Ponta acuză fostul Guvern că nu a angajat niciun avocat pentru procesul cu OMV de la Paris

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 mai 2012

Ponta acuză fostul Guvern că nu a angajat niciun avocat pentru procesul cu OMV de la Paris

Premierul Victor Ponta a acuzat fostul Guvern că nu a angajat niciun avocat pentru procesul cu OMV de la Paris şi a susţinut că actualul ministru al Mediului a aflat printr-o citaţie că statul român are săptă-mâna viitoare un prim termen al procesului de la Curtea Internaţională de Arbitraj.

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, a deschis o acţiune împotriva Guvernului la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, solicitând rambursarea a 91,6 milioa-ne lei pentru lucrări de ecologizare efectuate în perioada 2009-2010 şi pentru care nu a primit banii de la buget.

"Din noiembrie 2011, fostul Guvern nu a iniţiat niciun demers de apărare în faţa OMV, neangajând niciun consultant sau avocat. Până astăzi, statul nu a făcut nici cel mai mic demers în a se apăra în faţa instanţelor", a spus Ponta, citat de Mediafax.

La sfârşitul lunii aprilie, Guvernul Ungureanu a anunţat că bugetul Ministerului Mediului a fost suplimentat cu 820.000 lei pentru plata cheltuielilor reprezentând onorariul arbitrilor din procesul pe care Executivul îl are cu grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, pe rolul Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris.

Banii au fost alocaţi din Fondul de rezervă bugetară.

Statul s-a angajat, prin Legea 555/2004 privind privatizarea SNP Petrom, să despăgubească în perioada 2005-2019 compania Petrom pentru poluarea istorică înainte de privatizare. La începutul anului 2008, OMV Petrom a evaluat cheltuielile de mediu pe care ar urma să le recupereze de la stat la 1,707 miliarde de lei (511 milioane euro), ceea ce reprezintă peste trei sferturi din preţul încasat de stat la privatizarea companiei.

Lucrările pentru care OMV Petrom cere 91,6 milioane de lei de la statul român la Curtea de Arbitraj au fost derulate în 2009-2010 şi au vizat la decontaminarea unor terenuri de la combinatul chimic Doljchim şi la rafinăria Petrobrazi, ambele unităţi fiind deţinute de OMV Petrom. Acţiunea la Curtea de Arbitraj a fost deschisă în luna decembrie a anului trecut.

Ministerul Mediului a respins, în luna noiembrie a anului trecut, pretenţiile OMV Petrom, considerând că "răspunderea statului român nu poate fi angajată în ce priveşte plata sumelor notificate, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile de acordare a despăgubirilor pentru pierderile de mediu suferite de societate (OMV Petrom - n.r.) prevăzute în contractul de privatizare a Petrom.

România este reprezentată în procesul de la Paris de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Curtea Internaţională de Arbitraj a notificat cu privire la des-chiderea acestui proces Ministerul Economiei, acţionar minoritar la OMV Petrom, cu o participaţie de 20,6% din capital.

Grupul austriac OMV a achiziţionat participaţia majoritară la Petrom în anul 2004, printr-o tranzacţie de 1,5 miliarde de euro, sub formă de achiziţie directă de acţiuni - 668 milioane de euro - şi majorare de capital - 832 milioane de euro.

Consiliului Concurenţei a anunţat în ianuarie sancţionarea companiilor OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi ce cumulează 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, pentru că aceste companii s-au înţeles să retragă de pe piaţă un sortiment de carburant. Sancţiunea care a revenit OMV Petrom totalizează 503,8 milioane lei (120 milioane euro), suma reprezentând peste 57% din amenzile aplicate companiilor petroliere. Petrom a fost amendată cu 366,53 milioane lei, iar OMV Petrom Marketing a fost sancţionată cu 137,28 milioane lei, potrivit informaţiilor raportate bursei în luna ianuarie. Grupul Petrom consideră că sanc-ţiunile sunt nejustificate şi a anunţat că le va contesta în instanţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Culmea tupeului. Dupa ce ca a luat ,,moca'' tot subsolul, dupa ce ca a dat trei firfirici pe toata industria de petrol romaneasca, dupa ce ca a bagat pe linie moarta rafinariile,dpa ce ca se imbuiba ca nesatuii din pretul exorbitant al benzinei si motorinei- care nici nu stim de unde o mai aduce- aceasta firma de sugative mai vrea cadou si niste bani ca vezi doamne au depoluat niste scursuri istorice.Sunt datorate strabunicilor si bunicilr lor,care au bombardat si jefuit nemilos in anii 1900-1945,tot cre se putea aici. Sa aduca bani de acasa sa dreaga ce au stricat.Asa trebuie puse problema.

    @Ion Sondoru

    ar trebui sa fim corecti si sa ne aducem aminte ca tot ei sunt cei care dau foarte multi bani la bugetul statului, mai bine de 10% provine de la Petrom din taxe, accize, redevente etc. sau ca au investit peste 7 miliarde de euro de cand au preluat compania in 2004. si atata timp cat in contract se precizeaza ca statul isi asuma plata acestor lucrari, nu prea vad ce neleguire e la mijloc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb