Practic Bucureşti, al cărei principal acţionar este omul de afaceri Radu Dimofte, vrea să dezvolte un complex rezidenţial, comercial şi de birouri de peste 30.000 metri pătraţi în centrul Bucureştiului, aproape de Piaţa Romană, şi o clădire de birouri de circa 5.000 metri pătraţi în zona Primăverii.
Un document transmis de Practic (PRBU) Bursei de Valori Bucureşti, în contextul transferului de vineri de pe piaţa Rasdaq pe AeRO, precizează: "Practic SA intenţionează să dezvolte cel mai mare proiect imobiliar mixt - comercial, birouri şi rezidenţial - din centrul Bucureştiului prin construcţia unui complex de nivel A+ cu peste 30.000 de metri pătraţi. Zona unde va fi edificat acest proiect permite realizarea unor fluxuri de circulaţie şi comerciale pe trei artere diferite: Bulevardul Dacia, Strada Biserica Amzei şi Strada General Christian Tell, deşi proprietatea se află într-o zonă cu un ţesut urban tradiţional foarte dens".
De asemenea, compania vrea să dezvolte şi un proiect de birouri pe un teren de pe Bulevardul Primăverii: "Un al doilea proiect cu perspective foarte bune este terenul din Bulevardul Primăverii, nr 1, sector 1, pe care urmează să fie edificată o clădire de birouri din clasa A+, într-o locaţie unică din punct de vedere al perspectivei şi al poziţiei, în cel mai căutat cartier rezidenţial şi de birouri exclusive din Bucureşti. Acest proiect se va realiza pe baza unui concurs de arhitectură, care îşi propune să valorifice poziţia de mare valoare urbană şi estetică a proprietăţii şi va cuprinde circa 5.000 de metri pătraţi construiţi într-o formulă funcţională foarte modernă".
Proiectele fac parte din politica de investiţii pe termen mediu şi lung, care include şi modernizarea şi reconfigurarea unor spaţii mai vechi.
Pentru realizarea planului de afaceri, Practic notează că va utiliza surse de finanţare proprii şi atrase, în condiţiile prelungirii creditului scadent în aprilie 2016 şi a suplimentării acestuia pentru noile proiecte investiţionale pe o perioadă de aproximativ zece ani.
Aceste proiecte ar urma să genereze venituri începând cu trimestrul al doilea al anului 2018, estimează compania. Astfel, cifra de afaceri ar urca de la 32,5 milioane de lei în 2017 la 39,45 milioane de lei în 2018 şi la 63,13 milioane de lei anul următor. Profitul ar urma să înregistreze o evoluţie similară, în urcare de la 11 milioane de lei în 2017 la 12,5 milioane de lei în 2018, respectiv 23,16 milioane de lei în 2019, arată proiecţiile financiare ale companiei.
Practic - fostă ICL Alimentara Sector 6, până în 1990 - are ca obiect de activitate închirierea de bunuri imobiliare. Patrimoniul societăţii este format din spaţii comerciale totalizând 34.564 metri pătraţi, spaţii de birouri în suprafaţă de 11.390 metri pătraţi, alte spaţii de 3.680 de metri pătraţi, precum şi terenuri de 33.206 metri pătraţi.
Compania este unul dintre cei mai mari deţinători de spaţii comerciale stradale din Bucureşti, cu 34.564 metri pătraţi, reprezentând aproximativ 4% din totalul de circa 900.000 de metri pătraţi de astfel de spaţii, estimat pentru anul 2015 la nivelul Capitalei.
Cei mai importanţi clienţi ai Practic sunt retailerii Mega Image şi Profi Rom Food, cu ponderi de 10,9%, respectiv 10,5% în cifra de afaceri din primul trimestru al acestui an, dar şi Raiffeisen Bank, cu 6,1%, şi Banca Comercială Română, cu 4,4%, potrivit Mediafax.
Practic a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 32,24 milioane de lei, în urcare de la 31 milioane de lei în anul anterior. Compania avea 43 de angajaţi la finele lunii martie. Profitul net s-a situat la 17,29 milioane de lei în 2014, faţă de 19,26 milioane de lei în anul precedent.
Societatea este listată pe piaîa Rasdaq de aproximativ 18 ani, iar vineri s-a transferat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, în contextul desfiinţării Rasdaq în luna octombrie.
Principalul acţionar este omul de afaceri Radu Dimofte, cu o deţinere de 48,4%, iar un pachet de 32,5% se află în posesia firmei IBTC, înregistrată în insulele Turks&Caicos. Restul acţiunilor sunt deţinute de persoane juridice - 10,1%, respectiv persoane fizice - 9,2%.