Poluarea şi sedentarismul, chestiuni abstracte pentru publicul larg

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 24 septembrie 2012

Natura s-a răzbunat puţin în preziua zilei fără maşini, pe motiv de ploaie apărând zeci de ambuteiaje, după ce toate pasajele din Capitală au fost inundate.

Natura s-a răzbunat puţin în preziua zilei fără maşini, pe motiv de ploaie apărând zeci de ambuteiaje, după ce toate pasajele din Capitală au fost inundate.

Săptămâna Europeană a Mobilităţii s-a încheiat aşa cum a început, într-un semi-anonimat nemeritat. Cu excepţia câtorva organizaţii, a unor televiziuni şi a unor politicieni dornici să stoarcă puţină popularitate, marea masă a oamenilor nu au aflat sau au ignorat acest mesaj important pentru sănătatea planetei, cu tot ceea ce cuprinde ea. Ziua fără maşini este sărbătorită în întrea-ga lume, în fiecare an, pe 22 septembrie. Anul acesta, mii de localităţi din zeci de ţări au ales să promoveze în mod organizat alternativele mai puţin poluante la automobil. Dacă mobilitatea a fost călcată în picioare, în primă fază de agitaţia provocată de faptul că elevii au început şcoala şi în a doua de ploile torenţiale, ziua fără maşini a avut parte de o soartă mai bună pentru pentru că a picat... sâmbăta, când prin tradiţie străzile sunt mai puţin populate cu automobile. Oricum, natura s-a răzbunat puţin şi în preziua zilei fără maşini, pe motiv de ploaie apărând zeci de ambuteiaje, după ce toate pasajele din Capitală au fost inundate. Din păcate a apărut şi un număr record de accidente rutiere, cu nenumărate victime din toate colţurile ţării. Statistică tris-tă din toate punctele de vedere.

Chiar dacă ar trebui să mobilizeze, ştirile cu politicieni cu maşină la scară decişi să-şi to-cească tălpile pantofilor într-o anume zi nu fac decât să stârnească zâmbete. Primarul Clujului, Emil Boc, a mers, vineri, pe jos de acasă la Primărie pentru a marca Săptămâna Europeană a Mobilităţii şi Ziua europeană fără maşini, şi a făcut 18 minute faţă de 6 minute cât face în mod normal cu maşina. Emil Boc a explicat în amănut această "aventură": "Este o vreme ploioasă, care aduce belşug, şi m-am pregătit pentru ploaie. Este o zi în care trebuie să ne amintim că poate exista şi viaţă fără maşină. Din nefericire, ne amintim foarte rar că poate exista viaţă fără maşină, şi eu zic că merită să încercăm. Cu siguranţă nu strică. La sănătate face bine şi va fi şi un mediu mai curat. Mai mulţi oameni sănătoşi înseamnă şi o societate mai sănătoasă. Eu am făcut 18 minute pe jos de acasă, faţă de 6 minute cât făceam cu maşina. E o diferenţă de 12 minute şi zic că merită. Şi la Guvern am mers de câteva ori pe jos, pentru că era destul de aproape. Îi invit pe toţi să facă un pic de mişcare, că nu strică. Dacă ne trezim cu 10 minute mai devreme, cu atât mai bine, că ne ajută să ne pregătim programul". În cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii, în marile oraşe ale ţării (Bucureşti, Cluj, Timişoara, Sibiu...) au fost organizate evenimente menite să încurajeze mişcarea. Şi angajaţii mai multor primării au venit vineri la serviciu pe jos sau folosind trans-portul în comun. Tema de anul aces-ta a Săptămânii Europene a Mobilităţii: "Ne mişcăm în direcţia cea bună", şi-a propus să sensibilizeze publicul cu privire la planurile pentru o mobilitate urbană sustenabilă şi la modalităţile în care cetăţenii şi factorii interesaţi de la nivel local pot fi mai bine implicaţi în procesul de planificare. Direcţia poate fi bună, dar ritmul de deplasare este jalnic, cel puţin la noi.Astfel de acţiuni ar trebui susţinute de factorii de decizie prin măsuri concrete, nu doar prin mici demonstraţii personale lipsite de un impact real.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb