PONTA:  "Proiectul de lege privind pensiile militarilor vizează îndreptarea unor greşeli din trecut"

C.P.
Ziarul BURSA #Politică / 23 aprilie 2015

"Proiectul de lege privind pensiile militarilor vizează îndreptarea unor greşeli din trecut"

Guvernul a aprobat, ieri, un proiect de Lege prin care se revine, în privinţa pensiilor, la un statut adecvat pentru membrii sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, potrivit unui comunicat al Executivului.

Documentul a mai spus că se înlătură, astfel, sursa majoră de nemulţumiri pe care a reprezentat-o revizuirea pensiilor militare din anul 2010.

Premierul Victor Ponta a insistat ieri că în proiectul de lege privind pensiile militarilor nu este vorba despre pensii speciale, ci de îndreptarea unor greşeli "care s-au făcut în trecut".

La începutul şedinţei de Guvern, Ponta a spus: "Adoptăm astăzi (...) o lege extrem de importantă, care a fost lucrată foarte mult timp: legea pensiilor pentru militari. Nu sunt pensii speciale. (...) Doar îndreptăm greşelile care s-au făcut în trecut şi cred că era necesar acest lucru. Am mai îndreptat pentru militari. Stabilim un sistem foarte clar (...), care este aplicat în toate ţările NATO şi în toate ţările europene şi care stabileşte o predictibilitate pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în serviciul militar al unei ţări".

Premierul a afirmat că a dorit să lege adoptarea şi trimiterea spre Parlament a actului normativ de Ziua Forţelor Terestre, care este marcată pe 23 aprilie.

Potrivit proiectului de act normativ, pensiile se plătesc din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetele MApN, MAI şi SRI. De asemenea, sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, angajatorul nefiind obligat să plătească contribuţia aferentă acestuia. Mai mult, angajatul va plăti lunar o cotă de contribuţie egală cu cota de contribuţie individuală de asigurări sociale, sumă ce va fi vărsată la bugetul de stat. Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale este solda lunară brută sau salariul lunar brut.

Comunicatul guvernului mai arată: "Proiectul de Lege instituie reglementări prin care se revine, de principiu, la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat. Vor exista pensii de serviciu, pensii de invaliditate şi pensii de urmaş. Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limită de vârstă (în care limitele sunt cele prevăzute de legislaţia actuală şi cresc, gradual, de la 55 de ani la 60 de ani), pensia anticipată şi pensia anticipată parţială. De asemenea, se revine la principiile de stabilire a pensiilor potrivit legislaţiei specifice categoriilor de personal cu statut special din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în vigoare până la data de 01.01.2011.

Pensiile aflate în plată, stabilite în temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute în rezervă în intervalul cuprins între 01.01.2011 şi data intrării în vigoare a prezentei legi, se recalculează potrivit reglementărilor cuprinse în aceasta. În cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se păstrează cuantumul actual".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb