Preşedinţii ucrainean, Petro Poroşenko, rus Vladimir Putin, francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat duminică acordul, într-o convorbire telefonică, asupra necesităţii respectării armistiţiului în Ucraina, a anunţat preşedinţia ucraineană pe site, scrie Sputnik.
Potrivit preşedinţiei ucrainene, ei au îndemnat atât rebelii proruşi, cât şi forţele ucrainene să respecte armistiţiul de joi de la Minsk, intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe întreaga linie a frontului, inclusiv în zona oraşului Debalţeve.
Câteva mii de militari ucraineni sunt încercuiţi în oraşul Debalţeve, în regiunea Doneţk.
"Poziţia comună a «formatului din Normandia» este că armistiţiul trebuie să fie aplicat pe întreaga linie de contact, incluzând formaţiunile din zona Debalţeve", se arată în comunicatul ucrainean. Cei patru lideri au fost de acord să continue aceste contacte luni, a adăugat preşedinţia ucraineană.
• Armistiţiul din Ucraina - respectat per ansamblu, cu încălcări la Lugansk şi Debalţeve
Armistiţiul din estul Ucrainei a fost în general respectat în ultimele 12 ore, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă ambasadorul Ertugrul Apakan, şeful Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) în Ucraina a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE), relatează agenţia rusă Tass.
Apakan a spus că membrii misiunii nu au reuşit să ajungă la Debalţeve pentru a constata care este situaţia
El a îndemnând atât trupele ucrainene, cât şi insurgenţii proruşi să asigure reprezentanţilor OSCE accesul în toate teritoriile aflate în conflict.
Michael Bociurkiw, purtătorul de cuvânt al MSM a declarat că numărul observatorilor OSCE în estul Ucrainei va fi suplimentat până la 350.
În plus, Organizaţia urmează să folosească vehicule aeriene neînarmate şi tehnologie satelitară pentru a monitoriza şi observa în ce măsură este respectat armistiţiul.
Armistiţiul între forţele guvernamentale şi insurgenţii proruşi din regiunea Donbas (est) a intrat în vigoare duminică la ora 0.00 (0.00, ora României).
Membrii "formatului Normandia" - preşedinţii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroşenko, francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel - au semnat un document final negociat de miercuri şi până joi, timp de peste 16 ore, cu privire la o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, iar Grupul de contact - reprezentanţii Kievului, separatiştilor, Moscovei şi OSCE - au negociat în paralel măsurile practice de punere în practică a înţelegerii.
Documentul prevede, între altele, armistiţiul care a intrat în vigoare în estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante, retragerea armamentului greu de pe linia frontului, un schimb de prizonieri şi măsuri cu caracter politic pe termen lung, inclusiv alegeri în Donbas şi modificarea Constituţiei ucrainene, în vederea soluţionării conflictului.