POTRIVIT FMI Creşterea economiei româneşti, în pierdere de viteză

I.GHE.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 aprilie 2022

Creşterea economiei româneşti, în pierdere de viteză

Creşterea economiei din ţara noastră înregistrează o pierdere de ritm, fiind prognozată pentru acest an la 2,2%, faţă de 4,8% cât era estimat în toamna lui 2021, conform noului raport "World Economic Outlook", publicat ieri de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Potrivit documentului citat, economia românească va încetini de la un avans de 5,9% în 2021, până la 2,2% în 2022, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,4%. Aceasta, în condiţiile în care actuala coaliţie de guvernare PSD-PNL-UDMR a configurat bugetul de stat pentru anul 2022 luând în calcul o creştere economică de 4,6%.

Comparativ cu ţara noastră, Bulgaria ar urma să înregistreze o creştere economică de 3,2%, în timp ce economia Ungariei şi cea a Poloniei vor înregistra un avans de 3,7% în acest an.

Pentru România, noile cifre revizuite ale FMI sunt uşor mai optimiste decât prognoza Băncii Mondiale, care la începutul lunii aprilie estima că economia va înregistra un avans modest, de 1,9%, în acest an, iar riscurile rezultate de pe urma crizei din Ucraina sunt ridicate. De asemenea, Comisia Europeană estima în previziunile publicate pe 10 februarie 2022 că economia României va încetini până la 4,2% în acest an, pentru ca în 2023 să accelereze uşor la 4,5%.

În ceea ce priveşte inflaţia, FMI şi-a revizuit semnificativ estimările, prognozând că România va înregistra în acest an o creştere medie anuală a preţurilor de 9,3%, de două ori şi jumătate mai mult decât avansul de 3,4% prognozat în toamna anului trecut. Ritmul de creştere a preţurilor va încetini la 4% anul viitor. Dacă în toamna lui 2021 FMI miza pentru anul 2022 pe un sold negativ de 5,5% din PIB privind deficitul de cont curent al României, acum noua prognoză prevede o accentuare a acestuia până la 7% din PIB, urmând ca în 2023 să se reducă uşor la 6,5% din PIB.

În luna februarie a acestui an, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit în scădere la 4,3% prognoza privind avansul PIB, de la 4,6% cât estima anterior, având în vedere şocul inflaţionist din ultimul trimestru al anului trecut şi valul 5 al pandemiei de coronavirus.

La nivel global, FMI subliniază că perspectivele economiei mondiale s-au înrăutăţit semnificativ comparativ cu estimările din luna ianuarie.

"Acest raport prognozează o creştere economică mondială de 3,6% în 2022 şi 2023, cu 0,8 respectiv 0,2 puncte procentuale mai puţin decât prognoza din luna ianuarie. Revizuirea reflectă în principal impactul direct al războiului asupra Rusiei şi Ucrainei şi consecinţele mondiale", precizează FMI. Instituţia financiară internaţională atrage atenţia asupra faptului că dislocarea a peste patru milioane de cetăţeni ucraineni în ţările vecine, în special în Polonia dar şi în România, Republica Moldova şi Ungaria, va înmulţi presiunile economice în regiune.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Afara va fi (eventual) o ușoară recesiune, dar noi vom experimenta din nou anii 2009-2011 deoarece suntem țara risipei/furtului de la buget, care trebuie acoperite prin împrumuturi din ce în ce mai scumpe și care înseamnă bani mai putini pentru cei ce produc în România. Doar politrucii & firmele lor vor trai bine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb