Guvernul va relua dialogul cu sindicaliştii de la Metrorex şi va încerca să rezolve acele revendicări care pot fi acceptate, dar nu va mai fi de acord ca toate afacerile metroului să fie intermediate de firma sindicatului, a afirmat premierul Victor Ponta.
Premierul a spus: "Ei vor salarii mai mari, noi plătim 800 de milioane subvenţii de la toţi cetăţenii României pentru metrou. Ce se poate face, facem, dar în acelaşi timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat. Asta nu se mai poate şi, dacă asta e supărarea, pe asta nu o putem îndrepta. Firma sindicatului care intermediază toate activităţile metroului, asta nu se mai poate".
Peste 3.000 de sindicalişti au protestat ieri în Capitală, într-un miting organizat de Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice "ATU - România". Protestul a avut loc la o zi după greva de avertisment de la metrou. Angajaţii de la metrou au oprit activitatea marţi dimineaţă, între orele 04.00 şi 06.00.
Sindicaliştii cer modificarea legislaţiei sociale în vigoare şi reclamă imposibilitatea negocierii contractelor colective de muncă, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008. Sindicaliştii ameninţă că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atât la metrou, cât şi la RATB.
Liderul sindical a precizat că la greva generală de la metrou se vor solidariza şi sindicatele de la RATB, astfel că în 30 septembrie, traficul public în Capitală va fi blocat până la ora 16.00.
Conducerea Metrorex a solicitat, luni, salariaţilor să renunţe la grevă, precizând că administraţia a dat dovadă în permanenţă de disponibilitate şi deschidere în ceea ce priveşte negocierea Contractului Colectiv de Muncă, potrivit Mediafax.
Ministerul Transporturilor a anunţat, pe 5 septembrie, că dezaprobă intenţia sindicatelor de la metrou de a intra în grevă generală şi a cerut Metrorex soluţii de rezolvare imediată a revendicărilor angajaţilor.