Poporul român vă invită la masă, domnule Isărescu!

MAKE
Ziarul BURSA #Editorial / 10 august 2016

MAKE

Titlul declaraţiei de presă difuzate ieri de BNR ("Banca Naţională a României respinge ferm şi fără echivoc atacurile la adresa reputaţiei băncii centrale") nu aduce nimic nou, pentru că nu s-ar fi aşteptat nimeni ca BNR să accepte "ferm şi fără echivoc atacurile la adresa reputaţiei băncii centrale", în schimb, textul declaraţiei prezintă unele dificultăţi de formulare inedite, inclusiv un dezacord gramatical (ferm, dar echivoc), despre care îmi este greu să-mi dau seama dacă ar fi vreo ironie sau un aport sincer al lui Dan Suciu la limba română (vezi şi citatul în citat, unde pierzi şirul ghilimelelor: ""Tranzacţiile în marjă pe fondul unui regim valutar "curs cu flotare controlată" permite...[etc.]").

Mă rog, situaţia de compătimit în care s-a adus singură Banca Naţională face să-mi treacă cheful de ironie - credeţi-mă, dacă ironia îmi piere, atunci nu mai am nevoie de nici un sondaj sociologic, este semn sigur de criză gravă.

Fac parte dintr-o familie în care sarcasmul şi autoironia reprezintă unele dintre valorile supreme - aflată pe patul de moarte, mama a fost întrebată de medic "Ce mai faceţi doamna Goldstein?" şi ea a răspuns "Pe nebuna!" şi am râs toţi trei cu poftă şi astea au fost ultimele ei cuvinte.

Ei bine, Banca Naţională face şi ea pe nebuna în declaraţia de ieri, dar fără nici o nuanţă de autoironie: "BNR înţelege şi respectă pe deplin procesul de transparentizare în conformitate cu legea, cu interesul public şi cu practica europeană a băncilor centrale", nu este vreo autoironie, ci un fals pe care BNR are pretenţia să-l înghiţim drept adevăr.

Nu, BNR nu respectă legea care precizează explicit că Guvernatorul şi viceguvernatorii au obligaţia declaraţiei publice de venituri.

Subiectul este propriu ziarului BURSA, care l-a iniţiat în primele zile ale acestui an şi abia acum, BNR a făcut pasul înapoi, Isărescu declarându-şi salariul şi indemnizaţia, doar sub presiune mediatică.

O primă observaţie: era de ajuns ca BNR să declare că respectă legea.

De ce credeţi că declară că mai respectă şi "interesul public" şi "practica europeană a băncilor centrale"?

Pentru că acestea două din urmă reprezintă argumentele sale să nu respecte legea ţării, aşa cum a argumentat în răspunsul pe care ni l-a dat la solicitarea noastră să facă publice veniturile conducerii (vezi "Salariul lui Isărescu s-a născut prematur şi cu forcepsul"/BURSA/05.08.2016).

Urâtă fentă!

A doua observaţie: nu este deloc clar dacă Isărescu, declarându-şi public salariul şi indemnizaţia, va fi dezvăluit veniturile totale pe care le obţine de la locul de muncă.

Altă fentă urâtă.

Astea două fente nu au nici un pic de umor, sunt, aş zice cu regret, batjocură.

Aşa că nu voi mai purcede la analiza în detaliu a declaraţiei de ieri (plină de fente şi distorsiuni), cum aş fi făcut dacă nu mi-ar fi pierit cheful de ironie, pentru că umorul poate să se găsească la el acasă şi în faţa morţii, dar nu în faţa batjocurei.

Eu cred că BNR s-a îmbolnăvit şi comentariul meu va ţine seama de asta, aşa cum, încă de alaltăieri am simţit-o, (astfel că am publicat declaraţiile lui Isărescu, fără să le mai comentăm).

Părerea mea este că BNR ar trebui să-şi revizuiască atitudinea faţă de public.

BNR este o instituţie a Statului Român.

Oricât de independentă ar fi, este a Statului Român.

Instituţiile Statului Român servesc poporul român şi deci, BNR serveşte poporul român.

Da, supraveghează băncile, guvernează sistemul bancar, are ţinte, vocaţie proprie care ţine de specificul domeniului - monedă, curs, inflaţie, etc. - dar, toate astea le face în serviciul poporului român.

Dacă BNR nu a fost atentă la modul cum s-a degradat percepţia publicului faţă de serviciile bancare (şi nu a fost atentă, nu s-a îngrijit), atunci măcar când în Parlament este iniţiată o lege pe care o consideră ciudată, cum este Legea dării în plată, trebuie să se trezească şi să-şi pună problema: poporul român?

Din acel moment, devine impropriu, în mod clar, să-l mai iei "la mişto" pe deputatul Daniel Zamfir că n-ar avea competenţă în materie de bănci, să repeţi obsedat "800 de mii"; să nu vii la dezbaterile organizate de BURSA şi Camera Deputaţilor; să arăţi cu degetul la doctoratul lui Radu Soviani, să arunci vina pe inamicul Lucian Isar.

Nu competenţa poporului român este subiectul, nu competenţa fiecăruia dintre noi sau a oricăruia.

Subiectul este percepţia abuzului de poziţie a sistemului bancar şi problema creşte ameţitor când BNR şi Guvernatorul nostru se sindicalizează cu sistemul bancar, contra poporului român, o acuzaţie la care Isărescu a răspuns prin altă fentă, declarând că nu este "avocatul unei bănci sau al alteia".

Nimeni nu îl acuzase de corupţie, ci că joacă rolul de avocat al sistemului bancar, contra clientelei.

Părerea mea este ca seriozitatea cu care BNR ne obişnuise şi pe care o regret că s-a evaporat, trebuie să revină, neîntârziat.

Puţini ştiu că domnul Mugur Isărescu, dincolo de sobrietatea sa proverbială, îşi îngăduie oarecari extravaganţe de limbaj - un semn bun, de sănătate şi umor, care nu s-a mai manifestat de ceva timp.

Isărescu trebuie să-şi revină, să fie el însuşi.

În bună măsură, situaţia de acum a BNR este consecinţă şi a armatei de comunicatori (foşti ziarişti) proşti şi foarte proşti, răi, meschini, deseori agramaţi, afişând, făţarnic, interesul instituţiei, sub care îşi ţes propriile interese mărunte.

Dacă Isărescu va fi avut vreo bună intenţie adunându-i cu zecile sub acoperişul BNR, atunci trebuie să înţeleagă că intenţia lui a eşuat şi s-a vărsat în propagandă.

Guvernatorul trebuie să renunţe la butada "Dacă aţi înţeles ce v-am spus, înseamnă că nu m-am exprimat bine", el trebuie să iniţieze dialogul, dar cu nu scopul transferului de cunoştinţe bancare către populaţie, ci ca să-i înţeleagă nevoile, în contextul unor transformări fără precedent ale lumii în general şi ale celei financiar-bancare, în particular.

Euro?

Uniunea bancară?

Guvern federal european?

Da, desigur, dar numai dacă nevoile poporului tău nu sunt contrare.

S-ar putea ca visurile de acum zece ani să fi devenit, între timp, coşmaruri.

Te rog, stai cu poporul tău, la masă, domnule Isărescu!

Ce naiba, eşti din Drăgăşani!

Moartea vine, oricum, cu sau fără umor.

Nu mai bine glumim?!

DECLARAŢIE DE PRESĂ BNR

Banca Naţională a României respinge ferm şi fără echivoc atacurile la adresa reputaţiei băncii centrale

De mai bine de o lună de zile, Banca Naţională a României este supusă zilnic unui tir de acuzaţii reluate cu obstinaţie, rupte de realitate şi menite să ducă la confuzie. Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă, nu au nicio bază reală, nu se susţin cu documente, avansează date false, mai mult, conţin de prea multe ori neadevăruri economice şi acuzaţii la limita linşajului. Toate acestea trec dincolo de legitimitatea interesului public în ceea ce priveşte activitatea Băncii Naţionale. Nicio acuzaţie serioasă, de gravitatea celor invocate, nu se poate susţine, indiferent de câte ori e repetată, printr-o simplă frază aruncată pe un blog.

Să fim bine înţeleşi: nu întrebările legate de activitatea complexă a BNR deranjează, ci acuzaţiile fără conţinut, total fanteziste şi răuvoitoare. Nu se poate răspunde unui şir de simple aserţiuni care nu sunt susţinute de nicio altă argumentaţie precum: "BNR a afectat economia reală dramatic prin greşelile intenţionate de politică monetară şi de credit", sau "Tranzacţiile în marja pe fondul unui regim valutar "curs cu flotare controlată" permite câştigarea de benevolenţă din partea majorităţii parlamentare." Nu se poate reacţiona nici în faţa unor acuzaţii false de la un cap la altul: "Când a avut pierdere (BNR, n.n.) suma a fost acoperită de la bugetul statului", "Cine şi-a tras bonusuri din împrumutul FMI? Anumiţi angajaţi ai BNR" . - care ţin de ABC-ul domeniului de activitate al băncii centrale.

Toată această înşiruire de acuzaţii fără niciun corespondent în realitate, reprezintă un atac la reputaţia BNR şi face inutil demersul de a mai reacţiona la încercarea de ducere în derizoriu a activităţii băncii centrale - instituţie cu responsabiltăţi, obligaţii şi obiective de interes naţional.

În schimb, Banca Naţională a României este oricând pregătită să răspundă la orice întrebare legitimă şi coerentă despre activitatea sa.

BNR înţelege şi respectă pe deplin procesul de transparentizare în conformitate cu legea, cu interesul public şi cu practica europeană a băncilor centrale. Website-ul BNR oferă publicului un mare volum de informaţii care răspund întrebărilor uzuale. De asemenea, nu vom ezita ca specialiştii şi comunicatorii bancii să intre în orice dezbatere publică şi să ofere toate informaţiile necesare pentru o mai bună înţelegere a activităţii şi a responsabilităţilor băncii. Dar Banca Centrală nu va răspunde unei campanii care are ca scop denigrarea instituţiei şi care nu are nimic de a face cu informarea corectă a publicului.

Dan Suciu, Purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României

Opinia Cititorului ( 94 )

  1. Greșeala gramaticală la care faceți referire (dezacordul predicatului "permite") îmi aparține mie, economistul Lucian Isar.

     

    Proba competenței mele poate fi găsită pe situl voxpublica, publicată pe data de 18 iulie sub titlul "BNR și finanțarea campaniilor electorale". 

     

    Textul cu pricina este acesta: "Tranzactiile in marja pe fondul unui regim valutar “curs cu flotare controlata” permite castigarea de benevolenta din partea majoritatii parlamentare." 

     

    Dle Goldstein, vă rog să transmiteți scuzele mele și ale dv către Banca Națională a României pe care o respect nespus de mult. 

     

    Așa să îmi ajute Academia Română și limba pe care n-am avut timp să o învăț. Nu am avut timp să învăț nici măcar legea statutului BNR pentru că altfel nu aș mai fi susținut că statul acoperă pierderile anuale ale BNR de la buget. Scrie acolo foarte limpede cum se acoperă pierderile. Acum știu. Din rezervele proprii care se constituie în anii de profit. 

    De asemenea, eu, Lucian Isar, nu am citit niciodată rapoartele anuale ale BNR. De acolo aș fi aflat cât sunt câștigurile și pierderile BNR și cum sunt ele repartizate salariaților (când sunt). 

    1. de asemenea nu am citit din anul 2009 si pana in anul 2015 despre existenta a doua niveluri ale RMO in valuta diferentiate temporal.

      Domnule Lucian Isar, am frunzarit articolul dumneavoastra citat mai sus.

      Termeni de specialitate ,ordonarea frumoasa a subiectului ,dar am o intrebare. 

      De ce totul acum? Unele date pe care le enumerati in articol sunt de pe vremea candidaturii la presedentie a lui VADIM TUDOR.

      Mai exact anul 2000. 

      Banuiesc ca mesajul de la nr.1. nu este trimis de Lucian Isar; prin urmare, probabil ca incalca una dintre prevederile regulamentare si probabil ca, in consecinta, poate fi eliminat el sau macar semnatura (si o voi face, daca va exista o cerere expresa).

      Daca este adevarat ca greseala gramaticala este preluata de Declaratia BNR, atunci tinea de datoria comunicatorului sa semnaleze acest lucru, in mod explicit, iar nu echivoc, doar prin ghilimele. Este, desigur, o problema de jurnalism prost, in care autorul isi inchipuie ca ar fi ispiritual (unde ati ajuns cu profesionalismul, declaratiile institutionale ale BNR cuprind luari peste picior?!) si de eleganta maxima, daca citeaza greseli gramaticale tale quale, inducind confuzii (imi inchipui ce s-a mai distrat autorul la ceea ce crede el ca ar fi o fenta grozava). 

      Aceste lamuriri suplimentare nu sint necesare, in realitate, deoarece, in articol, scriu: "...îmi este greu să-mi dau seama dacă ar fi vreo ironie sau un aport sincer al lui Dan Suciu la limba româna...". 

      Pur si simplu, nu mi-a venit sa cred ca faceti si o asemenea timpenie! 

      As fi preferat sa fie o greseala gramaticala. 

      Ce vrei? 

      Scuzele mele?!

      Ai citit articolul, dar nu l-ai priceput: ca exact astfel de timpenii nu aveti voie sa faceti, este idee principala in articol.

      Faptul ca Isar ar fi incompetent si ca Zamfir ar fi ticalos si Piperea lacom de faima, faptul ca noi toti, poporul roman, am fi prosti, va imbunatateste voua situatia la BNR si in sistemul bancar?

      Sint uluit - cita minte aveti?! 

      Ce spuneti, nu are legatura cu opinia 1.2.!

      Da, scuze!

      Se admite !

      Multumesc!

      Linisteste-te la pensie Make ca pricepi mai greu. Iti place sa incasezi fente chiar si de la Isar. Hahahaha

      Buna, haha!

      Daca nu eram deja, m-ai facut praf! 

      Isărescu e din alt aluat. Deși e tot la pensie, Isărescu e 100% un profesionist. Dacă BNR nu-și atinge obiectivele, Isărescu poate demonstra că nuj a avut niciun obiectiv timp de 26 de ani, dacă românii au emigrat, iar cei care au rămas în România sunt sclavi pe credit, Isărescu va spune că aplică politici monetare moderne și sofisticate în interesul BCE. Pur și simplu, Isărescu e la un alt nivel, nivelul ștabilor securiști cu aere de nemuritori.

      Bun punct de vedere.

    Hai ca nu cred ca nu au venit postacii din galeria BNR ! cu limbile lor zoioase sa mai puna de vreo 6 case...desigur pentru sefu BNR !!!!

    1. Ce litere mari ai gasit!

      Felicitari! 

    ... el insusi. Asta este problema.

    1. Poate....

      Cum l-am cunoscut eu, nu era asa - era atent, grijuliu sa nu jigneasca, nu se prevala de competenta sa indubitabila si interzicea celor din jur infatuarea, extrem de rabdator, laborios, trudnic, cu preferinta anume pentru traditia romaneasca.

      Voios, echilibrat, de bun gust. 

    Păcatul trufiei este semnul slăbiciunii, iar BNR-ul si Cizmărescul nu se mai pot ascunde publicului. Un simplu calcul, ne-ar putea arăta câte spitale, școli, grădinițe,etc., s-ar putea construi si câti medici,profesori, ș.a. ar putea fi platiti din profitul BNR-ului care ar trebui vărsat la stat? De ce nu se vorbește de principala ratare a BNR-ului? Adoptarea monedei euro în 2012, acesta era argumentul suprem al ofițerilor de credite in anii 2006-2008, care vindeau credite in valută?

    1. Asa este.

      Politicile economice au fost, sunt si trebuie sa fie, responsabilitatea si sarcina Guvernului... Iar convergenta economica deriva din aceste politici...

      nu este asa

      in caz ca nu stiati asta. Si daca tot va intereseaza ce se inatmpla cu banii nostri, poate va intrebati ce se intampla cu asigurarile alea obligatorii de locuinte, unde dai 20 euro pe an si nu se darama decat 5 case la inundatii... Banii aia unde se duc?

      Aia e industria financiară obligatorie. Dai banul, iar căpușa ți-l ia fără să-ți spună mulțumesc.

    Frumos.

    Clar mentalitatea ziarului nu e a tinerei generatii, adica a spiritului si comportamentului ei.

    In al doilea rand rezulta clar o OBSESIE fata de sistemul bancar in general, si fata de BNR si Isarescu in particular.

    De ce? ramane o intrebare cu posibil mai multe raspunsuri, dar pe mine ma duce cu gandul pe la anul ~ 1880. 

    1. Ție ți-a trecut prin cap ca, poate, e exact invers?

      "Respecta-ti parintii!" tine de o mentalitate depasita istoric?

      Spiritul si comportamentul tinerei generatii nu mai accepta asta? 

      Atunci e grav, Gheorghe!

      Dar, de fapt, tu nu stii ce spui si de aceea te crezi tinar sau al timpului. 

      La ce mentalitate depasita te referi?

      La cea conform careia o datorie se plateste? Si, daca nu se plateste, se da faliment?

      La cea conform careia nu exista "too big to fail" iar orice entitate bancara care nu isi respecta clientii este eliminata" 

      Cum apreciezi articolul de astazi - este un atac la adresa sistemului bancar, BNR si Isarescu?

      nu mai vorbi vorbe legate de ceea ce se intampla in alte tari

      Romania nu are banci tbtf 

    Sistemul bancar e tot poporul roman, sistemul bancar se ingrijeste de economiile romanilor pers fizice sau juridice deci de unde pana unde sistemul bancar e dusmanul? BNR apara bancile care detin banii romanilor. De unde inamicul? BNR de cateva luni ani chiar se tot apara de atacuri, ea nu a atacat pe nimeni. Poate ca ar trebui sa nu se mai apere, sa se supuna costumelor tinere de la tv ca e a poporului roman nu? Cand zic Isar/Soviani JUMP ! Isarescu sa intrebe HOW HIGH?

    Perceptia publicului e influentata foarte mult de alde Isar si Soviani pentru ca apar zi de zi de zi ca Aspenterul si pe blog si la tv si peste tot ca mari analisti care au ceva de impartit cu Isarescu fiecare cu motivele lui, ca a stat prea mult si ei n-au loc sa urce. Fiecare se vede ministru de finante sau guvernator si n-are loc de Isarescu. Ca fiecare soldat are in ranita bastonul de maresal. Deja salariul de 13.000 de euro e prea mult pentru un guvernator de BC la noi dar inca suspect de putin fata de cifrele lui Isar. Care le-a scos cum? De ce 40.000 si nu 60.000 sau 80.000? Si de ce face si vin? De ce toti il cred pe Isar si nimeni pe Isarescu? E Isar mai transparent cu calculele? Ar fi prima data cand se arunca cifre aiurea pe piata? Lipsa unei coerente logice arata clar ca atacurile sunt pe Isarescu care trebuie sa plece sa faca loc lupilor tineri infometati, care altfel n-au facut nimic la viata lor.

    Sa nu uitam ca bancile nu sunt iubite nicaieri in lume si mai ales bancherii. De ce? Pentru ca nu sunt trasi la raspundere decat foarte rar si doar aia mici si castiga enorm din cateva calcule si niste clickuri pe laptop.  

    1. Neam, norod, poporatie, poporime - astea sint intelesuri incluse in cuvintul "popor", fara a mai pomeni de intelesul de "taranime" si cel de "marea majoritate a populației (cu venituri mici) a unei țări".

      Mi-e greu sa includ sistemul bancar printre intelesurile cuvintului "popor". 

      Pe de alta parte, sistemul bancar este ansamblul instituțiilor, relațiilor financiar-bancare, normelor, infrastructurilor, tehnicilor ce interacționează în mod complex....etc. 

      Din nou, mi-e greu sa includ poporul roman printre intelesurile notiunii de sistem bancar.

      Daca operezi astfel de confuzii, atunci, desigur, percepi realitatea altfel. 

      daca ai timp declaratia lui Mugur din 2009 potrivit careia ar fi intelept ca RMO cu scadenta mai mare de 2 ani sa fie eligibile la acest procedeu. A folosit acest

      lucru poporului.De ce sa nu fim imbecili , nu ar fi mai avantajos? 

      Ma bucur sa vad ca nimeni nu a raspuns la intrebarile din comentariu. Asta dovedeste ca am dreptate Asa se fac manipularile, ce nu ne convine stergem sau facem sa uite lumea. Restul, dam cu markerul le bolduim, le repetam la infinit sa vada toti. Alles gute ! QED

      Da, sistemul bancar e tot poporul român. Pierderile bancare sunt distribuite la toți românii. Să nu vorbim despre profituri declarate sau ascunse în diverse servicii de consultanță că ieșim din sfera poporului român.

      Am acordat atentie postarii tale, aratind ca operezi confuzii.

      Te superi ca n-am raspuns la intrebarile intemeiate pe premise gresite?

      Ti-a sters cineva ceva? 

      Nu mi-a sters nimeni nimic vorbeam in general despre manipulari cum se fac. De exemplu manipularea semanticii. Iar la intrebarile privind calculele lui Isar si de ce as crede un costum si nu un guvernator de BC n-a raspuns nimeni. La asta ma refer. Inclusiv la masluirile lui Piperea despre imprumutul FMI si LDP. E multa dezinformare. Sigur ca fiecare ramane cu parerile lui si stie ce stie iar argumentele pot fi acceptate sau nu. Doar mi-am spus o parere n-am nimic personal cu Bursa sau altcineva.

    Am dubii ca BNR-ul are menirea de a servi poporul roman.Mai degraba,din actiunile pe care le intreprinde,serveste interesele bancilor.

    Se desfasoara o campanie halucinanta de demolare a ultimei institutii stabile a tarii intr-o perioada in care dispunem de un parlament de opereta, un guvern de internauti,partide cu lideri ce au zburdat prin universitati obscure si o coruptie generalizata.

    Majoritatea populatiei este saraca 

    si marile salarii trezesc o ura spontana pe care cei din media o folosesc cu abilitate. 

    BNR face parte din sistemul bancar unde salariile sunt mult mai mari decat in restul economiei. 

    Conducerile bancilor comerciale au salarii de 3-4 ori mai mari decat 

    la BNR si totusi in spiritual unei anumite echitati sociale nimeni nu 

    a propus o impozitare progresiva asa cum se practica in toata Europa. Atunci cand situatia merge prost se cauta diversiuni pentru a abate atentia prostimii. Este o practica seculara. Nu este vorba de persoane care vin si pleaca , este vorba ca diversi ratati care nu si-au gasit un loc in sistemul privat acum iau cu asalt

    BNR. Apreciez umorul Dvs dle Make dar sunteti printre putinii care aveti competenta sa ridicati la fileu adevaratele problem. 

    1. Multumesc! Inteleg ca ai inteles ca articolul nu este demolator.

      Desi este evident ca dezacordul gramatical de care va legati in articol apartine lui Isar, vad ca nu doar nu va cereti scuze dar si cenzurati opiniile care demonstreaza acest lucru. Felicitari domnule Make, asta arata ca nu sunteti capabil sa va asumati propriile erori.

      ce faci , make, n-ai somn? sa nu moara ratiunea natiunii?

      Domnule Make,

      Cititi articolul publicat de Isar pe 18 iulie pe Voxpublica!!! Dezacordul apartine protejatului dvs, nu purtatorului de cuvant al BNR! Si da, prezentati scuze ca asa se face ... 

      Domnu', alo, domnu'!, opinia nr.1., care este neregulamentara, sta de peste noua ore pe site, pentru ca Isar nu mi-a semnalat ca nu-i a lui.

      Daca Isar mi-ar cere sa o elimin (ar fi dreptul lui), mai intii as negocia sa mi-o lase cum e sau sa o lase cu mici eliminari care sa nu-i afecteze intelesul. 

      Astazi, multumesc cititorilor, nu am avut, pina acum, nici un alt caz de mesaj neregulamentar si de vreme ce nu l-am eliminat pe acela unic, inseamna ca nu am eliminat nici un mesaj.

      De ce minti, domnu'? 

      V-ati prins!

      Mesajul nr.1.3. este un raspuns dat de mine, la miezul noptii, tupeului solicitarii sa-mi cer scuze. 

      Insistenta tupeului, de la 9.2. si 9.4, ignorind complet raspunsul meu, nu urmareste decit fragmentarea si distrugerea unui eventual dialog, in subiectul articolului. 

      Cele doua mesaje reprezinta hartuire si este regulamentar sa le elimin.

      Le las, dar pe un al treilea similar il voi elimina. 

      Fals, dle Make. Opinia 1 este regulamentara pentru ca Isar nu este ziarist Bursa. Insa Isar are dreptul la propria imagine. Daca va considera ca opinia 1 i-o ataca, va poate sesiza acest lucru. Nu scrie nicaieri in Regulament ca nu pot semna ca Alexandru Ioan Cuza.

      In regulament scrie ca "Toate mesajele exprimă punctul de vedere şi opiniile autorilor [....]".

      Isar probabil ca nu este autorul mesajului nr.1. 

      Deci, fals ca-i fals, domnule Mihai Viteazul, iar bunul simt ar trebui sa nu-ti fi permis farse de tipul asta, daramite sa mai ai tupeul sa si argumentezi. 

      Nu mi-e greu sa adaug o prevedere explicita, la Regulament, care sa interzica uzurparea de identitate, desi, dupa cum vezi, nu este necesara.

      Ne ne ne... Asa merge in filozofie dar nu in materie de drept, reguli, regulamente. Nu puteti scoate o propozitie din contextul unei reguli si sa o aplicati la ce vreti.

       

      Regula la care faceti apel are ca substanta declinarea responsabilitatii Bursei pentru continutul mesajului. Contextul este acesta. Nu se refera la identitate. 

       

      - Toate mesajele exprimă punctul de vedere şi opiniile autorilor, iar nu ale administratorului (excepţie făcând mesajele scrise chiar de către administrator); nu ne asumăm responsabilitatea pentru materialele postate pe acest site de către alte persoane decât cele autorizate de ziarul BURSA.

      Ha, ha, ha!

      OK, m-ai convins.

      Este mai simplu sa adaug ca este interzisa uzurparea de nume, decit sa argumentez in continuare. 

      10. Trebuie făcută distincţia între uzurparea numelui şi utilizarea sa abuziva, aceasta din urmă însemnând că persoana nu caută să utilizeze numele altuia în locul propriului nume în toate actele vieţii sale civile, ci îl foloseşte numai în cadrul unei acţiuni sau activităţi determinate. De exemplu, autorul unei opere de ficţiune (roman, film etc.) îşi numeşte personajele, cu intenţie sau involuntar, cu numele, chiar pseudonimele, unor terţe persoane. în acest caz, prejudiciul presupune existenţa unui risc de confuzie între reclamant şi personajul operei de ficţiune sau produsul comercial şi discreditarea persoanei reale prin intermediul personajului fictiv. Odată îndeplinite aceste condiţii, purtătorul legitim al unui nume este îndreptăţit la daune morale cauzate de folosirea abuzivă a numelui sau, după caz, o reparare în natură; bunăoară, interzicerea pentru autor ca pe viitor să utilizeze numele respectiv ori obligarea acestuia de a-şi reboteza personajele într-o ediţie viitoare (O. Ungureanu, C. Munteanu p. 167-168).

       

       

      A se vedea ca regulamentul Bursa ar deveni mai restrictiv, mai putin democratic, mai tiranic decat Codul Civil al Romaniei. A se nota faptul ca trebuie sa existe un prejudiciu al purtatorului numelui real pentru ca instanta sa oblige la schimbare. In cazul mesajului 1, nu exista niciun prejudiciu. Toate erorile subliniate, dar neasumate de autorul real, sunt asumate de catre personajul fictiv Lucian Isar. 

       

      Devine Bursa mai putin democratica decat societatea civila romaneasca? 

      O solutie mai veche era sa nu elimin mesajele de pe site, ci sa le arunc la "Cosul de gunoi" al site-ului, unde sa poata fi citite toate injuraturile.

      Ce parere ai? 

      Excelent!

    ...textul declaraţiei prezintă unele dificultăţi de formulare inedite, inclusiv un dezacord gramatical ... 

    Maestre Make! nu fi asa rau, ei se pricep la cifre (cu multe zerouri) nu la limba gramatica. Iarta-i.

    Pe de alta parte, daca ar trebui sa "manuiesti" finantele tarii, daca ai avea pe umeri greutatea enorma a sumelor astronomice care l-au incovoiat pe Vasilescu, crezi ca te-ai fi descurcat mai bine, am fi trait noi mai bogati si mai fericiti? 

    1. Fiecare cu ce se pricepe.

      Te rog sa nu mai semnezi in felul asta, sint pe cale sa te cenzurez din pricina asta.

      daca era MAKE Guvernator. Cat despre competent nu-ti face matale griji. ca nu AR FI supravegheat Make banci la Chisinau avand actionari radiati din registrul comertului...

      Pe ce motiv domnule Make? 

    Intrebari pentru MAKE

    1.Sunteti de acord cu dl Isar cand afirma ca BNR si-a acoperit pierderile de la bugetul de stat?

    2.Sunteti de acord cu dl Isar cand afirma ca BNR a speculat in marja sa finanteze campanii electorale? Raspundeti la aceste intrebari, ca sef patron al unei publicatii economice.Daca o sa raspundeti va mai pun la dispozitie cateva perle de gandire ale dlui isar, si ii corectez si greselile gramaticale. 

    1. Nu pot fi de acord cu ceva despre care nu stiu nimic.

      Raspunsul este valabil pentru ambele intrebari. 

      Eu nu sint acel tip de jurnalist care stie totul si orice si de aceea evit sa apar in emisiunile TV, unde toata lumea are pretentia ca stie de ce se bat bat tiganii dintr-o comuna si de ce nu se bat rusii cu americanii.

      As risca sa tac. 

      Imi pare rau sa vad un asemenea non-raspuns din partea dvs, dle Make. Este jenant sa nu cunoasteti relatia dintre BNR si bugetul statului. Eu speram ca stiti asta, in calitate de om de presa economica cu state vechi.Cred sincer ca este momentul sa aflati: Asa cum BNR are interzis expres sa finanteze direct bugetul de stat, la fel nu a luat niciun leu niciodata de la buget pentru a si acoperi eventualele pierderi.In schimb potrivit legii varsa 80% din venituri la buget. E momentul sa va documentati ...

      Daca as scrie eu despre asta, sau despre afirmatiile lui Isar in subiectul asta si as dovedi ca nu ma pricep, atunci reprosul tau ar fi corect.

      Eu n-am facut asta. 

      Ce urmaresti? 

      Marturisesc ca nu stiu nici sa dau de mincare la vite. 

      Deci, sint incompetent.

      Ce ai cistigat, amice? 

      Imi pare rau ca trebuie sa te contrazic Make; sti foarte bine sa dai de mancare la unele vite.

      Dovada: unele dintre postari/contre.  

      Fundul. 

    Ca redactor sef si patron al unei publicatii economice sunteti de acord sau nu cu urmatoarele afirmatii ala dlui isar.

    3. BNR a afectat economia reala dramatic prin greselile intentionate de politica monetara si de credit 

    4.Bancile ce opereaza in Romania au fraudat sau au ajutat la fraudarea populatiei si a firmelor, sub atenta supraveghere a BNR

    1. #3 este interpretabil si discutabil asa cum sta bine unor specialisti. Nici chiar BNR nu se supara pentru astfel de discutii. Dar nu calomnii.

      #4 este demonstrat de catre instante in cazul clauzelor abuzive. Riscul reputational nu il gestioneaza BNR ci bancile insele. A plasa in cârca BNR un detaliu de piata concurentiala (atentia fata de clienti) este bizar si o rea-intentie. 

      La 1 BNR nu face politics de credit, ea deriva din cea monetara. Greselile nu pot fi intentionate.Se numesc inadvertente CE doresti matale.

      La 2. Bancile nu au fraudat populatia si nici firmele arata timp cat respecta normele BNR. Cel mult ele pot fi eludate, ocolite, umgegangen:-) 

      Deocamdata precizez ca nu sint redactor sef.

      In schimb, sint de acord cu mesajul de la 12.1., cu precizarea ca BNR este responsabila de propriul risc reputational si ca isi poate asuma initiative, cind constata ca intregul sistem bancar se confrunta cu riscul reputational. 

    intrebari pentru MAKE

    5.Care credeti ca este statutul Bancilor Centrale din Europa, credeti ca acesta difera din punct de vedere al independentei de cel al BNR?

    Va rog sa raspundeti ca redactor sef si patron al unei publicatii economice numai dupa o temeinica documentare. 

    1. cu pasaje din normele bancare, extrase rapoarte financiare, adica intr-un mod imbecil, sau cu scene de viata din Las Fierbinti, adica in mod intelept?

      Peter Benholz: "Citizens are strongly interested not to suffer from the damages wrought by inflation. With the development of inconvertible fiat paper money and the creation of the monopoly of central banks to issue unlimited amounts of banknotes the restrictions formerly existing because of the convertibility of notes into gold or silver at a fixed parity have been removed. As a consequence a constitutional or legal limitation of the supply of money became necessary to check the inflationary bias of politicians became necessary. This could be reached by introducing the independence of central banks from political and governmental influence as a fourth pillar of the separation of powers. "

      De facto, o banca centrala este a patra putere in stat. 

      Domnule Cris111, ti-am raspuns amabil la intrebarile privitoare la ideea ta ca ar exista o corespondenta intre opiniile mele si cele ale lui Isar.

      Nu il cunosc personal pe Isar, nu am nici vreo legatura intermediata cu el. Isar are subiectele lui, eu pe ale mele. 

      Acum vad ca ma pui sa dau examen de cunostinte si ma indemni sa ma documentez. 

      Frate, vei fi fiind tu "publicul", dar nici Dumnezeu din cer nu ma poate ruga sa ma interesez de ceva care nu ma intereseaza, in momentul indemnului. 

      Ce vad eu acum este ca BNR abuzeaza de independenta, mergind pina la a incalca legea, in mod deliberat. 

      Si nu ma intereseaza nicidecum ca tot asa ar face toate bancile centrale din lume.

      Eu nu vreau sa o faca a mea! 

      asa cum mi-a raspuns la 11.1 dlMake nu stie nimic despre aceste lucruri. Dle Make, nu i nimic. Daca sunteti deschis dialogului ma ofer pro-bono sa va explic multe legate de activitatea bancilor centrale in general. Este realmente pacat ca cititorii dvs sa nu beneficieze de astfel de informatii din cauza ca dvs nu stiti (inca) nimic despre ele.

      Multumesc de raspuns. Nu va pun sa faceti nimic. Va spun doar ca in ochii celor care cunosc subiectul, pozitia dvs pare a unui nestiutor, ceea ce singur ati recunoscut ca sunteti.Daca sunteti confortabil cu aceasta perceptie, atunci dati-i inainte :).La buna vedere!

      Poate ca, de facto, aceasta "independenta" doar a ridicat pretul pentru influenta politicului in finante-banci-economie, pastrind, de altfel, triungiul clasic al puterilor?

      Poate ca, de facto, argumentatia acestui Peter Benholz (de care n-am auzit) s-ar potrivi mai bine pentru explicarea cauzelor crizei mondiale? 

      Apreciez.

      Ii poti lumina pe cititori in mod direct, fara intermedierea mea, indepartind pacatul pe care l-am prilejuit. 

      Uite, daca lamuririle tale sint necesare si competente, atunci le poti da chiar si acum, pe site, dar sint dispus sa ti le primesc si sub forma de articol si daca este publicabil, atunci vei fi si platit..

      Multumesc pentru oferta! 

      In subiectele mele, sint solid documentat.

      In ale tale, nu ma simt obligat. 

      Ma simt confortabil, indiferent de perceptie - nu scriu pentru faima.

      Dle Make, va pot trimite oricand articole bune, perfect documentate, scrise cu umor sau fara, si nu doresc niciun leu in contrapartida. Va garantez nu doar ca vor fi publicabile dar si ca vor ridica publicatie la un alt nivel de competenta si obiectivitate. Va rog sa mi spuneti care ar fi subiectul unui prim articol pe teme de maccroeconomie banci centrale, ca la sedinta de macheta. Prefer sa semnez sub pseudonim.

      Nu trasez subiecte in sedintele de redactie, mi le propun, doar, pe ale mele si fiecare ziarist al nostru face la fel.

      Intrebarea "Despre ce sa scriu?" este neobisnuita si ne incurca, la fel cu intrebarea "Cit de mare sa fie articolul?" 

      Pe cei noi ne straduim sa-i ajutam, descoperindu-le subiecte potrivite, dar, repet, asta ne incomodeaza si nu o suportam lung timp.

      Trebuie sa mai precizez ca platim orice este publicat (in conformitate cu grila noastra de rasplati) si ca nu publicam articole gratuit. 

      Domnule Make, va multumesc foarte mult pentru generoasa dumneavoastra oferta. Demult doresc sa public intr-un ziar specializat si prestigios asa cum este Bursa. Doar ca din timiditate nu am indraznit sa cer o asemenea favoare. Ca incepator as dori sa va trimit un text cu speranta ca el va fi publicabil. O sa ma gandesc la un subiect de actualitate.

      OK

      Un intelectual anonim.

      Te rugam la o opinie mai lunga sau un articol in ziar. 

      Va trimite un cont in offshore, ii virati bani ), noi "cetim" un articol:))))

      Bursa prezinta articole bijuterie pe subiecte de actualitate.

      Simt nevoia unor sinteze documentate, cu cap si coada, pe subiecte de genul: jaful practicat de banci in perioada de boom; pasivitatea BNR la acest jaf; cum a reusit BNR sa-si mareasca rezerva internationala, in timp ce a restituit creditul la FMI.... 

      Retin ca a mai incercat cinevasa vina cu sinteze explicite; a scris unul, doua articole si dus a fost.

      Va doresc o colaborare buna si de durata. 

      De ce nu le scri pe contrabanci.spanu? Iti face bursa legatura cu domnii si doamnele respective si te publica.

      Multa, foarte multa suflare romaneasca v-ar fi recunoscatoarea daca ati publica materiale privind DISTRUGEREA SISTEMULUI BANCAR ROMANESCU in timpul Guvernoratului dlui Mugur ISARESCU.

      Va rog sa aveti in vedere ca au fost falimentate nu numai banci de stat, ci si banci paritculare (Bankcoop, Banca Religiilor, Albina, Columna ș.a.). 

      CUM A FOST OARE POSIBIL CA BANCILE SA CADA CA POPICELE ! 

      „SUNT PREA MULTE SCHELETE PRIN SEIFURIE BNR” (Articol publicat de „Bursa” la 07.06.2016) 

      Va dorim mult, mult succes ! 

    S-a mai creat un post cu salariu mare la BNR : acela de purtator de cuvant. Face totusi BNR si economii ? Evident. Terenul central de la Arenele BNR e in paragina , au fost compromise un turneu ATP , un turneu WTA si un meci de Cupa Davis.

    Guvernatorul si-a facut crama si vinde scump. In concluzie , va rugam sa evitati formularea Banca Centrala , nu suna bine.

    Am mai spus-o si-o repet: atacurile repetate la adresa BNR (tinta aparenta este Isarescu) duhnesc a votca si caviar. Sau caviar si votca, nu stiu care se mananca prima data. Sau se amesteca?

    1. Citu, Isar si Soviani au fost recrutati de FSB de teama ca Isarescu devine tot mai insistent pe tema tezaurului de la Moscova. Dupa nici 26 de ani negocierile dintre Bucuresti si Moscova sunt pe cale sa ajunga in impas, desi abia urmeaza sa fie demarate.

    Este clar, beneristii, cu toate meritele lor incontestabile, au si minusuri, adica incalca legea pe ici pe colo, incearca sa fenteaza si n-au urma de umor. Dar n-au nici o sansa. Make nu numai ca este cu ochii si urechile pe ei, dar are si forcepsul si cezariana la indemina si nu va ezita sa le foloseasca, daca va considera ca-i cazul. Asa ca sa te tii!, nu-ti vine sa crezi, beneristii au dat-o'n spaima si au inceput cam bilbiit ce-i drept sa dreaga busuiocul: ba-i alba, ba-i balaie.

    Make si-a dat seama ca nu-i de saga, ca insistind grosolan poate pune toat aranjamentul economico-financiar al tarii pe butuci, asa ca a venit astazi cu un editorial echilibrat, chiar extrem de echilibrat. Un editorial excelent, care ar trebui sa impace toate partile. Ar fi foarte bine daca asta ar fi rezultatul acestui dialog. BNR este o institutie de prim rang a tarii, singura care, pe linga indeplinirea obiectivelor specifice, ar putea pune o oarecare stavila dezmatului parlamentar si guvernamental, ruinator pentru tara. Aceasta ar trebui sa fie o sarcina de prim ordin a BNR. De ce? Pai, vin parlamentarii si legifereaza fel de fel de legi cu favoruri si privilegii, vine un prim-ministru si dubleaza numarul bugetarilor, ca cica are nevoie de ei!, si s-a dus pe apa simbetei orice stadanie a Bacii Nationale, oricit de valoroasa, binefacatoare si nobila ar fi ea. Tine-ti minte, stimati beneristi: Tara este una si-i a tuturor cetatenilor ei! 

    1. Astazi, ziarul BURSA a implinit 26 de ani de aparitie neintrerupta.

      Sa traiesti la multi ani!

      Multumesc! 

      La Multi Ani ZB si nu uitati ca sunteti cei mai buni

      La multi ani ziarul BURSA !

      La multi ani si dumneavoastra domnule  

      MAKE !

      Multumim, pentru tot ! 

      Cu acest prilej minunat, imi doresc ca la aniversarea a 52 de ani de existenta neintrerupta a ziarului Bursa sa dau de baut.

      Corect: cit

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb