Poliţistul rău şi poliţistul bun în Orientul Mijlociu

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 11 ianuarie

Sorin Rosca Stanescu

Acest aparent antagonism dă rezultate. Şi apropie criza din Orientul Mijlociu de o soluţie convenabilă pentru toate părţile implicate. Cu ajutorul lui Antony Blinken, extrem de activ în această perioadă, Washingtonul joacă rolul poliţistului bun şi reuşeşte să blocheze extinderea conflictului. Iar Netanyahu merge cât poate până la capăt, făcând-o pe poliţistul rău.

Esenţial este că cei doi poliţişti au reuşit să facă în aşa fel încât criza să nu se extindă, să nu se ajungă la un război regional şi cu atât mai puţin la un război mondial, aşa cum ne-au tot anunţat şi încă ne mai anunţă falşii proroci. Am asistat în aceste luni ale războiului declanşat de Hamas şi purtat în Fâşia Gaza la un echilibru fragil, dar extrem de bine executat, între un piroman, rol ingrat pe care şi l-a asumat Netanyahu, şi un pompier iscusit, acela fiind Joe Biden, pe mâna lui Antony Blinken. Incendiul s-a produs, a fost relativ bine gestionat şi nu s-a extins. Şi iată, este pe cale să fie stins.

Fiindcă tot vorbim despre aparenţe, care maschează scenariile reale, să mai consemnăm şi faptul că aparent, până zilele trecute, guvernul Israelului nici nu voia să audă despre un alt viitor al Fâşiei Gaza decât cel administrat de la Ierusalim şi Tel Aviv. În acelaşi timp, Mahmud Abbas, urmaşul lui Yasser Arafat, lăsa impresia că nu acceptă nici în ruptul capului crearea, după o lungă întârziere, de multe decenii, a statului palestinian. Cu alte cuvinte, existenţa a două state pe acelaşi teritoriu. Acum lucrurile s-au schimbat.

Pentru prima dată, în cursul acestei săptămâni, Mahmud Abbas s-a exprimat în sensul preluării de către Autoritatea Palestiniană a gestionării Fâşiei Gaza în perspectiva noului stat palestinian, realizat din unirea Cisiordaniei cu Gaza. Relevant este că Statele Unite, unul dintre cei doi cei mai importaţi actori politici la nivel global, avansează şi susţine un asemenea proiect, iar jocul intens diplomatic executat de Antony Blinken determină cele mai bune state din Orientul Mijlociu sau interesate de ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu să acţioneze în aceeaşi direcţie. Ceea ce înseamnă că Autoritatea Palestiniană va fi susţinută atât de aliaţii palestinienilor, cât şi de aliaţii Israelului, pentru atingerea unui obiectiv extrem de important: crearea statului palestinian. Fără să o spună, Netanyahu a înţeles şi el că sarcina de a administra în viitor Fâşia Gaza ar fi literalmente o bombă cu ceas, care oricând poate exploda împotriva israelienilor.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Prostimea din Occident trebuie să înțeleagă că evreii nu fac crime de război,crime de război fac numai rușii și chinezii, evreii omoară copii numai pentru victoria democrației în lume,cred că până acum sunt 10 mii de copii uciși în gaza dar evident acestea nu sunt crime de război, victime colaterale,nu trebuiau să fie acolo,ghinion cum zice la noi primul turist al țării, Iohannis care întâmplător este și președintele țării

    Contrar tuturor zicerilor filosovietice Blinken la ordinul lui Biden controlează totul. Observația cu" politistul"este de bun simt. Alegerile îl forțează pe Biden sa joace rolul celui bun. În zona Israel nu se va opri decit în momentul în care ce a mai rămas din terorism va fi distrus. Urmează sau deja este în curs distrugerea Hezbollah. Sa nu fin naivi. Biden știe exact ce face.

    Nu va agitați. Terorismul trebuie distrus. Biden cistiga alegerile din SUA la pas. Rusia nu poate avansa în Ucraina indiferent citiți militar mor pe front. China nu poate trece de bariera numita NATO 2 în Pacific iar UE creste ca și NATO ul European. Nu ați înțeles încă? Germania face jocurile.

    În Gaza nu a mai rămas piatră pe piatră. Incendiul a mistuit tot.

    Acum nici nu mai contează dacă va fi un stat palestinian sau nu. Trebuia creat demult.  

    Ăia două milioane de palestinieni dislocați reprezintă poate cea mai mare tragedie a începutului de mileniu. Asta pentru că spre deosebire de milioanele de sirieni și ucraineni care s-au refugiat prin Europa din cauza războiului, pe palestinieni nu prea ii mai primește nimeni. 

    Europa e plină de migranți și dă în clocot. Planul Kalergi a dat roade.

    Rămâne soluția sinistră găsită de Bibi. Congo. 

    ...

    Poliţistul rău şi poliţistul bun - ambii dadeau la "peste".

    s c c r e t 

    Eu nu cred ca Biden si Netanyahu gandesc diferit , amandoi sint scoliti si ”indrumati ” de CIA . ce se vede la suprafata sint fente pentru presa .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb