Ponta: "Numărul contestaţiilor la licitaţii s-a triplat după respingerea garanţiei de CC"

Alexandru Costea
Companii / 2 martie 2015

Numărul contestaţiilor depuse la licitaţiile publice a crescut de trei ori după decizia Curţii Constituţionale (CC) de a respinge obligaţia firmelor care contestă rezultatul unei licitaţii să depună o garanţie care să fie pierdută dacă acea contestaţia este respinsă, a afirmat premierul Victor Ponta, potrivit surselor din presă.

Guvernul a decis ca firmele care contestă rezultatul unei licitaţii publice să fie obligate să constituie o garanţie financiară "de bună conduită", reprezentând 1% din valoarea estimată a contractului contestat, care să fie reţinută integral în cazul în care contestaţia formulată este respinsă, dar această prevedere a fost declarată neconstituţională de către judecătorii Curţii Constituţionale.

"Pachetul de legi privind achiziţiile publice, pe care îl trimitem în Parlament în baza noii directive europene, dacă nu reuşim să-l facem, o să stăm cu banii cum s-a întâmplat şi se întâmplă acum, stăm cu bani şi nu reuşim să-i cheltuim, pentru că totul se contestă şi nimeni nu semnează absolut nimic. Am aprobat prin ordonanţă de urgenţă ca cel care depune contestaţie, depune o garanţie. Dacă are dreptate, îşi ia înapoi garanţia. Dacă n-are dreptate, pierde garanţia. Mie mi se pare un lucru de bun simţ, dacă te duci şi conteşti ceva şi n-ai dreptate, să pierzi ceva. Mi-a zis Curtea Constituţională că e neconstituţional. Ştiţi ce s-a întâmplat după decizia Curţii ? Imediat au crescut de trei ori contestaţiile. Înainte scăzuseră că nu mai vrea nimeni...şi avem firme care sunt specializate în contestaţii, nu în lucrări, ele se ocupă cu contestaţii. Deci, trebuie, noul pachet legislativ pe standarde europene, să găsim o soluţie la chestia asta", a afirmat Ponta la un post de televiziune.

Pe parcursul anului trecut, premierul Ponta a criticat de mai multe ori activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice, iar şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Vasile Blaga şi Elena Udrea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai duceti-va in parlament cu o LEGE care sa fie AGREATA de TOATE partidele , astfel legea nu va fi contestata si mai mult treceti in lege ca veti inapoia garantia dar peste minin in 2-3 fiscali , garantia sa fie de 10-15 % din contestatie, sa se depuna timbru fiscla (parca 9% din valoare garantiei) iar sum a SA NU FIE DEDUCTIBILA FISCAL (sa se plateasca impozit an de an la ea 16%) si veti rezolva sigur problema . Daca nu se poate pe calea usoara luati-o pe calea grea!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb