără calificare de medic, este acuzat de genocid la el în țară. Cu toate acestea, o lume întreagă se supune diktatelor OMS, „recomandări” care au fost ridicate la rang de literă de biblie, deși se schimbă cel puțin o dată la două săptămâni. E ca și când o întreagă lume s-ar supune ordinelor lui Stalin sau ale lui Mao Tze Dong.

    În cea mai „serioasă” și bogată țară a UE, Germania, consilierul pe virusologie și epidemiologie al lui frau Merkel, „dr.” Christian Drosten, este acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat din 2003 (teză care nu se mai găsește în format fizic niciunde ...). Mult mai grav - Drosten este cel care a prezentat testul RT-PCR, în ianuarie 2020, în propria revistă „științifica” (denumită, pompos, Eurosurveillance*), ca fiind relevant pentru depistarea coronavirusului. Prin susținerea obținută de la OMS și, ulterior, de la întreaga presă main-stream și de la corporațiile Big tech (în special, GAFAM), acest test a fost globalizat și ridicat la rangul de obligație inevitabilă. De reținut că testul (creat pentru altceva, prin 1984, de un laureat al premiului Nobel pentru medicină) a fost scos de la naftalină cam la 3 zile de la extinderea veștii referitoare la molima din Wuhan, China. Așa cum probează raportul Borger (semnat de 23 de specialiști în virusologie din toată lumea, cu doctorate reale, și nu plagiate) și așa cum a statuat un tribunal din Lisabona în noiembrie 2020, testul RT - PCR nu este relevant pentru depistarea coronavirusului.  

    Tot în țara seriozității, a calității și a cinstei europene, Germania, ministru al sănătății este Jens Spahn, un fost bancher care nu are studii medicale (???!!), ci doar o perioadă de lobby pentru Big Pharma. Culmea umorului negru este că șeful Institutului Robert Koch (echivalentul CDC din SUA), Lothar Wieler, nu este virusolog, ci ... veterinar (Tierarzt)!  

    Să mai spunem că, la noi, se recunoaște fățiș că testele RT-PCR pot da rezultate false în proporție de sută la sută (cazul CFR Cluj din vară), dar nimeni nu dă socoteală? Că oamenii pot fi băgați în pușcărie pentru că au fugit din detenția medicală, chiar dacă testul este negativ (cazul de la Buzău, de ieri)? Că medici șefi de secție, „eroi” din linia întăi, colectează teste care se prelucrează la spitalele la care sunt șefi, dijmuind cu o taxă de jmeker de 83% costul, fără ca ANI sau DNA să se sesizeze pentru conflicte de interese (cazul spitalului de infecțioase de la Timisoara)?  

    Contează mai mult în România decât în Germania că de pandemie se ocupă indivizi cu școala vieții, și nu cu școli serioase și experiență în virusologie și epidemiologie?  

    Noi avem un urgentist pe post de comandant al acțiunii, care știe cu exactitate că virusul se transmite prin dans, prin plimbări nocturne, prin colindători, prin reuniuni familiale de Crăciun și de Paști și prin petreceri de Revelion, dar nu se transmite prin alegeri, prin aglomerația de la mall sau din metrou și prin petreceri de partide dă driapta. Noi avem șef de comunicare strategică exmatriculat de la SNSPA încă din primul an de „studii”, dar care minte în CV că e absolvent. Avem chirurg de Huși pe post de ministru al sănătății, priceput la platouașe, cocoașe și zimți și clar ca cristalul când ne explică de ce e bun și obligatoriu vaccinul (recte, ca să ne „asigure” o formă ușoară a bolii, și nu imunizarea și nici punerea celorlalți în siguranță). Avem un lobyst al OMS, constant sponsorizat de corporațiile Big Pharma care nu a practicat medicina reală de mai mult de 20 de ani, dar care se vrea premier stânga, ca și când treaba asta s-a reduce la „acțiunea” de supunere față de directivele OMS-ul lui Tedros & Gates. Avem și un al doilea premier wannabe, dă driapta, pretins absolvent de școli înalte prin străinătate (de fapt, este vorba de un oareșce masterat la o universitate obscură de prin Iowa), plus un viceprimar general wannabe, responsabil cu spitalele din București, care nu a terminat facultatea din Viena, dar care pretinde că lucrează în finanțe de la vârsta de ... 21 de ani. Să nu mai vorbim de atârnătorul perfect, Șică Orban, care nu se pricepe la absolut nimic, dar pretinde un al treilea mandat de premier.  

    Mai vreți? Nu cred. S-ar prea putea să vă dau motive de disperare - mă refer la cei care vă străduiți să faceți o facultate serioasă, pentru a obține o calificare corectă și diplome de masterat sau de doctorat pe bune. Adică, să ajungeți, ca mine, să credeți că v-ați trezit în dimensiunea greșită, un loc ciudat unde doctoratul la Sorbona, Paris, de exemplu, e apă de ploaie în raport de marile realizări ale dăștepților cu școala vieții, într-o țară în care poți să îți cumperi 6 (șase) case din meditații la fizică...  

    *avem și noi un ONG, deținut de niște șefi securistofili ai SNSPA - se numește Euro Comunicare; am dat-o în judecată pentru defăimiare ... 

    Andrew Jacson ca presedinte 1828 le-a spus bancherilor: 

    “Banca (centrala) US e in sine un guvern a carui putere a crescut treptat din ziua infiintari sale.  

    Sunteti un cuib de vipere si de hoti.  

    Intentionez sa scot afara cu de-a sila si, pe Dumnezeu cel Vesnic, va voi scoate afara cu de-a sila.”  

    Statele cu banci centrale nu sunt guvernate REAL de popor si presedintele ales ci de banci centrale si interese financiare.  

    E trist, dar asta e jocul economic de peste 300 de ani!  

    Unde multe banci centrale se supun la radacina principala a Bancii Angliei de prin 1688-1697.

    Prima emitenta de IOUs circulat “fals” (dar legal -cu acordul leguitorului) ce a spalat si adunat valorile reale detinute de natie. 

    1. semnat comenturi “cretine”

    Este o bula pentru ca a sarit din canslul de crestere (din trend) de prin martie 2020 - fenomen observat si in 2006 spre 2008!

    Se vor pune in piata alte preturi nominale in 1-2 ani taiate din valoarea nominala trecuta (aceast inflatie mascheaza pe moment caderea reala economica). 

    Bursa usa are constructie in 2 valuri consecutive cu o consolidare la baza puternica (2001-2009) fapt ce demonstreaza clar ca tre sa rasufle putin, asta nu inseamna ca nu are potential inca de crestere; doar ca la unghiul de acum si a fluxul (velocitatea) cu care intra in financiar nominale si se spala activele toxice, nu poate urca prea mult; gamd fed reuseste sa regleze balantele institutiilor internationale (banci centrale) atunci aceasta velocitate nu va putea fii sustinuta ca la nivelul trecut. 

    Nu zic ca banii (nominalele) emise nu se vor reintoarce treptat in bursa; dar socul din martie a demonstrat ca institutii puternice au dlasat capitaluri masive in alte parti ale globului (pentru yelduri mai bune si stabile).

    1. Chiar daca vrei sa spui ceva, "nominalele" iti dau un sut in dos, deoarece au un sens restrans, nu cum le pomenesti tu la fiecare fraza.

      nominale = unitati nominale fie fizice / lichide fie unitare / electronice

      Ambele sunt “nominale” caci se pot denomina pe alte forme de valori deja circulate. 

      Cine pronunta Bani la valori ce nu sunt Bani inseamna ca e incomplet econoic in marerie! 

      Banii Reali au valoare de stocare a valori tranzactionate pe axul timpului! 

      Banii Reali nu cresc sau scad in valoare in momentul incheierii tranzactiei = adica raport stabile de reciprocitate. 

      Banii Reale pot creste in piata ca Nominale circulate dar doar pe o contrapartida reala a productivitatii. 

      Banii din Credit (nu sunt bani sunt derivate nominale / caci se denomineaza in timp, pe credit). 

      Creditul prezent va fii stins in viitor de o alta forma productiva (daca forma aia productiva e proasta si platita tot in forma nominala atunci nu va face decat sa rastogoleasca creditarea in colateralele din sistem). 

      Ai bagat la cap? 

      Avem facultati economice ce ne spala pe creier cu ideologi monetare ce se supun doar ciclului respectiv de guvernare. 

      Dar istoria reala cat si biblia demonstreaza clar ce sunt banii ce sunt nominalele. 

      Aceasta incurcatura a aparut odata cu reaparitia bancilor centrale (sau a diferitelor institutii financiare cat si in exul mediu si pe timpul lui hristos si pe timpul egiptului si pe timpul grecilor si pe timpul romanilor) care au evoluat in prezent, ce nu fac decat sa spele ciclic pe creier populatia in a intelege corect care sunt banii care sunt nominalele. 

      Caci banii reali stau in depozitele lor centrale (aur, argint - etc valori fixe ce nu se pot dilua) restul ce circula intre saraci dar si intre bogati sunt nominalele. 

      Diferenta intre saraci si bogati e ca; bogatii cunosc jocul de mult si scapa cum pot de repede de nominalele detinute plasamdu-le in alte valori fixe sau potential elastice pe acul timpului; in timp ce saracul aduna nominalele ce au o simgura directie de randament, in jos. 

      Iti dai aere dar degeaba! Treci la scoala! 

      tot eu cu nominalele completare:

      Iti recomand foarte urgent sa citesti si acest articol:  

      Administratorii fondurilor de pensii private vor trebui să publice trimestrial structura portofoliilor 

      de pe bursa ro 

      Am oferit destule comenturi cu date istorice! 

      Asta daca nu vrei sa mori sarac cu nominale circulate acumulate in conturu! 

      Spor la educatie monetara! 

      Banii (care nu sunt bani in momentul de fata in piata) sunt invaluiti in mister si exista putini oameni care ii inteleg cu adevarat. Asta nu pentru ca ei ar fi atat de dificil de inteles, caci pentru ca sunt facuti sa para astfel de catre jurnalistii financiari, bancheri si economisti, care vorbesc intr-un limbaj obscur, se complac in speculatii superficiale despre piete si schimbari de politica si se comporta ca si cum “vrajitorii” de pe Wall Street ar detine o forma superioara de inteligenta.

      Acest lucru descurajeaza majoritatea oamenilor pana si de la a incerca sa inteleaga banii (care nu sunt bani in momentul de fata ci nominale circulate sau electronice ca paritate credit generat; nu rezerva aur / argint, etc valoare fixa detinuta). 

      Insa aceea ce nu stim ne poate rani, iar aceasta ignoranta generala e cauza principala a situatiei mondiale deplorabile din prezent. 

      Asa cum Jhon Adams, al doilea presedinte al Statelor Unite, s-a exprimat intr-o scrisoare catre Thomas Jefferson, “toate perplexitatile, confuziile si tulburarile din America apar nu din lacunele Constitutiei sau ale Confederatiei, nu din dorinta de onoare sau virtute, cat mai mai ales din ignoranta pura fata de natura MONEDEI, CREDITULUI si CIRCULATIEI” (si tine cont ca pe vremea aia era paritate pe argint si aur cand vorbeste de - circulatiei - valoare nominala circulata, iar moneda era valoarea fixa nediluata). 

      Aceasta afirmatie e probabil chiar mai adevarata in zilele noastre decat a fost la sfarsitul secolului al XVIII-lea. 

      franturi din texte detinute de cel cu comenturi “cretine” pe bursa 

      semnat parti din textele celui cu comenturi “cretine”

      semnat comenturi “cretine”

      semnat eu.. comenturi “cretine”

    Nu le este rusine?

    Creste numarul cazurilor de imbolnaziri? 

    Pe oameni o sa ii doara cand creste numarul somerilor si a falimentelor!

    tara urata va fi situatia USD in 2021

    e adevarat ca dupa 1.25 sau maxim 1.275 eur-usd urmeaza o corectie descendenta (deci o apreciere a usd corectiva de pana in martie-aprilie 2021) dar... ce folos? Trendul general al USD e bearish, e structural descendent, si va ramane asa pana in 2022, pana spre sfarsitul sem.1 (aici fiind al doilea bottom, dupa primul bottom al usd , deci top euro, asteptat de mine in a doua jumatate a lunii septembrie 2021).  

    hai ca deja v-am zis multe :))  

    1. tinta mea finala (si sincer sper sa nu gresesc, nu sunt perfect, oricine poate gresi) pe eur/usd este in zona 1.84xx eur/usd , undeva la nivelul Q2/2022.

      tinta e data de proiectia bull flag-ului deja declansat pe ch art-urile monthly la nivel de 2-3 decade ..rezistenta a fost sparta curat , trendul s-a lansat puternic in sus pe eur-usd... mie mi se pare o spargere corecta a rezistentei pe ch art-ul eur/usd lunar...  

      cheama asta o cumparare a euro in mod automat? Nu.  

      trebuie sa vedem cum se comporta cand revine sa verifice fosta rezistenta eur-usd transformata in suport acum.  

      In functie de ce se intampla acolo se iau deciziile.

      Nu va mai agitati!

      Urmeaza ciclu de razboi pe glob! 

      Dolarul va emite bonduri de razboi iar investitorii vor cumpar, chiar daca se pipi pe ea de valuta.  

      Asa au facut si Turci.., 

      Cand aurul creste e ciclu de razboi imediat ce aurul scade si creste petrolul inseamna incepere conflict, daca si argintul face varful maxim ciclic atunci si industria e implicata in fabricare materiale aferente. 

      In principiu razboaiele incep in fiecare ciclu economic depresiv! 

      O sa vedem daca participa si europa si romania pe teatrele de operate, tot pe la arabi pe acolo! 

      Romania nu va participa.

      E rasplata pentru ca propriul teritoriu nu a devenit teatru de razboi.  

      Particia cica pentru mentinerea pacii!

      Asta inseamna real forme de antrenament pentru viitor! 

      Mai toate nariile asa s-au antrenat militar! 

      Prima oara esti “ucenic”! 

    Ma suprinde faptul ca, desi e din ce in ce mai clar ca am intrat "cu catel si cu purcel" de cca 1 an, in totalitarism mondial, exista inca analisti care cauta un sens "economic" in politica bancilor centrale de a tipari bani cu nemiluita.

    Scopul acestor banci este de a-si cumpara o planeta numai a lor..  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb