Premierul Victor Ponta a precizat, ieri, că Guvernul va trimite zilele acestea la Parlament proiectul de lege privind amnistierea unor situaţii fiscale şi s-a arătat convins că, în forul legislativ, va fi găsit sprijinul necesar adoptării acestuia.
Premierul a declarat: "Astăzi (miercuri - n.r.), avem un proiect de lege, pentru că nu avem voie prin ordonanţă de urgenţă, (...) pe care-l trimitem zilele acestea la Parlament privind amnistierea unor situaţii fiscale care, cele mai multe dintre ele, au generat procese, au generat controale din urmă. Şi vreau să fie foarte clar la ce mă refer: mă refer la drepturi de autor, persoane fizice autorizate, persoane independente, CASS-ul acela pe care trebuia să-l luăm de la alocaţiile copiilor, că aşa spunea ordonanţa din 2009, sau 2010. Deci, situaţii în care ne ducem în urmă şi chinuim oamenii, şi firmele, şi oricum ne costă mai mult să facem procese, să punem ANAF-ul pe capul oamenilor, decât să punem un moment T zero. De la acel moment, absolut toată lumea, fără niciun fel de excepţie şi fără niciun fel de tocmeală, trebuie să-şi plătească taxele. Susţin acest lucru".
Ponta a adăugat că, pe marginea acestui proiect de lege, a discutat şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, potrivit Agerpres.
Şeful Guvernului a mai spus că măsura anunţată, privind aministia fiscală, este sustenabilă, având în vedere că, doar în primele patru luni ale anului, s-a reuşit colectarea a 800 de milioane de euro în plus din TVA, prin acţiunile de combatere a marii evaziuni fiscale.
Persoanele fizice care, în perioada 2012 - 2014, au obţinut venituri brute lunare mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară şi care datorează contribuţii de sănătate (CASS) calculate la salariul minim brut şi nu la venitul efectiv realizat vor beneficia de anularea plăţii CASS, potrivit proiectului de Lege privind anularea unor obligaţii fiscale, publicat de Ministerul Finanţelor Publice.
Aceeaşi prevedere se va aplica şi pentru persoanele care nu au obţinut venituri în perioada menţionată însă datorează, de asemenea, contribuţia de asigurări de sănătate la aceeaşi bază lunară de calcul, respectiv salariul de bază minim brut pe ţară.
Potrivit proiectului de lege, amnistia se aplică pentru contribuţiile de sănătate neachitate până la data intrării în vigoare a actului normativ.
Potrivit unei analize realizate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în anul 2012, peste 3,59 milioane persoane au obţinut venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe ţară, respectiv 700 lei, iar contribuţia de sănătate aferentă anului 2012 se ridică la 1,7 miliarde de lei. Analiza ANAF a inclus peste 9,54 milioane de contribuabili.
Pentru anii fiscali 2013-2015, ANAF precizează că nu sunt încă date disponibile nici cu privire la numărul contribuabililor care realizează venituri lunare sub 700 lei şi nici la cuantumul contribuţiei datorate.
"Măsurile propuse sunt de natură a corecta unele inechităţi pentru trecut, însă pentru viitor, situaţiile ce au generat astfel de inechităţi trebuie înlăturate prin clarificarea legislaţiei (modificarea şi completarea Codului fiscal, Codului muncii, Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, etc.)", precizează nota de fundamentare.
Anularea obligaţiilor fiscale se va efectua din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale care se comunică contribuabilului.