POTRIVIT ANRC Piaţa telefoniei mobile a explodat anul trecut

Dragoş Hâncu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 12 august 2004

"Romtelecom" şi-a diminuat cota pe piaţa tarifelor internaţionale

Piaţa telefoniei mobile a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere dintre tipurile de comunicaţii şi dovedeşte potenţial în continuare. Ion Smeeianu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRE), a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că în anul trecut numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a crescut cu aproape 2 milioane, ajungînd la 7.039.898.

Piaţa telefoniei fixe a înregistrat în 2003 comparativ cu anul precedent o creştere de doar 124.752 de abonaţi, mai puţin de 3% din numărul total de abonaţi din 2002, care a fost de 4.215.235.

Furnizorii de servicii de acces la Internet au avut, de asemenea, o evoluţie spectaculoasă, numărul total al abonamentelor Internet dublându-se în anul 2003 faţă de 2002. Dacă în anul 2002 raportul dintre utilizatorii de dial-up (350.000 utilizatori) şi cei care foloseau conexiuni dedicate (125.200 utilizatori) era aproximativ 3 la 1, în 2003 acesta s-a echilibrat, abonamentele dedicate ajungând la 485.421 iar cele dial-up la 421.009.

Dintre furnizorii înregistraţi anul trecut, 145 ofereau acces dial-up, 56 acces prin cablu coaxial, 52 prin fibră optică, 121 acces radio, 65 acces xDSL şi 124 prin alte mijloace.

Un număr de 1039 furnizori de reţele publice şi servicii de comunicaţii urmau să îşi înceapă activitatea în 2003. Din aceştia doar 870 de furnizori au fost activi pe piaţa de comunicaţii anul trecut. Referitor la furnizorii de servicii de telefonie, 13 furnizori au oferit servicii de convorbiri locale, 11 au avut o ofertă pe piaţa convorbirilor interurbane, iar 24 de furnizori au acoperit piaţa de convorbiri internaţionale.

Ca o urmare firească a liberalizării, cota de piaţă RomTelecom a scăzut anul trecut în ceea ce priveşte convorbirile internaţionale, de la 100%(anul 2002) la 77%. De asemenea RomTelecom şi-a diminuat cota de piaţă pentru convorbiri locale şi interurbane cu mai puţin de 1%. ANCR a aprobat, la 30 aprilie, propunerea de rebalansare înaintată de "Romtelecom" S.A. Aceasta a cuprins trecerea de la tarifarea la impuls la cea la minut, extinderea palierelor orare de tarifare redusă, diminuarea tarifelor pentru apeluri interurbane, internaţionale şi către reţele mobile şi majorarea tarifelor pentru abonamente, apeluri locale, conectări, acces special internet şi apeluri de la telefoane publice. Tarifele "RomTelecom" vor fi reevaluate abia în cursul anului viitor, urmînd să se analizeze atunci oportunitatea majorării acestora, ne-au precizat reprezentanţii companiei.

ANCR a completat, în iunie, Planul Naţional de Numerotaţie pentru a permite furnizarea şi utilizarea procedurii de selectare a transportatorului fără ton intermediar. Această nouă procedură permite utilizatorilor de servicii de telefonie fixă ca, formînd un indicativ înaintea numărului pe care doresc să îl apeleze (de pe un telefon conectat la o reţea de telefonie fixă), să aleagă ca apelul respectiv să fie preluat şi finalizat de către un "transportor", şi nu de către furnizorul la care sunt abonaţi şi pe care îl folosesc pentru apeluri locale.

În perioada de doi ani de la înfiinţare, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) a elaborat Planul Naţional de Numerotaţie, regulile de obţinere a resurselor de numerotaţie de către furnizorii interesaţi şi a acordat licenţe de utilizare a unor astfel de resurse unui număr de 53 de companii. Acestea au dreptul să folosească aproape 40 de milioane de numere de telefon.

Înfiinţată cu scopul să protejeze drepturile şi interesele utilizatorilor de servicii şi reţele de comunicaţii electronice şi de servicii poştale, ANRC are rolul să pună în aplicare politica naţională în domeniul comunicaţiilor electronice şi al serviciilor poştale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb