Ţara noastră are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale inegalităţii veniturilor din Uniunea Europeană (UE), iar acesta este în creştere, în contextul în care sărăcia este în scădere, notează un raport publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană. Potrivit acestuia, sărăcia şi excluziunea socială se menţin în rândul tinerilor, al familiilor cu copii, al persoanelor cu dizabilităţi, al populaţiei rrome, al locuitorilor din zonele rurale şi al populaţiei inactive, deşi rata sărăciei este în declin.
Potrivit aceluiaşi document, cei mai bogaţi 20% dintre români au un venit de opt ori mai mare decât al celor mai săraci 20%, un raport semnificativ mai mare decât media UE.
Raportul mai evidenţiază o diferenţă între regiuni şi o divizare între rural şi urban. În România, venitul mediu în zonele rurale este de numai 67% din venitul mediu din zona urbană, în comparaţie cu 80%, cât este media UE. "Comparativ cu mediul urban, de două ori mai mulţi oameni din mediul rural trăiesc în comunităţi marginalizate şi se confruntă cu probleme sociale, de locuinţă şi şomaj. Ponderea persoanelor care trăiesc în locuinţe de o calitate slabă şi consumă mai mult de 40% din venituri pe aceasta este una dintre cele mai mari din UE", se arată în raport.
Documentul susţine că şomajul de la noi se apropie de nivelul scăzut existent înaintea crizei şi este prevăzut să se diminueze în perioada 2017-2018. Rata angajării a scăzut uşor în 2016 şi este aşteptată să crească într-un ritm moderat.
Conform raportului, ţara noastră a făcut un progres limitat în crearea unui mecanism de stabilire a salariului minim, deciziile în acest sens fiind luate "fără criterii obiective".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 27.02.2017, 17:26)
Asta-i PSDul!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.03.2017, 17:33)
Nu neaparat; n-au tinut cont de evaziune, de "zilieri" , etc, etc. ....