O poză nevinovată aşezată pe pagina mea de corespondenţă electronică (face book) a trezit o adevărată furtună pe reţelele sociale. Şi prin aceasta nu înţeleg ceva rău. Căci furtuna a avut valoarea unui test care a permis să aflăm sentimentele, percepţiile şi rătăcirile unui eşantion de populaţie, în opinia mea, semnificativ.
EREDITATEA MEMORIEI COLECTIVE
Fotografia la care mă refer o înfăţişa pe ambasadoarea Republicii Populare Chineze în România, doamna Jiang Yu, care adusese ajutoare din partea ţării sale, necesare pentru gestionarea pandemiei Covid19, şi le preda primarului general al capitalei, doamna Gabriela Firea. Comentariul legat de imaginea respectivă era simplu şi scurt. El descria fără nici un fel de înfloritură ceea ce era în poză, adăugând că poze similare referitoare la ajutoarele trimise de ţări (ex. Germania, Franţa) nu am putut prezenta, întrucât nu le-am găsit.
Ei bine, reacţia a fost un val uriaş de expresii ale recunoştinţei faţă de gestul Chinei. În doar câteva ore s-a depăşit mia semnelor de admiraţie şi au apărut sute de comentarii; unele dintre acestea comparând critic solidaritatea chineză cu lipsa oricărui semn de întrajutorare din partea celor care, în mod oficial, ne sunt aliaţi, parteneri strategici sau asociaţi. Iar faptul nu cred că poate fi explicat prin împrejurarea că vizitatorii paginii, fiind obligaţi să stea acasă, nu au avut nimic mai bun de făcut decât să intre în conversaţii virtuale. Desigur, atunci când cineva îţi face un dar sau îţi dă un semn de simpatie, politeţea elementară te obligă să mulţumeşti. Aici este, însă, cu mult mai mult de atât.
Se poate ghici că în gratitudinea faţă de gestul Chinei în contextul pandemiei actuale se găseşte şi gratitudinea faţă de multe gesturi similare care au marcat istoria relaţiilor bilaterale româno-chineze de-a lungul timpului. Istorie care nu consemnează nici un moment de tensiune.
Undeva, în memoria colectivă a românilor, vieţuieşte amintirea spaimei trase în 1968 când armata sovietică şi cele ale aliaţilor săi din Pactul de la Varşovia, cu excepţia României, au invadat Cehoslovacia şi toată lumea aştepta ca pasul următor să fie ocuparea teritoriului românesc. Atunci, copil fiind, am asistat la o explozie de panică similară celei văzute în ultimele zile, când oamenii s-au repezit să îşi facă provizii, golind magazinele, în aşteptarea războiului care stătea să înceapă. Şi nu a fost român care să nu se simtă salvat şi să nu mulţumească cu lacrimi în ochi conducerii chineze, la auzul mesajului acesteia adresat Moscovei, menţionând că un act de agresiune la adresa României va fi tratat ca unul împotriva Chinei.
Peste ani, când naţiunea română se găsea sub şocul devastatorului cutremur din 1977, anunţul privind ajutoarele trimise de China, din câte îmi amintesc, cele mai consistente în raport cu cele primite de la alte state, a întărit sentimentul general că la vremuri grele cel pe care se poate conta cu adevărat este statul chinez, oricât de comunist va fi fost el.
2 Spălarea pe creier a tinerelor generaţii de români, în siajul ideologizării relaţiilor internaţionale, nu putea anula asemenea sentimente devenite instinct naţional românesc şi intrate în gena culturală românească. Ereditatea culturală nu poate fi desfiinţată atât de uşor. Iată, a relevat-o reacţia spontană la care mă refer. Planificatorii politici trebuie să înveţe ceva de aici.
SIMPATIA FAŢĂ DE CHINA CA FORMĂ DE PROTEST FAŢĂ DE ALIAŢII OCCIDENTALI
Aceste explicaţii nu sunt, însă, suficiente. Mai este ceva. Aliaţii noştri de azi, concurenţi ai Chinei în competiţia puterilor globale, ne-au repetat insistent că statul chinez este comunist, crud, egoist, devorator, prădător, dominator şi opresiv. Din aceste motive ni s-a cerut să respingem orice gest de solidaritate din partea sa (cam aşa cum şi Stalin ne-a impus să refuzăm Planul Marshall în anii 1950) şi să nu facem nici un fel de afaceri cu el, integrându-ne astfel,
de partea Occidentului transatlantic, drept şi generos, în războiul economic cu chinezii. Iar conducătorii României s-au conformat integral şi imediat.
Testul la care mă refer a revelat, pe de o parte, dezacordul românilor faţă de politica oficială a autorităţilor române actuale referitoare de China, iar pe de altă parte, nemulţumirea faţă de tratamentul la care ne supun cei care se pretind a fi aliaţii şi partenerii noştri. Dacă opţiunile populare mai contează şi dacă susţinerea poporului pentru
politica externă a statului mai are vreo importanţă (deşi tot ceea ce vedem în lume la ora asta, pe fondul pandemiei Covid19, arată că urmează ca poporul să fie scos din ecuaţia politică pentru un interval lung de timp), atunci mesajul trimis prin reacţia faţă de ajutorul dat Bucureştiului de China este de luat serios în seamă.
Desigur, se poate porni oricând o confruntare cu China, inclusiv cu implicarea statului român, dar nu cu acceptul poporului român. Şi orice cerere venită din partea puterilor occidentale în acest sens nu va avea susţinere populară în România; ba chiar va reduce adeziunea românilor şi la alte proiecte occidentale. Bun sau rău, adecvat sau nu, lăudabil
sau nu, este un fapt de neignorat. La Bucureşti ca şi la Berlin, Paris, Bruxelles sau Washington.
Pe de altă parte, se poate conchide că această "dragoste populară" faţă de China, lipsită de orice conotaţie ideologică, developează şi posibilitatea unui raport invers. Românii apreciază China nu pentru că este generoasă cu ei, ci pentru că astfel îşi pot exprima indirect nemulţumirea, dispreţul şi chiar teama faţă de actualii lor aliaţi euro-atlantici. Scepticismul faţă de iniţiativele occidentale fără legătură cu China, este o formă de a marca dezacordul faţă de sino-scepticismul occidental, dar şi reciproca este valabilă: mulţi români refuză asocierea la orice acţiune ostilă Chinei întrucât, de principiu, nu simpatizează cu nici un demers occidental şi, fiind dezamăgiţi de ceea ce percep a fi egoism şi trădare din partea aliaţilor, le repugnă ordinea politică exclusivistă a Occidentului euro-atlantic în bloc; ceea ce este şi mai grav.
Nu spun că este just sau util, dar aşa este. Nu spun că mi-am dorit-o sau că mă bucur, dar insist că ignorarea acestei realităţi este sinucigaşă. Nu spun că toţi românii gândesc sau simt aşa, dar a susţine că aceasta este o poziţie minoritară, marginală şi trecătoare, expresia "nostalgiei comuniste" a unei mâni de "antioccidentali" fanatici, constituie o autoamăgire periculoasă.
3 OBLIGAŢIA MULTIVECTORIALISMULUI ÎNTR-O LUME MURIBUNDĂ
Apropierea simultană a regimului ceauşist de China şi de SUA, în anii Războiului rece, a fost simpatizată de popor şi această adeziune populară la politica externă a statului român a consolidat stabilitatea sistemului politic de atunci. În mintea românilor, şi nu fără temei, aceasta a rămas ca o formulă strategică de succes, ca o garanţie de securitate împotriva unor posibile ameninţări venite din interiorul Europei, atât de la est cât şi de la vest de Carpaţi. Astăzi, nu prin voia României (exceptând politica externă a câtorva lideri şi a unor partide de strânsură care nu pot rămâne la putere fără sprijin din afară), parteneriatul strategic cu SUA este contrapus celui cu China; iar asta în condiţiile în care relaţia româno-rusă se află la cota îngheţului, şi în UE, dominată de Germania, România este tratată programatic ca un membru de mâna a doua. Exuberanţa simpatiei faţă de gestul de solidaritate al Chinei nu anticipează neapărat schimbarea politicii româneşti faţă de ea sau faţă de aliaţii actuali ai României (căci, pentru moment, nu există o conducere românească sensibilă faţă de sentimentul popular), ci arată că aceştia din urmă au pierdut minţile şi sufletele românilor. Şi ieşirile neinspirate ale ambasadorului Zuckerman, în continuarea celor ale predecesorilor săi (diplomaţii vest europeni au devenit între timp ceva mai discreţi, lăsând birocraţia UE să le scoată castanele din foc), sunt pe cale să transforme un sindrom naţional de acum acut, într-unul cronic. Ceea ce este o ameninţare la adresa securităţii noastre naţionale.
În clasa politică românească nu există forţe politice semnificative care să dorească ieşirea României din alianţele sale occidentale (evident atât timp cât ele rămân alianţe şi nu devin imperii coloniale sau protectorate). Există, însă, lideri de opinie (căci partide nu mai avem), care, în consonanţă cu starea de spirit a majorităţii românilor, nu acceptă ca fidelitatea faţă de aceste alianţe să fie probată prin ostilitatea faţă de vechii aliaţi orientali şi refuză să implice ţara într-o confruntare est-vest. Nu mai avem nevoie nici de un alt 1940, nici de un alt 1944. Putem fi astfel un factor de echilibru în arhitectura de securitate esteuropeană, lăsând ca războaiele, dacă sunt chiar indispensabile, să se ducă în alte părţi ale lumii.
Salutând cu un entuziasm aproape mistic ajutorul chinez din aceste zile, românii - exclusiv cei care rămân să se bată cu stafia comunismului, dar inclusiv mulţi dintre cei care cred a şti că virusul ucigaş s-a răspândit în lume din cauza neglijenţelor şi voluntarismului autorităţilor chineze, precum şi cei care nu uită că generozitatea statelor ascunde totdeauna şi un interes de stat - au dat un mesaj cu rădăcini adânci în instinctul lor de supravieţuire. Şi nu putem spune că acest instinct nu este sănătos atunci când Coronavirusul ne dovedeşte cu puterea faptelor (în Italia, Spania, Franţa, Germania sau SUA) că "regele" european şi cel american sunt goi, şi ne anunţă că ne aflăm la sfârşitul lumii ordonate de pax americana; o lume după care totul va fi altfel şi ale cărei componente nu se vor putea salva sau, mai exact, recicla decât cu sprijinul Asiei (inclusiv al Eurasiei) şi chiar al Africii - continentele crizelor, ajunse rezervă strategică a omenirii şi SMURD universal. Vorba dlui Dan Dungaciu: "E vremea Chinei!"
1. Grâul vs Neghina
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2020, 15:34)
Din incompetență s-au amestecat bomba a explodat : cine??? și cu ce??? LE separă ; savant și aparatură megaperformantă??????
1.1. Kung-Flu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Crazvi în data de 25.03.2020, 04:33)
Partidul Comunist din China practica traficul de organe și profita de pandemie ca să își elimine criticii întrebi. Doctorul care a vorbit de coronavirus a fost neutralizat, forțat depună declarații ca la securitate. Își elimină etniile musulmane fata scrupule,.. Tibet..
Cum poți sa nu vezi asa ceva și mai mult, sa ii compari China cu EU sau US?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2020, 16:49)
Eu cel putin nu am vazut la tv ca cineva sa fi mentionat macar asta. Oare de ce? Nu am cazut pe spate de emotie, dar mi se pare normal sa salutam orice ajutor de acest fel, mai ales in conditiile in care nu puem asigura masti nici macar pentru tot personalul sanitar! In rest, reactii exagerate pro sau contra, suntem obisnuiti...
2.1. Ce te aștepți? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2020, 17:20)
Numai un orb n-a observat că America vrea război cu cineva, cu oricine , ca să iasă din rahatul datoriilor în care a intrat. La fel cum intrase în vremea lui Roosevelt și a mărețului lui New Deal. Confiscarea aurului n-a fost de ajuns la vremea respectivă. Și cum la noi presa are un bias pro-american evident pentru că nu e controlată de români (vezi cine deține ProTV de exemplu), nu dă bine să faci reclamă viitorului adversar. "Desigur, se poate porni oricând o confruntare cu China, inclusiv cu implicarea statului român, dar nu cu acceptul poporului român. Şi orice cerere venită din partea puterilor occidentale în acest sens nu va avea susţinere populară în România; ba chiar va reduce adeziunea românilor şi la alte proiecte occidentale." Dacă faci suficientă propagandă antichineză, de exemplu dai vina pe ei pentru pornirea epidemiei, obtii acceptul. Pentru mulți televizorul e singurul orizont. Deja circulă un video pe Facebook despre cum chinezii au cumpărat Europa (!) profitând de căderea burselor.
3. Articolul ar fi bun,
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 24.03.2020, 17:12)
chiar formidabil, daca n-ar fi un pic pacatos.
Sigur ca este bine sa ne manifestam gratitudinea fata de China pentru sprijinul acordat. Sigur ca este bine sa ne amintim si sa fim recunoscatori tarilor Europei, SUA, Chinei pentru sprijinul acordat in unele momente grele pentru tara. Este ceva normal, ca doar nu suntem singuri pe lume!
De-a lungul istoriei am avut relatii bune si cu Occidentul (Unirea Principatelor, Romania Mare) si cu Rusia (Moldova lui Cantemir, 1877...), si cu SUA (Romania Mare, 1968) si cu China. Romania a jucat un rol deosebit reconstituirea relatiilor intre SUA si China in timpul Razboiului Rece. Deci, nu suntem singuri pe lume!
Faptul ca ne-a ajuta China in acest moment nu inseamna ca UE nu ne ajuta, mai mult, ca poporul roman n-ar mai fi atasat idealurilor UE. Locul nostru este in UE! Si UE va dainui!
Este drept ca in relatia cu SUA am dat citeva gherle (Bechtel, Microsoft...), ca aruncam ca miliarde pe niste arme, fara a beneficia in schimb de un offset adevat... Dar intrebindu-ma cine este vinovat de toate astea, in prim plan imi apar conducatorii nevolnici pe care i-am avut si-i avem.
Lucrurile se pot schimba mult in bine, si asta-i cer marelui nostru Presedinte: beneficind de imaginea buna pe care o are la nivel internalional, sa le schimbe in bine! Daca nu acum, atunci cind?
Este un moment bun ca sa modernizam si sa dezvoltam tara cu sprijin occidental. Buna parte din romani s-au intors in tara, este numai un moment bun sa-i punem la lucru pe marile santiere, cu retributii occidentale!
Sa nu pierdem din nou ocazia!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2020, 17:37)
Avem 30 de ani de ajutor occidental. Și se vede unde suntem. Firme care pleacă imediat ce trebuie să platească salarii mai mari, păduri tăiate de țări membre UE, care pe urmă ne amendează pentru ... distrugerea pădurilor, amenzi pentru deficit bugetar excesiv, în timp ce Italia de exemplu îl are mult mai mare decât noi, produsele românești scoase de pe piață pentru că "e concurență neloială" să le susținem, bănci care externalizează profiturile (s-a scris și pe aici despre asta). O datorie de vreo 100 miliarde de Euro, când înainte era ZERO.
"Este drept ca in relatia cu SUA am dat citeva gherle (Bechtel, Microsoft...), ca aruncam ca miliarde pe niste arme, fara a beneficia in schimb de un offset adevat... Dar intrebindu-ma cine este vinovat de toate astea, in prim plan imi apar conducatorii nevolnici pe care i-am avut si-i avem. " Da, e adevărat că ne fură de nu se poate, dar na, sunt aliații noștri. E adevărat că sunt corupți, și pe urmă ne scot nouă ochii că suntem corupți. Dar ce contează?
"marelui nostru Presedinte: " Mai penibil de atât poți să fii?
"Locul nostru este in UE! Si UE va dainui!" Zi-le asta și englezilor. Sau elvețienilor.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2020, 23:55)
Traiasca Europa Unita! Nu uitati ca statul rus este cea mai mare amenintare la adresa Europei! China nu a criticat in nici un fel invazia rusilor in Ucraina si in alte tari! Dimpotriva, se ajuta reciproc! China pradeaza insulele Vietnamului si ameninta multe alte tari din vecinatatea lor! Daca ne trimit un container cu masti medicale,asta reprezinta o frimitura din sutele de miliarde de euro pe care le castiga din comertul neloial cu Europa! China a bagat in faliment pe Japonia,pe Europa,si erau pe cale sa-i aduca la faliment si pe americani daca nu venea Trump!
3.3. China cumpara Europa in in special in timpul crize (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de chinese virus în data de 25.03.2020, 09:56)
China cumpara bucata cu bucata companii critice din Europa cum ar fi porturile. In special in perioadele de crize, asa cum e si acum. Grecia e deja legata de China.
China e o amenitare, a furat proprietate intelectuala si concurat neloial inseland regulile pietelor libere. Si cu profitul facut cumpara si influenteaza companii europene in interesul Chinei.
3.4. Pari a fi plin de otrava, (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 25.03.2020, 12:43)
sau de amarala. Si nu-i bine.
Eu am scris:
marelui nostru Presedinte
Tu ai citit bine:
"marelui nostru Presedinte"
Da, ai citit bine! :))
*
Sustii ca "beneficiem" de tratament descriminatoriu din partea UE.
- "Firme care pleacă imediat ce trebuie să platească salarii mai mari". Unele pleaca, cele mai multe ramin. Dar s-ar putea sa plece si astea daca nu le facem autostrazi. Cine-i vinovat ca n-am reusit sa facem niste amarite de autostrazi, cind altatadata am umplut de autostrazi Orientul Mijlociu?
- "păduri tăiate de țări membre UE" . Pai cine-i impiedica pe stimatii guvernanti - vezi, citeste bine, adica "stimatii"! - sa ia decizia ca lemnul iese din tara numai sub forma de mobilier? Sau sa taxeze exportul de lemn brut astfel incit sa aiba o valoare la nivel de mobila?
- "amenzi pentru deficit bugetar excesiv". De ce sa ai deficit bugetar excesiv? Asa se dezvolta o tara!?
Sau urmarim istoria recenta a deficitelor bugetare, an/deficit bugetar: 2009/-9.1; 2010/-6,9; 2011/-5,4; 2012/-3,7; 2013/-2,2; 2014/-1,3; 2015/-0,7; 2016/-2,7; 2017/-2,7; 2018/-3; 2019/-4,46.
Ce a facut minusculul Boc cu samainta deficitelor mari semanata de imbecilul Tariceanu? A platit restituiri de miliarde unor ecscroci!
Controversatul Ponta era cit pe ci sa ne aduca in rindul lumii, stabilizind situatia macroeconomica. Dar n-a fost sa fie, a venit nenorocitul ala de Dragnea care ne-a indepartat de UE la ani lumina. Ce-a facut nenorocitul cu deficitele excesive, istorice de-a dreptul? E drept, a palatit salarii si pensi ordinare si speciale uriase, nesimtite, imorale si ilegale, si a/au furat cit au putut. Altceva? Pai pentru asta sa nenorocim tara, sa devenim proscrisii lumii, ca nenorocitul sa se improprietareasca cu Belina?! Asa ca, nu era necer un Dumnezeu deasupra noastra, care sa ne pedepseasca pentru jaful facut de "alesii" nostri?!
- "bănci care externalizează profiturile... O datorie de vreo 100 miliarde de Euro". Si cine-i de vina? De ce porrcii care ne conduc nu iau masuri? Ii impiedica UE, n-as crede! Ce s-a ales din datorie, ca avem ultimele salarii si pensii din UE, de am ajuns sarmanii lumii, si am ramas si fara infrastructura, sanatate, invatamint! A luat-o UE? Nu. Au halit-o porrcii care zic ca ne conduc!
- Bechtel... Da, e adevărat că ne fură de nu se poate". Si cine-i vinovat ca n-avem Autostrada Transilvania? Bechtel cumva? Nu. Este vinovat ticalosul ala de Basescu, care a zis ba ca Nastase n-a facut contractul bun, ba ca Nastase a luat un paraindarat mult prea mare, ba ca renegociaza contractul, ba ca nu plateste, ba ca plateste, si in final ne-am pomenit cu contractul reziliat, cu cca 1,3 mld $ platite, si, ce-i mai grav, cu autostrada nefacuta. Cine-i vinovat, Bechtel sau nenorocitul ala de Basecu?
*
Si, da! Locul nostru este in UE! :))
Daca doresti, pot sa te conving. :))
3.5. Nu, nu, poti... (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2020, 17:58)
Uniunea Europeană e un proiect comunist. Și Lenin vorbea de statele Unite ale Europei. Majoritatea politrucilor de la UE sunt comuniști. La fel și fondatorii ei.
Plus că eu de principiu sunt naționalist. Nu internaționalist. Internaționalismul în sine și eliminarea granițelor sunt idei comuniste. Citește definiția pactului Anti Comintern (aka
- "bănci care externalizează profiturile... O datorie de vreo 100 miliarde de Euro". Si cine-i de vina? De ce porrcii care ne conduc nu iau masuri? Ii impiedica UE, n-as crede! Ce s-a ales din datorie, ca avem ultimele salarii si pensii din UE, de am ajuns sarmanii lumii, si am ramas si fara infrastructura, sanatate, invatamint! A luat-o UE? Nu. Au halit-o porrcii care zic ca ne conduc! " "Porcii" care ne conduc primesc medalii, decorații și susținere din afară. "Fiți cuminți, continuați pe calea democrației, votați Iohannis", ne spun televiziunile, și alea controlate de străini. Sau n-ai observat asta?
Cât despre faza cu băncile, tocmai PSD-ul a încercat să facă ceva. S-a și scris chiar aici pe site. Și toți "românii" autentici au sărit să apere băncile străine, că vai doamne pleacă evazioniștii și ce ne facem fără ei. De parcă românii n-ar avea bănci și n-ar fi putut CEC-ul și TLV să preia clienții celor care ar fi plecat.
"- Bechtel... Da, e adevărat că ne fură de nu se poate". Bechtel cumva?Cine-i vinovat, Bechtel sau nenorocitul ala de Basecu? Nu, ai dreptate, Bechtel
e curat ca lacrima, și implicit americanii. E adevărat că e și vina ta dacă permiți să te fure cineva, dar asta nu-l scuză pe hoț. Sau dacă așa crezi, încearcă și vezi dacă ține scuza când ajungi în instanță.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.03.2020, 18:05)
"Traiasca Europa Unita! Nu uitati ca statul rus este cea mai mare amenintare la adresa Europei! China nu a criticat in nici un fel invazia rusilor in Ucraina si in alte tari! Dimpotriva, se ajuta reciproc! China pradeaza insulele Vietnamului si ameninta multe alte tari din vecinatatea lor! Daca ne trimit un container cu masti medicale,asta reprezinta o frimitura din sutele de miliarde de euro pe care le castiga din comertul neloial cu Europa! China a bagat in faliment pe Japonia,pe Europa,si erau pe cale sa-i aduca la faliment si pe americani daca nu venea Trump!"
Aberații mai mari n-am văzut în viața mea. Toate corporațiile occidentale au mutat mâna de lucru în țări ieftine, Bangladesh, Turcia, România, și mai ales China. Chinezii au acceptat, și-au văzut de treabă, Partidul a folosit banii ca să dezvolte țara, și acuma dintr-o dată asta se cheamă "concurență neloială"? Le-au sucit cumva mâinile chinezii să vină acolo? Cât despre amenințarea rusă, se împlinesc 20 de ani de cănd America a bombardat Serbia. Și astăzi America recunoaște Kosovo, enclavă musulmană în mijlocul Europei, creată ca urmare a războiului din Iugoslavia. Aceeași Americă ce a luptat de partea URSS-ului în al Doilea Război Mondial și acum fac pe anticomuniștii.
4. Explicabil
(mesaj trimis de sabin în data de 25.03.2020, 09:50)
articolul pt.tov. Stireanu care e "frate" cu tov.Nastase, Ponta, Dragnea...