Prefera Foods: "Avem capacitatea să achităm la termen obligaţiile aferente titlurilor listate la BVB"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 martie

Prefera Foods: "Avem capacitatea să achităm la termen obligaţiile aferente titlurilor listate la BVB"

English Version

"Nu deţinem informaţii de natură să afecteze semnificativ preţul de piaţă al obligaţiunilor care să nu fi fost făcute publice"

Cotaţia obligaţiunilor companiei a avut o scădere severă, pe volume mari

Conducerea Prefera Foods susţine că societatea are capacitatea să achite la termen sumele aferente obligaţiunilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform unui raport al companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Prefera Foods doreşte să informeze investitorii cu privire la faptul că, în prezent, societatea nu deţine informaţii de natură a afecta semnificativ preţul de piaţă al obligaţiunilor care să nu fi fost făcute publice. Totodată, societatea consideră că are capacitatea să genereze fluxurile de numerar necesare pentru achitarea la termen a obligaţiilor asumate prin emisiunea de obligaţiuni tranzacţionate de sistemul multilateral de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti", se arată în raportul semnat de preşedintele Raul Ciurtin.

Compania are listată o emisiuni de obligaţiuni în valoare totală de cinci milioane de euro, lansată în anul 2021 şi cu maturitatea în 2026, titlurile având o dobândă fixă anuală de 7,5%. Începând cu jumătatea lunii februarie, au avut loc vânzări masive de titluri obligatare Prefera, care au făcut ca la un moment dat obligaţiunile să se tranzacţioneze la doar 55% din valoarea nominală.

Obiectul principal de activitate al Prefera Foods este prelucrarea şi conservarea legumelor şi fructelor, conform informaţiilor disponibile pe site-ul societăţii.

Pentru primele şase luni ale anului trecut, Prefera Foods a raportat venituri din exploatare circa zece milioane lei, în scădere cu 83% comparativ cu cele de la jumătatea anului anterior şi o pierdere operaţională de 2,7 milioane lei, faţă de un profit de aproape treizeci de milioane lei, în intervalul ianuarie-iunie 2022. Din activitatea financiară compania a raportat un profit net de 10,7 milioane de lei, ca urmare a vânzării participaţiilor în Prefera Trading către grupul Morad. Astfel, profitul net s-a ridicat la opt milioane de lei, cu 71% sub cel de la jumătatea anului 2022.

Conform raportului societăţii, reducerea masivă a cifrei de afaceri a fost dată de transferurile de activitate către Verdino şi a înstrăinării deţinerilor de capitaluri în Prefera Trading, la care se adaugă scăderea producţiei.

"Scăderea veniturilor din exploatare este determinată, în principal, de faptul ca în primul semestru din 2022 componenta principală o constituia valoarea de 34,5 milioane lei rezultată din transferurile către Verdino şi Prefera Trading, astfel că scăderea reală este de la 25,2 milioane lei la 10,1 milioane lei, adica de 40%", se arată în ultimul raport semestrial al Prefera.

Activele totale se ridicau la 45,8 milioane lei, cu 16,6% sub cele de la începutul anului 2023, în vreme ce datoriile totale erau de 29,5 milioane lei, în scădere cu 36,7%, în special datorită unei linii de credit ce a fost rambursată integral .

În luna iulie 2023, Prefera Foods a început procesul de fuziune prin absorbţie dintre Prefera şi Crisrock SRL (parte afiliată). "În urma procesului de fuziune, societatea a preluat activele nete ale subsidiarei absorbate, iar impactul fuziunii va fi prezentat în raportarile societăţii de la sfârşitul anului curent", se mai menţiona în raportul ce a fost publicat în septembrie anul trecut.

Prefera Foods este controlată de Raul Ciurtin, cel care a avut Albalact.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Aveau o zacusta fantastica, nu am mai vazut-o la Lidl de mult.

    1. Ca si Vivre si Elefant, si asta a fost o listare marca Tradeville ... Doamne fereste de al treilea faliment la rand !!

      falimentele fac parte din capitalism, de ce nu le accepti?

      Eu le accept, dar un asemenea sir de companii care fac default si nu isi mai pot plati obligatiunile nu dau bine deloc in piata, si afecteaza increderea investitorilor si fuga lor dintr-o piata si asa mica. In occident piata obligatiunilor este de cateva ori mai mare, ca si capitalizare, decat piata actiunilor, la noi piata este mica si anemica oricum. Daca mai avem si cateva defaulturi corporative, asta va face piata praf pentru urmatorii doi trei ani.

    Norofert are sa plateasca dobanda si principalul la anul in ianuarie la obligatiunile scadente? Doar intreb ca au si un credit scadent tot la anul in primul trimestru. Sunt cam 20mil ron in total de plata. Profitul 2023 o sa fie mic si nu stim anul asta cum merge in agricultura. Sansa este rostogolirea datoriilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb