Ponta spune că economia duduie

A.S.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 iunie 2015

Ponta spune că economia duduie

Premierul: "Creştere economică, şomaj mai mic, majorarea pensiilor şi salariilor"

Andreea Paul, PNL: "Creşterea economică are la baza ei o bombă cu ceas numită datorie publică"

Premierul Victor Ponta nu pierde nici o ocazie să se laude cu realizările guvernului pe care îl conduce. Atât în emisiunile tv, cât şi în faţa investitorilor sau a parlamentarilor, Victor Ponta susţine că ţara noastră a înregistrat creştere economică, şomaj mai mic comparativ cu media UE, dar şi creşterea pensiilor şi salariilor.

Nu ştim dacă Victor Ponta îşi va duce mandatul până la capăt, în condiţiile în care este urmărit penal de DNA, iar opoziţia îi cere insistent demisia şi caută tot felul de soluţii ca să intre la guvernare. Surse politice ne-au spus că este foarte probabil ca actuala coaliţie de guvernare să reziste până la alegerile parlamentare de anul viitor cu un nou premier în locul lui Ponta, numele vehiculate fiind George Maior, Gabriel Oprea şi Nicolae Bănicioiu.

Într-un discurs recent în faţa Parlamentului, Victor Ponta a spus că România a înregistrat creştere economică medie în ultimii ani de 3%, conform datelor oficiale prezentate de către Eurostat, iar în primul trimestru al acestui an am avut o creştere de 4,2% a PIB.

Premierul a precizat: "Creşterea economică nu se bazează pe elemente conjucturale, ci pe motoare interne şi externe, consumul intern, exporturi, o creştere din industrie şi servicii şi, cel mai important, anul acesta avem o creştere importantă şi în zona construcţiilor, care trebuie încurajată în continuare".

Potrivit premierului, anul acesta va fi finalizat exerciţiul 2007-2013 cu o rată de absorţie a fondurilor europene între 65%-80%, iar acordul de parteneriat şi majoritatea programelor operaţionale pentru 2014-2020 sunt deja aprobate de către Comisia Europeană.

Victor Ponta a mai spus că anul 2015 a început cu o creştere semnificativă a investiţiilor străine directe. La conferinţa regională Euromoney, premierul a precizat: "Conform datelor INS, primul trimestru arată o creştere a investiţiilor de 8,5%, să dea Dumnezeu şi pe trimestrul doi să păstrăm acelaşi ritm".

Premierul s-a mai lăudat în faţa parlamentarilor cu "achitarea, aproape în totalitate, a împrumutului luat şi consumat de către guvernul PDL, dar şi cu încadrarea de fiecare dată în toate ţintele de deficit stabilite cu partenerii internaţionali".

Victor Ponta a mai amintit de reducerea la 9% a TVA la toate produsele alimentare şi dublarea alocaţiilor pentru copii.

Şeful Executivului a mai spus: "Este extrem de important ca în perioada imediat următoare, şi mă adresez Camerei Deputaţilor, să aprobăm noul Cod fiscal, cu toate măsurile incluse acolo, să punem în practică odată cu aprobarea oficială a Master Planului de Transport toate modificările şi proiectele de investiţii şi să ne sprijiniţi în aprobarea noului pachet privind achiziţiile publice".

Unii analişti economici, mai ales cei din opoziţie, nu sunt însă de acord cu afirmaţiile premierului. Deputatul PNL Andreea Paul, secretar al Comisiei de Buget-Finanţe, susţine că datoria publică a ţării a crescut constant, iar îndatorarea a depăşit finanţarea deficitului bugetar, riscul de solvabilitate mărindu-se îngrijorător.

Deputatul a spus: "Creşterea economică prezentată ca solidă are la baza ei un butoi cu pulbere, o bombă cu ceas numită datorie publică de aproape 45 % din PIB".

În opinia doamnei Paul, o creştere economică care nu se bazează pe investiţii nu poate fi satisfăcătoare: "În 2014, ponderea împrumuturilor externe contractate în scopul finanţării unor proiecte prioritare pentru economia românească din totalul datoriei publice guvernamentale externe a cunoscut cel mai mic nivel din ultimii ani - de 23%. Iar din banii pentru investiţii s-au alocat o parte şi pentru datoria externă. Datoria publică guvernamentală internă directă a fost utilizată aproape în totalitate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice, finanţarea de proiecte având o pondere absolut neglijabilă - de 0,1% din totalul datoriei publice guvernamentale interne".

Deputatul PNL consideră că, prin scăderea investiţiilor locale, s-a creat un excedent nenatural, toxic, provenit dintr-o inactivitate administrativă locală.

Potrivit doamnei Paul, o creştere economică nu poate deveni robustă atunci când subîntinde o datorie publică ce nu mai poate fi controlată, iar creşterea sustenabilă nu se poate baza pe inacţiune.

Gabi Oprea, pe cai mari

În mediul politic circulă şi scenariul că Gabriel Oprea, liderul UNPR, a cărui imagine publică este în curs de transformare, se pregăteşte să debarce din barca actualei coaliţii de guvernare şi are şanse să aducă PNL la cârma Guvernului. Sursele noastre afirmă că liderul PNL care sprijină acest proiect politic este chiar Vasile Blaga, dar aripa veche liberală se opune din răsputeri.

Între timp, Victor Ponta s-a operat în Turcia la picior, părând că trage de timp pentru negocieri mai liniştite. PSD nu stă degeaba, promiţându-i lui Oprea ministerele Justiţiei, Energiei şi Comunicaţiilor, ca să poată să menţină coaliţia de guvernare. Însă, în teritoriu, PSD fierbe, liderii regionali reproşându-i premierului că nu-i mai reprezintă.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Elementele din acest material acum 3 săptămâni, pe vremea când Ponta era la serviciu. Și intervenția dnei Paul este din 28 mai.

    1. N-ai prea înțeles...

      Da, materialul se afla in "duet" cu link-ul la "L0gica investitiilor publice".

      In ziarul print este astfel paginat,dar pe on-line, avem mijloacele grafice limitate.

      Cititi link-ul! 

      sau inca vrei sa adaugi bilutze albe ca s-ar putea sa nu te lase so vrei sa arati cum ai combatut. Vezi ca Maestrul e basist:-)Doar cand

      Sint atit de plin de mine insumi, incit nu-i loc si pentru Basescu, astfel ca n-am cum sa fiu decit makist.

      Rezolvați-vă întâi problema ISIN-ului, citind Sectiunea 4, pg 232, "Termenii si conditiile aferente ofertei"

       

      pg 234, Codul ISIN, ROSNP... 

      Știu că este greu să citiți un prospect atât de lung și vă cade capul în piept după 30 de pagini. Dar faceti un efort. După aceea, dacă nu sunteți obosit, veniți să ne țineți lecții despre moralitatea unei cozi de topor (recte dv). Dv ați pupat hernia onorat președintelui pe care-l idolatrizați? Ca să știu cum să mă raportez (pentru că eu sunt departe de a-l idolatriza pe Ponta). 

      Draga Florian,

      Publicatia ta este cea mai echidistanta si bineinteles ca nu se poate spune a fi basist caci ar insemna sa nu fii impartial. A fi basist in opinia Mea inseamna a fi consecvent exact in momentul in care vezi cum esti dus cu zaharelu si in loc sa plangi de invidie nu au decat un suras pentru contrahent. De acum am sa declar ca sunt basist makist. 

      Vezi ca sunt mai imbecil, ticalos so cum vrei zu decat Comandantul Basescu si te las in chilotei daca vrei sa ne batem in rapoarte. Esti de acord ce scrie la pagina 26 Insa nu vom lua in considerare. Spune-mi ce scrie la sfarsitul prospectului pentru identificatorul Reuters. Valoarea pariului sa fie diferenta intre capitalul social in sistem RAS si cel in IFRS care include si IAS 29 la OMV Petrom din 2005 pana in 2012 cand au reusit sa invete limba germana Accepti pariul? Make Este arbitru si primeste 10%

      Te incumeti Inteleptule sa joci impotriva unui Imbecil... 

      Nu arbitrez ce nu pricep.

      so implicit veridicitatea sa. Prietenul Cristi C ma face coada so vreau sa-l conving sa nu ma jigneasca:-) Deci spune ca dezimformez. Atunci il rog sa-mu ofere DIN PROSPECT codul Teuters al actiunii OMV Petrom cu ajutorul caruia in perioada 11 -22 iulie 2011 se puteau cumpara actiuni. Apoi acest cod il inaitam la Reuters so intrebam daca prin intermediul acestui cod puteau fi cumparate actiuni in perioada respectiva. Daca era posibil eu imi voi spune Virgil Imbecilul. Daca nu va fi posibil orice referire la domnul Comandant va fi facuta sub apelativul Traian Magnificul.Cele 10% se Pot calcula din valoarea capitalului social trecuta la rezerve asa cum apare in nota 4 aprobata la AGA din aprilie 2013. Bineinteles doar in cazul in Care domnul Cristi C inca mai doreste sa combata un ticalis:-)

      Despre ce naiba vorbești? Reuters are doar o bază de date pentru care folosește Reuters Instrument Code. Nu mă interesează acest cod pentru că nu se cumpără titluri prin Reuters.

      Coadă ești indiferent de greșeala din prospect. Cine te-a pus să te uiți doar la rubrica introductivă, unde a scăpat greșeala. În secțiunea adevărată, datele financiare și de identificare erau corecte. Dar trebuia să citești tot prospectul. Mură în gură nu se poate. 

      înseamnă a fi consecvent în greșeală și a deforma realitatea (pixelul albastru, plexul, pumnul, capul în gură) pentru a amuți într-o stare de perplexitate pe oponentul din față. Care nu se poate dumiri dacă un om sănătos la cap îi dă acea replică absurdă sau un nebun.

      ISIN-ul este așa cum spun eu. Apare corect în secțiunea relevantă din prospect. Dar trebuia să știți unde să citiți. Iar în caz de neclaritate, să contactați Depozitarul Central care a emis ISIN-ul. A insista în greșeala pe care ați făcut-o, deformând realitatea și plasând vina pe alții (dați-mi consiliul și schimb Bucureștiul) reprezintă chintesența băsismului. 

      So dupa cum spui Reuters nu Este decat o baza de Date. Atunci ceea ce scrie in baza de Date trebuie da corespunda realitatii. Ai auzit de terminalele Reuters? Ai citit prospectul integral. Da-mu te rog codul Reuters pentru a-l trimite la Viena aa intreb daca Pot cumpara pe acest cod actiuni. Inca mai ai timp sa te retragi Prietene Cristi C...

      ISIN este format din 2 caractere de cod de țară (ISO) + 9 caractere (NSIN) și un digit de sumă de control.

       

      Ce ați citit dv, în impetuoasa dorință de a cumpăra avuția națională pe care băsescu o privatiza (crezând că faceți mare scofală) este un REZUMAT. Prospectul conține un rezumat aflat între paginile 10 și 30, care începe așa: 

       

      "pg 10, Rezumat 

      Rezumatul de mai jos trebuie considerat ca o introducere la acest Prospect si orice hotarare de a investi in Actiunile Oferite ar trebui sa aiba la baza analizarea acestui Prospect in integralitatea sa, inclusiv situatiile financiare consolidate si aspectele incluse la capitolul "Factori de risc". 

      Acest rezumat [...] trebuie citit impreuna cu celelalte sectiuni ale Prospectului." 

       

      Deci, cu alte cuvinte, editorii care au făcut rezumatul și-au declinat orice responsabilitate pentru deciziile pe care investitorul băsist le ia în necunoștință de cauză. Pag 26, unde ai citit ISIN-ul incomplet, era parte din rezumat. Și mai mult, editorii făcuseră acel rezumat pe baza datelor de identificare provenite de la Petrom. Le găsești în rapoarte financiare de la Petrom din anii anteriori privatizării din 2011, aceste simboluri figurau: ISIN SNPPACNOR9, Bloomberg SNP(spațiu)RO, Reuters SNPP.BX. S-a strecurat o greșeală în rapoartele anterioare ale Petrom, ce știu eu ... nu mă interesează. 

       

      Trebuia să citești prospectul, nu rezumatul făcut de alții. Acolo, în prospect, scrie în două rânduri ISIN-ul corect, cu codul de țară, RO, în față. 

      pg 227: "Depozitarul Central a alocat Acțiunilor Codul ISIN: ROSNPPACNOR9" 

      pg 234: "Codul ISIN al Acțiunilor Oferite: ROSNPPACNOR9" 

      Eu ce să îți fac dacă nu cunoști cum se citește un prospect de investiții? Dar cu toții facem greșeli la început. Trebuie doar să le recunoaștem și să învățăm din ele. CITEȘTE PROSPECTUL! 

      Darinca nu cel mai bun. Concluzia te rog: Ca investitir basist te rog doar codul REUTERS da mi-l transmiti care a fost valabil in perioada 11-22 iulie 2011 spuneni-l

      Poate ne explici. Altfel, știi foarte bine că subscrierea se făcea la brokerii de intermediere (sunt 3 menționați în Prospect pentru persoane juridice) pe baza ISIN.

      Prospectul nu conține niciun alt cod decât ISIN-ul (rezumatul acela neoficial nu se pune). ISIN rules. 

      Sunt niste terminale cu ajutorul carora de tranzactioneaza. Dupa principiul in spatele fiecarei tranzactii se afla un idiot vreau da cumpar singur actiuni, daca sunt investitor basist. Sa nu mai platesc so comision. Pentru aceasta amnevoie de RIC. Poti da mi-l dau ca doar ai citit prospectul. Sa nu spui ca nu l gasesti. Ai inca timp da te retragi. In culmea gloriei so nu

      Nu ai cum la IPO sau SPO. Tranșa de acțiuni care i se cuvine fiecărui investitor nu o stabilești tu ci underwriterul (adică cele 3 servicii de securities).

      După IPO/SPO poți să îți cumperi singur, iar la acele platforme de trading există căutarea după ISIN. Vrei să îți trimit PPT-ul de training pentru 3000 Xtra v5.1? Am ediția a treia care se cheamă: How to find data on Thomson Reuters Quickly and Easily: Third Edition. 

      Vreau Insa doar RIC. Il gasesti in prospect, ce poate fi asa de complicat. De ce nu mi-l dai. Doar l-ai gasit? Sau nu vrei:-)

      Deschizi programul, Ctrl+f, mergi apoi în tabul "search all" și dai click pe "Code" din zona Keywords. Apoi scrii ISIN-ul ROSNP....

      Nu cred că cineva sănătos la cap înțelege ce vrei. Ți-am repetat: codul Reuters NU EXISTĂ ÎN PROSPECT (asta presupunând că ai înțeles diferența dintre rezumatul fără valoare juridică și prospectul propriu-zis). 

      Si valoarea capitalului social din prospect. Acum e ok?

      Sa inteleg ca te dai batut, sau nu vrei sa nu pui cu un imbecil:-) In ambele cazuri iti doresc o seara placuta.

    Atentie romani!

    Se pare ca vi se pregateste ceva. A mai fost o duduiala prin 2007-2008, pewcare cu greu ati dus-o. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb