Precizări ale Romsilva în urma acuzaţiilor privind administrarea pădurilor din patrimoniul UNESCO

Comunicate de presă / 19 martie 2021

Precizări ale Romsilva în urma acuzaţiilor privind administrarea pădurilor din patrimoniul UNESCO

În urma acuzaţiilor lansate de o organizaţie de mediu privind modul în care Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva administrează pădurile aflate în patrimoniul UNESCO, Romsilva a făcut câteva precizări.

"România a înscris în patrimoniul natural al UNESCO o suprafaţă totală de 23.982,77 hectare, dintr-un total de 92.023,24 hectare, incluse de douăsprezece state la nivel european, cele din ţara noastră reprezentând 26% din totalul suprafeţelor la nivel european.

Din cele 23.982,77 hectare din România înscrise în Lista patrimoniului mondial natural al UNESCO, 23.644,53 hectare, adică şapte din cele opt situri UNESCO, sunt păduri aflate în proprietatea publică a statului şi administrate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva.

În ghidul operaţional al UNESCO se stipulează ca în jurul acestor situri UNESCO, strict protejate, trebuie să existe o zonă "tampon", de protecţie, de minim 50 de metri în jurul siturilor. România a stabilit zone "tampon" mult mai largi în jurul pădurilor UNESCO, în unele cazuri de kilometri întregi, astfel că suprafaţa zonelor "tampon" din jurul siturilor UNESCO din România este de 67.000 hectare, care înconjoară cele 23.982,77 hectare păduri de fag strict protejate.

Spre comparaţie, Slovenia a introdus în patrimoniul UNESCO circa 800 hectare păduri de fag, cu o zonă "tampon" de circa 175 de hectare, iar la unele situri UNESCO din alte ţări europene, peste limita de 50 metri de situl propriu-zis nu sunt impuse alte restricţii.

Precizăm că în cele 23.982,77 hectare aflate în siturile UNESCO nu au fost efectuate lucrări silvice, acestea fiind strict protejate.

În zonele "tampon" ale siturilor UNESCO, din jurul acestora, Romsilva a efectuat lucrări prevăzute de legislaţie şi amenajamentele silvice, care nu au afectat valoarea universală a siturilor UNESCO, pentru care acestea au fost desemnate.

Ulterior, un ONG a reclamat la instituţiile internaţionale că unele lucrări din zonele "tampon", care înconjoară pădurile din sit, ar pune în pericol pădurile din siturile UNESCO, fără a prezenta justificări clare privind modul în care acestea ar fi fost afectate.

Prin noul raport internaţional publicat recent, care urmează să fie prezentat Comitetului Patrimoniului Mondial, constatăm că se recomandă noi restricţii, suplimentare faţă de cele stabilite iniţial la desemnarea siturilor UNESCO.

Romsilva respinge cu fermitate acuzaţiile false lansate de un ONG de "mediu", prin care instituţia noastră este acuzată că nu protejează pădurile din siturile UNESCO, că "exploatează abuziv în mod planificat" făgetele multiseculare şi că ar avea loc tăieri ilegale în acestea", se arată în comunicatul transmis de Romsilva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb