Intenţia premierului Tăriceanu de a trece privatizările strategice în responsabilitatea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a stîrnit controverse în rîndul parlamentarilor. Politicienii, chiar şi de aceeaşi culoare politică, au păreri diferite faţă de perspectiva ca structura condusă de Răzvan Orăşanu să-şi extindă atribuţiile.
Deputatul PSD, Mihai Tudose, ne-a declarat că "atît timp cît în România există o instituţie care se vrea a fi specializată pe privatizări, atunci ea trebuie să se ocupe de acest domeniu." Social-democratul este nemulţumit de faptul că, deşi există AVAS, "fiecare îşi privatizează propriile găini". Tudose propune ca aceste atribuţii să le deţină numai AVAS, fără implicarea ministerelor. Pe de altă parte, domnia sa crede că la nivelul conducerii instituţiei "este loc de mai bine". "Dacă se dovedeşte că lucrurile nu merg cum trebuie, nimic nu e de neîn-locuit", a completat deputatul PSD, făcînd referire la capacităţile manageriale ale preşedintelui Orăşanu.
Liberalii aprobă ideea primului ministru dar au rezerve faţă de competenţa lui Orăşanu. "Aici sunt probleme, pentru că domnia sa nu are experienţa necesară", declarat cotidianului nostru, deputatul PNL, Marin Almăjanu. Liberalul este însă de acord ca privatizările strategice să intre în competenţa AVAS. Almăjanu, membru disciplinat al PNL, consideră că "dacă premierul şi-a exprimat această intenţie, înseamnă că e o soluţie bună".
Există totuşi în rîndul liberalilor şi persoane care dezaprobă intenţia lui Călin Popes-cu Tăriceanu.
Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa ne-a precizat că "deocamdată AVAS a demonstrat că nu se descurcă pentru că nu a dat rezultate notabile în materie de privatizare." Domnia sa a amintit că pînă şi primul ministru Tăriceanu a fost de acord cu acest lucru cînd s-a declarat nemulţumit de modul în care AVAS îşi face treaba. "Nu cred că actuala modalitate de lucru a AVAS este eficientă şi trebuie să ne gîndim serios la o restructurare a instituţiei", a adăugat parlamentarul liberal.
Senatorul PRM, Carol Dina vede lucrurile într-un mod oarecum similar. Politicianul a declarat ziarului "Bursa" că "pe final de privatizare nu e bine să facem această trecere dintr-o parte în cealaltă". Dina crede că ministerele care deţin structuri economico-industriale strategice şi-au creat deja o serie de specialişti care cunosc foarte bine problemele existente.
Senatorul citat are un punct de vedere propriu în privinţa viitorului societăţilor de stat. Politicianul PRM afirmă că obiectivele din sistemul energetic trebuie menţinute în proprietatea statului. Carol Dina propune ca aceste obiective să fie aduse la un anumit nivel de performanţă pentru ca ulterior ele să fie cotate la Bursă. Domnia sa deplînge dezinteresul pentru restructurarea societăţilor de stat şi spune că lipsa investiţiilor majore în această direcţie face ca bugetul naţional să se bazeze doar pe veniturile din taxe şi impozite.
La rîndul lor, conservatorii sunt de părere că în condiţiile actuale AVAS nu ar putea face faţă noilor sarcini. Deputatul PC Liviu Almăşan califică drept "hazardată", intenţia manifes-tată de primul ministru. "Deocamdată AVAS nu reuşeşte să-şi rezolve problemele pe care le are", spune parlamentarul. Almăşan este însă convins că, dacă instituţia ar funcţiona la parametri optimi, ar putea prelua şi competenţele pe care Călin Popescu Tăricenu doreşte să i le atribuie.