După scăderea populaţiei penitenciarelor europene în perioada de lockdown din primăvară, în timpul verii rata încarcerării a rămas stabilă în majoritatea ţărilor europene, dar a început să crească în mai multe administraţii penitenciare, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Lausanne pentru Consiliu din Europa lansat astăzi.
În ciuda acestei tendinţe, studiul arată că, de la 1 ianuarie până la 15 septembrie, rata medie a încarcerării a scăzut cu 4,6% - de la 121,4 la 115,8 deţinuţi la 100 000 de locuitori - în cele 35 de administraţii penale care au furnizat aceste date pentru cele patru date examinate în studiu. Scăderea sa datorat mai multor motive, inclusiv eliberării deţinuţilor pentru a preveni răspândirea Covid-19.
Studiul anual al Statisticilor penale al Consiliului Europei (SPACE) "O evaluare a impactului pe termen mediu al Covid-19 asupra populaţiilor de penitenciare" analizează tendinţele populaţiilor penitenciare europene în 2020 utilizând patru referinţe temporale: înainte de pandemie (1 ianuarie), după prima lună a blocărilor (15 aprilie), până la sfârşitul blocărilor (15 iunie) şi până la sfârşitul verii (15 septembrie).
În timpul verii, tendinţa descendentă a populaţiei penitenciare a fost inversată în 12 administraţii penitenciare, care au avut rate mai mari la 15 septembrie decât la 15 iunie: Monaco (+ 30%), Andorra (+ 22%), Norvegia ( + 16,8%), Luxemburg (+ 12,1%), Slovenia (+ 10,9%), Finlanda (+ 8,3%), Scoţia (+ 7,7%), Cipru (+ 7,2%), Danemarca (+ 6,7%), Belgia (+ 4,8%), România (+ 4,7%) şi Irlanda de Nord (+ 4,5%). Populaţia penitenciarelor a rămas stabilă în 22 de administraţii penitenciare, în timp ce Bulgaria (-13,2%) şi Muntenegru (-7,7%) au fost singurele două administraţii penitenciare - printre cele 36 care au furnizat date - în care rata încarcerării a scăzut din iunie până în septembrie.
În ansamblu, totuşi, ratele populaţiei penitenciare până la jumătatea lunii septembrie erau în general mai mici decât la începutul anului 2020, coroborând faptul că anul pandemiei este foarte special în ceea ce priveşte infracţiunile şi acţiunea împotriva autorilor de către actorii de drept penal.