Polonia va importa gaze din SUA, începând cu 2022

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 octombrie 2018

Polonia va importa gaze din SUA, începând cu 2022

Gazele naturale lichefiate din SUA, cu 20% mai ieftine decât cele ruseşti

Polonia a semnat două contracte pe termen lung cu compania americană Venture Global LNG privind livrarea de gaze naturale lichefiate din SUA timp de 20 de ani, informează AFP, citată de Agerpres.

Compania poloneză de stat PGNiG a anunţat miercuri semnarea acestor contracte, care confirmă un acord preliminar convenit în luna iunie, cu privire la livrarea a două milioane de tone de gaze naturale lichefiate (GNL) pe an. Aceste contracte garantează securitatea energetică a Poloniei, căreia i se permite de asemenea să revândă aceste gaze naturale lichefiate pe piaţa internaţională.

Piotr Wozniak, directorul general al grupului polonez PGNiG, a declarat: "Nu pot să dezvălui valoarea contractelor, însă pot să vă spun că preţul gazelor americane va fi cu 20% mai mic decât cel al gazelor ruseşti. (...). Începând din 2022, în sfârşit Polonia nu va mai importa gaze naturale ruseşti. Mulţumesc lui Dumnezeu!".

Ambasadorul american la Varşovia, Goergette Mosbacher, a precizat că administraţia Trump vrea să facă din SUA "cel mai mare exportator mondial de gaze lichefiate".

Începând din 1996, grupul rus Gazprom furnizează Poloniei o cantitate de 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, la un preţ catalogat de autorităţile de la Varşovia ca fiind mult mai mare decât cel oferit altor importatori europeni. Contractul cu Gazprom expiră în 2022, iar Polonia ar urma să se bazeze pe livrările de gazele naturale lichefiate din Norvegia şi Qatar, pe lângă cele din SUA.

În prezent, prin terminalul de gaze lichefiate de la Swinoujscie, inaugurat la mijlocul lui 2016, PGNiG primeşte gaze în cadrul unui contract de aprovizionare pe 20 de ani semnat cu Qatargas, precum şi livrări spot.

La începutul anului, grupul Gaz-System, operatorul reţelei de gazoducte din Polonia, a anunţat că a selectat ruta preferată pentru gazoductul Baltic Pipe, un proiect energetic destinat să conecteze Polonia de Norvegia, via Danemarca. Odată construit, gazoductul va permite transferul a 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an spre Polonia. Lucrările de construcţie sunt programate să înceapă în luna aprilie 2020 şi vor dura aproximativ doi ani. Inaugurarea oficială a gazoductului este prevăzută pentru luna octombrie 2022.

Gazoducutul Baltic Pipe, terminalul pentru importul de gaze naturale lichefiate şi construcţia de conducte de interconectare cu ţările vecine, inclusiv Slovacia, Lituania, Cehia şi Ucraina, sunt măsurile prin care Polonia vrea să spună adio gazului rusesc după 2022.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb