Ponta: "Angajarea răspunderii se face doar pe legea descentralizării, până la 20 noiembrie"

Ziarul BURSA #Politică / 5 noiembrie 2013

Ponta: "Angajarea răspunderii se face doar pe legea descentralizării, până la 20 noiembrie"

Guvernul îşi va angaja răspunderea doar asupra proiectului de lege privind descentralizarea, până la 20 noiembrie cel mai târziu, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta. Întrebat de ce s-a luat această decizie, în condiţiile în care vicepremierul Liviu Dragnea anunţase că angajarea răspunderii va implica, pe lângă descentralizare, şi modificarea legii administraţiei publice şi a legii funcţionarului public, Ponta a invocat existenţa unei decizii a Curţii Constituţionale care prevede că angajarea se face pe o lege.

Anterior, la Sibiu, premierul declarase că "în jur de 15 noiembrie" Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea descentralizării, astfel încât bugetul pentru 2014 să fie construit ţinându-se cont de finanţarea structurilor care trec de la ministere la autorităţile locale.

Liviu Dragnea, despre legea descentralizării: "Schimbarea destinaţiei imobilelor, doar prin HG"

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri, că are în vedere să introducă în proiectul privind descentralizarea, asupra căruia Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea, o prevedere potrivit căreia schimbarea destinaţiei unui imobil să se poată face prin hotărâre de Guvern. "Nu poate fi înstrăinat niciun teren, pentru că orice imobil care se transferă prin această lege (proiect de lege privind descentralizarea - n.r.) îşi păstrează obligatoriu destinaţia. E vorba nu numai de porturi, ci de orice imobil mic, mare, teren, clădire, bază sportivă, tabără", a spus Dragnea, citat de Mediafax.

El a admis totuşi că schimbarea destinaţiei imobilelor este permisă în actuala formă a proiectului în situaţii "bine fundamentate".

"Nu va fi permisă schimbarea destinaţiei (imobilelor - n.r.) decât în situaţii bine fundamentate şi ne gândim să introducem în lege < prin hotărâre de Guvern >, ca să avem siguranţă foarte mare", a spus Dragnea.

Vicepremierul a făcut aceste afirmaţii cu referire la amendamentul pe care PDL i l-a transmis pe fond şi care priveşte descentralizarea porturilor. Dragnea a spus că principala observaţie de fond pe care PDL a ridicat-o cu privire la proiectul descentralizării o reprezintă transferul porturilor şi a precizat că această discuţie va fi finalizată în perioada următoare.

Liviu Dragnea a admis că există şi argumente potrivit cărora porturile nu ar trebui transferate către autorităţile locale.

"Ca să nu se transfere, prima condiţie ar fi ca porturile să arate foarte bine şi să fie zone de dezvoltare economică, ori porturile nu sunt în situaţia asta. Nefiind transferate ca şi proprietate a terenurilor la consiliile locale, acestea nu ar putea depune proiecte pentru finanţare europeană", a spus Dragnea, care a susţinut că, odată transferate, porturile pot deveni surse de dezvoltare pentru zonele respective.

În ceea ce priveşte finanţarea porturilor, Dragnea a spus că această problemă "merită discutată".

"Haideţi să vedem câţi angajaţi au răsărit în ultimii 10-15 ani la structurile care administrează porturile şi o să aveţi o surpriză plăcută. În al doilea rând, porturile, de la intrarea Dunării în România până în Brăila, sunt ţinute din venituri de la postul Bechet, ceea ce nu cred că este în regulă, pentru că fiecare consiliu local poate depune un proiect pentru dezvoltare portuară", a mai spus Dragnea.

Victor Ponta a anunţat, recent, că proiectul legii descentralizării va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, în noiembrie, înainte de aprobarea bugetului pe anul 2014, dacă va exista susţinerea majorităţii.

Ulterior, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că Uniunea ar susţine proiectul Ministerului Dezvoltării Regionale privind descentralizarea, cu unele modificări, mai ales referitoare la buget.

Proiectul Legii descentralizării postat zilele trecute pe site-ul Ministerului Dezvoltării prevede, printre altele, măsuri privitoare la bugetele instituţiilor descentralizate, care vor fi întocmite pe baza standardelor de cost.

Documentul arată că "trecerea de către Guvern în administrarea şi finanţarea autorităţilor administraţiei publice locale a unor cheltuieli publice, ca urmare a descentralizării unor competenţe, precum şi a altor cheltuieli publice noi se face prin lege, numai cu asigurarea resurselor financiare necesare realizării acestora, fundamentate pe baza standardelor de cost ale serviciilor publice respective, iar până la aprobarea acestora, pe baza sumelor aprobate pentru anul anterior, actualizate cu indicele preţurilor de consum, prin cuprinderea distinctă în anexă la legea bugetului de stat a sumelor defalcate cu destinaţie specială, necesare finanţării cheltuielilor publice transferate sau a noilor cheltuieli publice, precum şi a criteriilor de repartizare".

Proiectul mai prevede că "finanţarea atribuţiilor şi competenţelor descentralizate la nivel judeţean/local se face integral de la bugetul de stat, în conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale cu modificările şi completările ulterioare", iar "sumele alocate pentru fiecare judeţ pentru finanţarea cheltuielilor publice transferate se repartizează pe unităţi administrativ-teritoriale prin hotărârea consiliului judeţean, adoptată după consultarea primarilor".

Potrivit documentului, personalul instituţiilor publice şi structurilor care fac obiectul prezentei legi îşi păstrează drepturile salariale avute la data intrării în vigoare a acesteia.

Direcţiile agricole judeţene vor trece din subordinea Ministerului Agriculturii în subordinea Consiliilor Judeţene. De asemenea, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu naţional trec din subordinea Ministerului Culturii în subordinea Consiliilor judeţene.

La fel se va întâmpla şi cu cele câteva zeci de săli şi grădini de spectacol cinematografic, precum şi cu alte zeci de imobile administrate de Regia Autonomă "România-Film", care vor fi transferate în administrarea consiliilor locale.

Autoritatea Naţională pentru Turism pierde dreptul de administrare a plajelor cu destinaţie turistică în favoarea unităţii administrativ-teritorială pe a cărui rază teritorială se află, mai arată proiectul.

Conform acestuia, Ministerul Mediului pierde Agenţiile judeţene pentru protecţia mediului (aflate acum în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului), acestea urmând să se reorganizeze ca direcţii judeţene în subordinea consiliilor judeţene.

Proiectul prevede că Direcţiile de sănătate publică judeţene vor trece de la Ministerul Sănătăţii în subordinea consiliilor judeţene.

Metroul bucureştean va fi transferat din subordinea Ministerului Transporturilor în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Astfel, pachetul de 8.048.364 acţiuni nominative cu valoare nominală de 2,5 lei deţinut de statul român la Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex urmează să fie trecute cu titlu gratuit Municipiului Bucureşti.

Totodată, infrastructura de transport naval aparţinând domeniului public al statului, bunurile proprietate publică a statului, rezultate în urma finalizării obiectivelor de investiţii aprobate de Guvern până la data înfiinţării Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu şi până la data înfiinţării Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime, precum şi alte bunuri de natura proprietăţii publice nou-create sau rezultate în urma dezvoltării sau/şi modernizării celor existente, trec din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora se află.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb