Portofoliul local al Hagag Development Europe depăşeşte 200 milioane euro

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 20 iulie 2020

Portofoliul local al Hagag Development Europe depăşeşte 200 milioane euro

(Interviu cu Adelina Veneticu, Head of Sales Hagag Development Europe)

"Pe termen scurt şi mediu avem în vedere demararea lucrărilor de construcţie pentru proiectul rezidenţial H Eliade 9 - un imobil premium, high-end, dezvoltat într-o zonă exclusivistă, în baza conceptului "smart house", dar şi pentru H Tudor Arghezi 21 - cel de al doilea proiect pe care îl vom dezvolta pentru segmentul de spaţii de birouri"

Reporter: Cum a fost afectată piaţa imobiliară de criza produsă de Coronavirus?

Adelina Veneticu: Este prematur, în acest moment, să vorbim despre impactul crizei de sănătate asupra pieţei imobiliare. Cel mai probabil, o analiză în acest sens va fi posibilă după finalul trimestrului al doilea. Anul 2020 a debutat cu o efervescenţă care s-a putut remarca în toate segmentele pieţei. Chiar şi pe parcursul stării de urgenţă, deşi cu un număr diminuat al tranzacţiilor, a existat interes şi cerere din partea clienţilor, mai ales pentru dezvoltările din segmentul rezidenţial.

Reporter: Ce alte măsuri consideraţi că ar trebui să adopte autorităţile pentru susţinerea antrepernorilor?

Adelina Veneticu: Este un subiect delicat, deoarece fiecare ramură a industriei reclamă un set de măsuri diferite, individuale. Am putea vorbi, spre exemplu, despre o flexibilizare a programului de muncă şi susţinerea antreprenorilor prin intermediul unor pachete de măsuri personalizate, evident, în condiţii specifice ramurii economice. De asemenea, apreciem oportun ca pe agenda autorităţilor să se regăsească subiecte precum digitalizarea sau accelerarea proiectelor de infrastuctură care, din punctul nostru de vedere, sunt modalităţi importante de stimulare şi atragere a investiţiilor.

Reporter: Ce strategie ar trebui sa adopte aceştia pentru a trece cu bine peste criză?

Adelina Veneticu: Indiferent că discutăm despre schimbări economice structurale sau despre crize de altă natură, cum este actuala criză de sănătate, şanse şi oportunităţi există. Chiar şi în parcursul acestor cicluri. Acestea trebuie însă identificate şi exploatate şi absolut toţi reprezentanţii mediului privat de afaceri va trebui să privească imaginea de ansamblu şi să transforme provocările şi incertitudinile acestei perioade în oportunităţi.

Reporter: Cum apreciaţi fiscalitatea din domeniul imobiliar?

Adelina Veneticu: Voi face referite doar la măsura taxei pe valoare adăugată de 5% şi la plata impozitelor. Este important să luăm în considerare evoluţia pieţei din ultimii ani, paritatea RON-EUR care a crescut foarte mult, dar şi evoluţia preţurilor. Astăzi, plafonul de 450.000 de lei s-a transformat într-o limitare pentru mulţi clienţi. La momentul actual, cererea reclamă apartamente mai spaţioase, cu grădini şi terase, care au, implicit, şi un preţ mai mare. În acest sens, pentru stimularea tranzacţiilor, este foarte importantă reînnoirea acestei măsuri prin extinderea plafonului până la 750.000 de lei. De asemenea, un scenariu ideal ar implica şi rambursarea, la timp, a taxei pe valoare adăugată, amânarea plăţii impozitelor şi, implicit, a TVA-ului până la momentul în care clientul achită integral valoarea proprietăţii.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre cadrul legislativ ce reglementează această piaţă?

Adelina Veneticu: Cred că foarte importante sunt, de fapt, normele de aplicare a legii. Acestea ar trebui să fie foarte clare încă de la început. În prezent, asistăm la noi legi şi reglementări care schimbă condiţiile de recepţie a construcţiilor şi măresc durata medie de livrare, aspect care nu este nici în beneficiul clientului şi nici în cel al dezvoltatorului. În plus, termenele de soluţionare pentru emiterea documentaţiei necesare demarării unui proiect imobiliar sunt, de foarte multe ori, exagerat de mari şi înlesnesc bunul mers al graficelor de lucru. În acest sens, în opinia mea, debirocratizarea şi digitalizarea sistemului public ar putea aduce un plus de valoare pieţei imobiliare.

Reporter: Care credeţi ca este perspectiva pieţei noastre imobiliare?

Adelina Veneticu: Cu toate că în această perioadă sectorul imobiliar traversează o perioadă delicată, cererea există. Chiar şi în situaţii extreme cum este actuala criză de sănătate, indiferent de segmentul în care activează, dezvoltatorii s-au concentrat pe siguranţa, calitatea şi sustenabilitatea proiectelor şi, bineînteles, pe nevoile clientului. Aceste trăsături spun multe despre brandul de dezvoltator şi despre perspectivele viitoare şi favorabile ale pieţei şi sunt dovada clară că, în România, domeniul imobiliar este în etapa de maturizare. Într-adevăr, în trimestrul al doilea, pe fondul măsurilor impuse de autorităţi, a izolării sociale şi a incertitudinilor care s-au făcut simţite şi la nivelul sistemului bancar, dinamismul pieţei a fost vizibil diminuat. Băncile sunt un barometru extrem de important pentru piaţă, iar scăderea ritmului de creditare afectează în mod direct nu doar clienţii, ci întreg sectorul imobiliar. Fiecare segment în parte a resimţit acest impact diferit şi există deja o serie de schimbări majore despre care se discută intens la nivel de industrie. Independent de eforturile dezvoltatorilor, pe termen scurt, cele mai afectate segmente sunt retail şi office. Dacă discutăm despre segmentul rezidenţial trebuie să luăm în considerare că şi comportamentul clienţilor, respectiv comportamentul de investiţie şi obiceiurile de cumpărare ale acestora au trecut prin diferite transformări, iar măsurile de distanţare socială din această perioadă vor genera pe viitor o cerere extinsă pentru unităţi locative cu suprafeţe generoase, apartamente cu terasă sau grădini proprii, amplasate în ansambluri rezidenţiale private, cu spaţii verzi şi locuri de joacă special amenajate şi facilităţi precum magazine, farmacii sau săli de sport localizate în interiorul complexului. Mai mult, proprietăţile din aria rezidenţială rămân o oportunitate bună pentru plasarea lichidităţilor, indiferent că vorbim despre investiţii sau despre o viitoare locuinţă.

Reporter: Ce strategie a abordat Hagag în această perioadă?

Adelina Veneticu: Prioritare pentru noi, în aceste momente, sunt siguranţa şi sănătatea angajaţilor, colaboratorilor şi clienţilor noştri. Ne-am concentrat, în principal, pe proiectele în curs de dezvoltare şi am implementat, atât în cadrul şantierelor noastre, cât şi la sediul companiei, măsuri de prevenţie şi protecţie, precum şi măsuri foarte stricte de igienă şi distanţare socială, premiţând doar deplasările necesare. Am adoptat un program de muncă flexibil şi un set de reguli clare cu privire la accesul în locaţie şi pe şantiere. De asemenea, monitorizăm constant starea de sănătate a echipelor prezente pe şantier, asigurând astfel continutatea lucrărilor de construcţii. Ne-am adaptat rapid noii realităţi şi am rămas aproape de clienţii noştri prin intermediul platformelor digitale. Echipele noastre de vânzări s-au concentrat pe a oferi clienţilor o experienţă digitală unică, profesională şi au venit în întâmpinarea acestora cu soluţii menite să facilize procesul decizional.

Reporter: Proiectele imobiliare ale companiei au continuat în aceasta perioadă?

Adelina Veneticu: Suntem un investitor puternic, cu perspective şi viziune pe termen lung şi deţinem capitalul şi experienţa necesare pentru a privi dincolo de limitările, pe term scurt, ale pieţei. Rămânem încrezători în potenţialul pieţei locale şi vom continua investiţiile în România. Proiectele noastre în curs de dezvoltare şi-au urmat cursul firesc, fără impedimente. Avansăm rapid şi în deplină siguranţă cu lucrările de construcţii în toate şantierele companiei. De asemenea, am înregistrat un volum intens de activitate şi în sfera proceselor de vânzare şi am finalizat tranzacţii care vizează unităţi din cadrul tuturor proiectelor noastre. Mai mult decât atât, am dezvoltat o serie de soluţii şi facilităţi în beneficiul clienţilor noştri, precum posibilitatea de plată în rate direct la dezvoltator.

Reporter: Ce proiecte aveti acum in desfasurare (cu detalii - numele, valoarea investitiei, suprafata terenului, suprafata construita, pret locuinte etc.)?

Adelina Veneticu: Actualmente, pe piaţa din România, avem trei proiecte în curs dezvoltare, care presupun o investiţie consolidată de aproximativ 110 milioane euro: H Pipera Lake, H Victoriei 139 şi H Victoriei 109. Primele două deservesc segmentul rezidenţial, iar H Victoriei 109 pe cel de spaţii de birouri.

Reporter: În ce stadiu se află fiecare dintre acestea?

Adelina Veneticu: În luna mai a acestui an am finalizat structura primelor trei imobile din cele cinci anunţate în prima fază a proiectului H Pipera Lake şi suntem la nivelul zero cu structura următoarelor două clădiri, iar pentru proiectul rezidenţial de pe Calea Victoriei, H Victoriei 139, suntem aproape de finalizarea lucrărilor de reconsolidare a clădirii. Lucrările de construcţie pentru proiectul de spaţii de birouri H Victoriei 109 au fost finalizate la finalul lunii mai şi urmează să întâmpinăm primii chiriaşi luna aceasta.

Reporter: Care este valoarea investitţei pe care o aveţi în ţara noastră?

Adelina Veneticu: Portofoliul local al Hagag Development Europe depăşeşte, la ora actuală, 200 de milioane de euro.

Reporter: Ce alte proiecte intenţionaţi să derulaţi în România?

Adelina Veneticu: Pe termen scurt şi mediu avem în vedere demararea lucrărilor de construcţie pentru proiectul rezidenţial H Eliade 9 - un imobil premium, high-end, dezvoltat într-o zonă exclusivistă, în baza conceptului "smart house", dar şi pentru H Tudor Arghezi 21 - cel de al doilea proiect pe care îl vom dezvolta pentru segmentul de spaţii de birouri. De asemenea, vom continua activităţile de prospectare a pieţei şi ne dorim să adăugăm noi investiţii portofoliului nostru local.

Reporter: Cum vedeţi ieşirea din această criză?

Adelina Veneticu: În ultimele patru luni am putut observa o contracţie a tuturor economiilor, fie că vorbim despre economii mature sau emergente. Este o situaţie care persistă la nivel global, afectând, de asemenea, şi România şi pe care o urmărim îndreaproape. La momentul actual, avem în vedere mai multe scenarii după care ne ghidăm în planificări viitoare, însă până la intrarea pe o pantă descendentă a pandemiei este mult prea devreme să discutăm despre o revenire rapidă, în formă de V. Referindu-ne strict la domeniul imobiliar, luăm în considerare resimţirea efectelor crizei - cu pasaje de revigorare accentuată - până spre finalul anului viitor. Cu toate acestea, am convingerea fermă că valoarea activelor imobilare va creşte, iar investiţiile se vor număra printre stimulii economici impotanţi.

Reporter: Mulţumesc!

(Interviu preluat din revista BURSA Construcţiilor)

H Pipera Lake - cel mai amplu proiect rezidenţial pe care îl dezvoltă Hagag

H Pipera Lake este cel mai amplu proiect rezidenţial în curs de dezvoltare. Ansamblul de clădiri va avea, în total, peste 1.350 de apartamente de tip studio, două şi trei camere, dispuse în 17 imobile cu un regim de înălţime S+P+6E+7R, peste 1.600 de locuri de parcare, spaţii verzi generoase, locuri de joacă, zonă de promenadă amenajată pe malul lacului, minimarket şi farmacie amplasate în incinta ansamblului, dar şi grădini proprii pentru apartamentele de la parter. H Pipera Lake va fi edificat în trei faze de construcţie, pe o suprafaţă de teren de 57.000 mp. Unităţile locative au suprafeţe totale construite cuprinse între 53,80 de metri pătraţi şi 124,26 de metri pătraţi şi preţuri cuprinse între 66.906 de euro şi 136.129 de euro, la care se adaugă TVA.

--------------------------------------------------

H Victoriei 109 datează din perioada interbelică

H Victoriei 109, este, de asemenea, una dintre proprietăţile noastre cu personalitate proprie şi origini în perioada interbelică. Suprafaţa totală a clădirii este de 7.300 mp construiţi şi 5.685 mp suprafaţă totală închiriabilă - dintre care peste 85% sunt reprezentaţi de spaţii de birouri, aproximativ 11% spaţii comerciale şi 3,59% spaţii de depozitare. Regimul de înălţime al imobilului este P+7, iar faţada clădirii şi elementele arhitecturale caracteristicile perioadei interbelice au fost prezervate şi pastrate în totalitate. Preţul pe metru pătrat închiriabil este de 20 de euro, exclus TVA.

--------------------------------------------------

H Victoriei 139 - clădire din sfera proiectelor premium

Tot pe acelaşi segment, dar în sfera proiectelor premium, suntem în curs de dezvoltare a boutique-ului rezidenţial H Victoriei 139 - o clădire emblematică ce datează din perioada interbelică. Imobilul va avea o suprafaţă totală construită de 3.200 mp şi 33 de apartamente exclusiviste de 2, 3 şi 4 camere cu încăperi spaţioase cu tavane înalte şi ferestre largi, terasă proprie şi finisaje high-end, dispuse într-un regim de înălţime S+P+7+8R. Acestora li se adaugă concierge dedicat, sisteme de supraveghere video şi acces pe bază de card sau cod de acces. Apartamentele au suprafeţe totale construite cuprinse între 55,73 de metri pătraţi şi 188,24 de metri pătraţi, iar preţurile sunt cuprinse între 182.610 de euro şi 658.840 de euro, la care se adaugă TVA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb