Poroşenko promite calm, pe fondul luptelor pentru aeroportul din Doneţk

E.D.
Internaţional / 27 mai 2014

Update 13:50 Armata Ucrainei a preluat controlul aeroportului

Forţele armate ale Ucrainei au preluat ieri seară controlul aeroportului acaparat de separatiştii pro-ruşi în urma unor confruntări armate, transmit Reuters şi agenţia ucraineană UNN, citate şi de surse din presă.

Numărul morţilor nu a putut fi confirmat din surse independente, dar jurnaliştii de la Reuters au văzut carcasa unui camion greu (Kamaz) utilizat, de obicei, de separatişti pentru transportul combatanţilor, împuşcat complet de gloanţe şi cu urme de sânge, ceea ce sugerează existenţa unor victime. Camionul, despre care RIA Novosti, citată de presa locală, a scris că transporta insurgenţi răniţi de la aeroport, s-a răsturnat din cauza vitezei excesive.

Forţele subordonate Kievului au utilizat ieri atacuri aeriene şi sprijinul paraşutiştilor pentru a-i alunga pe rebeli de pe aeroportul internaţional din Doneţk, preluând controlul asupra obiectivului spre sfârşitul zilei.

"Combatanţii separatişti, care se aflau în terminal, au fost eliminaţi", a declarat un purtător de cuvânt al comandamentului care conduce "operaţiunea antiteroristă" în est, subliniind că aeroportul se află acum sub controlul forţelor guvernamentale.

După luptele de la aeroport, rebelii s-au retras adânc în oraş şi şi-au consolidat poziţia într-o serie de clădiri oficiale, pe care le ocupă de mai multe luni, potrivit RIA Novosti.

Garda Naţională, subordonată Kievului, i-a avertizat deja că dacă aceştia nu se vor preda va aplica "atacuri din arme de înaltă precizie".

În acest context, aşa-numitul şef al guvernului interimar din Doneţk, Denis Puşilin, a cerut ajutor Rusiei.

Noul preşedinte ales Petro Poroşenko (48 de ani), de la care se aşteaptă să reglementeze criza politică cu care Ucraina se confruntă de şase luni, a declarat în ajun că o campanie militară mai robustă ar fi în măsură să înăbuşe revolta separatistă "în câteva ore".

-----

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko promite încheierea conflictelor armate din estul ţării, după ce zeci de persoane ar fi murit la Doneţk, în confruntările violente dintre forţele guvernamentale şi separatişti pentru controlarea aeroportului local, trasmite presa internaţională.

Potrivit acesteia, confruntări intense au avut loc luni la aeroportul din Doneţk, după ce armata ucraineană a declanşat atacul asupra forţelor separatiste care ocupaseră un terminal al aeroportului. Aeroportul internaţional a fost închis şi toate zborurile anulate, după ce miliţiile separatiste au preluat controlul acestuia.

O explozie şi tiruri sporadice se auzeau luni după-amiază, în apropiere de aeroportul din Doneţk. Locuitorii oraşului Doneţk au fost sfătuiţi să nu iasă din casă, după declanşarea unor lupte între trupele ucrainene şi separatişti proruşi soldate cu "victime în rândul civililor".

Separatişti proruşi au anunţat duminică faptul că nu vor recunoaşte puterea lui Petro Poroşenko şi că vor să continue lupta pentru independenţă.

Încă de duminică seara, miliardarul prooccidental, prezentat ca învingător în scrutinul prezidenţial, a anunţat că una dintre primele sale măsuri în calitate de şef de stat va fi să viziteze regiuni din Donbas, care şi-au declarat independenţa faţă de Ucraina, în urma unui referendum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb