Ponta i-a cerut lui Georgescu normele de aplicare pentru TVA la încasare

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 septembrie 2012

Ponta i-a cerut lui Georgescu normele de aplicare pentru TVA la încasare

Liviu Voinea: Normele vor fi publicate "în timp util"

Premierul Victor Ponta i-a cerut, ieri, lui Florin Georgescu, ministrul finanţelor publice, să publice în cel mai scurt timp normele de aplicare privind plata TVA la încasarea facturii.

Primul-ministru a precizat: "Avem o stabilitate bugetar-fiscală extrem de importantă. Asta ne va permite să construim un buget pentru 2013 cu o mult mai judicioasă folosire a banilor publici, să construim bugetul pe 2013 pornind de la ceea ce am adoptat deja şi o să rog Ministerul de Finanţe să nu întârzie cu normele de aplicare vizavi de TVA la încasarea facturii. Oamenii s-au obişnuit cu minciunile celor de la PDL. Este greu acum să ne câştigăm credibilitatea pe care ei au pierdut-o. Este cea mai bună măsură pe care a luat-o vreun guvern în ultimii zece ani, dar să vedem normele de aplicare. Vă rog să scoateţi cât mai repede normele de aplicare, ca oamenii să vadă că ne ţinem de cuvânt".

Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), ne-a spus, ieri, că normele de aplicare ale noii Ordonanţe vor fi publicate "în timp util".

Oamenii de afaceri au fost sceptici încă de la început cu privire la adoptarea acestei măsuri şi la modul său de desfăşurare.

"Să vedem normele de fundamentare şi s-o vedem în aplicare, alt-fel ne-am învăţat să nu mai credem nimic din ceea ce se promite", ne-a spus în mai multe ocazii Cris-tian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), adăugând: "Ordonanţa are aplicabilitate de la 1 ianuarie 2013. Până atunci se mai pot răzgândi de multe ori. Dau o nouă Ordonanţă care o amână pe aceasta. Şi dacă se răzgândesc, ce facem? Este bine că se încearcă aplicarea ei, dar să vedem dacă se va ajunge acolo şi să vedem în ce mod va fi aplicată".

În acelaşi timp, Ionel Blăncules-cu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, este de părere că, practic, această nouă măsură "nu a schimbat cu nimic situaţia actuală".

În urmă cu circa două săptămâni, domnia sa ne-a declarat: "Reglementarea este slabă, practic nu ne ajută cu nimic. Şi dacă plătim într-un interval de 25 până la 55 de zile, şi dacă vom achita TVA în 90 de zile, este acelaşi lucru, pentru că noi, de obicei, ne încasăm banii în 4-5 luni. Dacă doreau să adopte o astfel de măsură, ar fi trebuit formulată exact aşa cum sună: < TVA la încasare >".

Opinia domnului Blănculescu vine în contextul în care, potrivit noii Ordonanţe, Taxa pe Valoarea Adăugată devine exigibilă în momentul încasării facturii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii ei, după cum ne-a precizat, recent, Liviu Voinea.

Altfel spus, termenul maxim până la care o firmă poate plăti TVA către stat a fost doar prelungit, nu amânat până la încasare, în cazul în care contravaloarea facturii nu este încasată o perioadă mai lungă de timp.

Liviu Voinea ne-a specificat că, pe parcurs, legea poate suferi modificări, adăugând: "Urmează să mai merg în Polonia, unde acest sistem funcţionează, având un regim de 90 de zile cu 90 de zile (n.r. TVA devine exigibilă după 90 de zile şi în alte 90 de zile poate fi compensată, dacă nu se încasează factura)".

În urmă cu aproximativ o lună, oficialul MFP afirma că, dacă în alte 30 de zile după cele 90 de la facturare firma plătitoare de TVA nu şi-a încasat banii, contravaloarea Taxei pe Valoarea Adăugată plătită la stat poate fi compensată cu alte obligaţii de plată către buget.

Textul noii reglementări, aşa cum a fost publicat în Monitorul Oficial, nu prevede, însă, acest lucru.

Liviu Voinea ne-a declarat că termenul de 30 de zile în care TVA ar fi trebuit compensată a fost scos din textul de lege întrucât ar fi fost "des-tul de greu de adminis-trat".

Domnia sa ne-a precizat: "Ne-am dat seama că acest lucru ar implica nişte costuri administrative foarte mari şi ar fi şi greu de verificat".

Ordonanţa de Guvern care prevede plata TVA la încasare a fost adoptată la finalul lui august şi publicată în Monitorul Oficial la începutul acestei luni, urmând să fie aplicată de la 1 ianuarie 2013.

Noua modalitate de plată a TVA va fi aplicată în cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, cu condiţia ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Circa 90% din totalul firmelor din ţara noastră vor beneficia de aplicarea acestei Ordonanţe.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. este una din cele mai proaste masuri fiscale luate de un guvern pentru IMM-uri, acest lucru poate fi demonstrat pe hartie cu date concrete. din pacate nici omaenii de afaceri in marea lor majoritate nu itneleg ce cu exactitate ce insemana acest lucru, ca profesionist in domeniu va garantez ca acesta masura va fi modificata sau anulata duap data de 9 decembrie intrucat ea nici macar nu poate fi pusa in practica in forma actuala.

    1. Va fi foarte greu de pus in practica aceasta masura.Teoretic pare a fi usor, dar cand este s-o pui in practica, va fi crunt.

      Sunt situatii in care tva se deduce doar 50% si alte situatii particulare care se intalnesc in practica. 

      Normele trebuie sa fie clare si sa acopere toate aceste situatii.Va fi un haos in TVA. 

    aceasta masura dezavantajeaza toate firmele care isi platesc furnizorii la 45-60 zile (termen stabilit prin contract) si avantajeaza firmele care lucreaza su statul ,deci este data tot pentru capuse

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb