Agenţia de evaluare financiară "Standard & Poor"s" consideră că primele 50 de bănci europene (cele mai importante) vor înregistra o creştere a provizioanelor pentru creditele neperformante în 2009, comparativ cu 2008, fiind posibil ca în unele ţări afectate de criza economică aceste provizioane să se dubleze.
Potrivit S&P, primele 50 de entităţi financiare europene au înregistrat provizioane pentru credite neperformante în valoare de 128 miliarde de euro în 2008, mai mult decât dublu comparativ cu 2007. O creştere semnificativă a fost înregistrată în ultimele două trimestre ale anului trecut.
"Dacă ritmul de creştere a provizionelor pentru creditele neperformante înregistrat în a doua jumătate a lui 2008 ar urma să continue pe întregul parcurs al lui 2009, totalul pentru cele mai mari 50 de bănci europene ar urma să crească cu alte 50 de miliarde de euro", a apreciat Scott Bugie, director general al departamentului de instituţii financiare din cadrul S&P.
Pierderile uriaşe şi lipsa perspectivelor de relansare rapidă au declanşat numeroase acţiuni de sprijin al băncilor din partea guvernelor naţionale şi a Băncii Centrale Europene. Scott Bugie a avertizat: "Deşi aceste acţiuni au calmat pieţele financiare, în opinia noastră majoritatea băncilor europene au rămas vulnerabile. Pierderi semnificativ mai mari de pe urma creditelor vor caracteriza cea de-a doua fază a crizei în industria bancară europeană şi globală".
"Standard & Poor"s" are o perspectivă negativă de rating pentru mai mult de jumătate din cele mai mari grupuri bancare din Europa, din cauza estimărilor slabe de venituri. "Ratingul multor bănci europene ar fi fost mai mic dacă guvernele nu ar fi abordat o poziţie de sprijin. Direcţia viitoare a ratingurilor acordate băncilor europene va depinde în mare parte de impactul actualelor şi viitoarelor politici de sprijin guvernamental, politici care acoperă mai multe fronturi", susţin cei de la S&P.
În special ratingul titlurilor hibride este supus unor presiuni deosebite. În opinia specialiştilor S&P, performanţele financiare slabe din sectorul bancar cresc posibilitatea ca anumite instituţii să înceteze plăţile pentru titlurile lor hibride, ca să-şi protejeze capitalul.