Politica internă a SUA a triumfat la Oscar

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 4 martie 2014

Politica internă a SUA a triumfat la Oscar

Premiul Oscar de anul acest pentru cel mai bun film rezolvă unele probleme legate de politica internă a SUA, după ce anul trecut au triumfat "relaţiile externe". Marele câştigător, filmul "12 ani de sclavie", reprezintă o reverenţă făcută de cinematografia americană în faţa populaţiei de culoare, care a suferit teribil în secolul XIX din cauza discriminării şi a traficului cu sclavi. De altfel acesta este primul lungmetraj regizat de un cineast de culoare (Steve McQueen) care a fost recompensat cu acest trofeu în cei 86 de ani de existenţă ai premiilor. Mulţi critici consideră pelicula destul de schematică, previzibilă pe alocuri, tocmai de aceea sunt destui cei care apreciază că premiul pentru cel mai bun film trebuia să meargă în altă parte. Nu mai este niciun secret că cinematografia reprezintă şi un imens vehicul de propagandă, care îmbină arta cu mesajele politice. După o perioadă de aproape şase ani în care au câştigat mai multe pelicule care au avut acţiunea în aceeaşi zonă geografică (Afganistan, Irak, Iran) sau în acelaşi domeniu, al serviciilor secrete şi al jocurilor politice la nivel înalt, se pare că orientarea actuală este spre problematica internă. Regizorul Steve McQueen şi ceilalţi producători ai peliculei, printre care s-a aflat şi Brad Pitt, au ţinut să precizeze la sfârşitul galei că sclavia nu este o temă istorică, ci una actuală."Sperăm ca acest film să rămână ca o amintire a faptului că suntem cu toţii egali", a declarat Brad Pitt.

Realizat cu un buget de 20.000.000 de dolari, "12 ani de sclavie" reuşise cu o săptămână înainte de decernarea Oscarurilor să strângă din vânzarea de bilete peste 50.000.000 de dolari numai pe teritoriul SUA, conform datelor publicate de imdb.com. Din punct de vedere financiar, un alt film premiat în cadrul galei de la Los Angeles, "Gravity" stă mult mai bine, realizat cu un buget destul de mare, 100.000.000 de dolari, pelicula a obţinut încasări de 269.000.000 de dolari.

Iată lista completă a câştigătorilor: Cel mai bun film: "12 ani de sclavie" (regia Steve McQueen); Cel mai bun actor în rol principal: Matthew McConaughey ("Dallas Buyers Club"); Cea mai bună actriţă în rol principal: Cate Blanchett ("Blue Jasmine"); Cel mai bun actor în rol secundar: Jared Leto ("Dallas Buyers Club"); Cea mai bună actriţă în rol secundar: Lupita Nyong'o ("12 ani de sclavie"); Cea mai bună regie: Alfonso Cuaron ("Gravity"); Cel mai bun film de animaţie: "Frozen" (regia: Chris Buck şi Jennifer Lee); Cel mai bun film într-o limbă străină: "La grande bellezza" (Italia, regia: Paolo Sorrentino); Cel mai bun scenariu adaptat: "12 ani de sclavie" - John Ridley; Cel mai bun scenariu original: "Her" - Spike Jonze; Cea mai bună imagine: "Gravity" - Emmanuel Lubezki; Cel mai bun documentar de lungmetraj: "Twenty Feet from Stardom" (regia: Morgan Neville); Cele mai bune costume: "The Great Gatsby" - Catherine Martin; Cel mai bun machiaj/Cea mai bună coafură: "Dallas Buyers Club" - Adruitha Lee şi Robin Mathews; Cel mai bun montaj: "Gravity' - Alfonso Cuarón şi Mark Sanger; Cele mai bune efecte speciale: "Gravity" - Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk şi Neil Corbould; Cea mai bună coloană sonoră: "Gravity" - Steven Price; Cel mai bun cântec: "Let It Go" ("Frozen"), muzica şi versurile de Kristen Anderson-Lopez şi Robert Lopez; Cel mai bun documentar de scurtmetraj: "The Lady in Number 6: Music Saved My Life" (regia: Malcolm Clarke şi Nicholas Reed); Cel mai bun film de scurtmetraj de animaţie: "Mr. Hublot" (regia: Laurent Witz şi Alexandre Espigares); Cea mai bună regie artistică: "The Great Gatsby" - Catherine Martin şi Beverley Dunn; Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: "Helium" (regia: Anders Walter şi Kim Magnusson); Cel mai bun montaj de sunet: "Gravity" - Glenn Freemantle; Cel mai bun mixaj de sunet: "Gravity" - Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead şi Chris Munro; Premiul Oscar onorific: Angela Lansbury, Steve Martin, Piero Tosi (creator de costume); Premiul Umanitar "Jean Hersholt": Angelina Jolie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Poezia "Partidul e in toate" s-a mutat de ceva timp peste ocean si este recitata obligatoriu de "masele largi populare".

    Political correctness e in toate.  

    1. PROPAGANDA, doar propaganda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb