PREJUDICIU DE 67 MILIOANE DOLARI ÎN DOSARUL "MICROSOFT 2" DNA: Claudiu Florică, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, puşi sub control judiciar

M.K.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 21 noiembrie 2016

DNA: Claudiu Florică, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, puşi sub control judiciar

Actualizare 18:12 DNA cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere aviz de la Camera Deptuaţilor pentru urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, în dosarul "Microsoft 2", fiind suspectat de abuz în serviciu după ce, în perioada 2003-2004, când a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ar fi iniţiat şi susţinut hotărârile de Guvern privind licenţele Microsoft pentru şcoli, potrivit unui comunicat de presă.

Procurorul şef al DNA a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de deputatul Eugen Bejinariu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârşirea a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, faptă comisă în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

DNA a transmis Camerei Deputaţilor cererea de avizare a începerii urmăririi penale pentru Bejinariu şi referatul procurorilor, precum şi 28 de volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală, conform sursei citate.

(M.I.)

-----------

Actualizare 15:33

Foştii directori ai Microsoft România, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, şi omul de afaceri Claudiu Florică, reprezentant al companiei Fujitsu Siemens Computers, sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie şi au fost puşi, astăzi, sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, potrivit unui comunicat al DNA.

În sarcina acestora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, precizează anchetatorii.

Potrivit DNA, prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a încheierii şi derulării contractului cadru comercial de închiriere licenţe IT din data de 15.04.2004 şi a actelor adiţionale încheiate în noiembrie 2004 şi în anul 2008, se ridică la suma totală de 66.965.343 dolari, compus din:

- 28.776.327 dolari - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractului comercial de închiriere de licenţe 15.04.2004 (reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft).

- 19.370.500 dolari - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adiţional nr. 1 la contractul comercial de închiriere de licenţe şi care reprezintă întreaga sumă plătită, adică 19.370.500 USD, deoarece nu era necesară extinderea contractului la licenţele educaţionale.

- 18.818.516 dolari - prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii Actului adiţional nr. 2/3 la contractul comercial de închiriere de licenţe şi care reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Guvernul României şi suma plătită de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe ce conturează următoarea stare de fapt: "Deşi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul României, fapt cunoscut cu certitudine de Florică Ionuţ Claudiu, Hotăran Silviu şi Artopolescu Ovidiu Petrişor, pentru a crea această aparenţă şi a ajuta demnitarii/funcţionarii implicaţi în iniţierea şi susţinerea hotărârilor de guvern prin care s-a aprobat încheierea atât a contractului cadru de licenţiere Microsoft cât şi a actelor adiţionale la acestea, să justifice în mod nelegal achiziţia licenţelor din sursă unică, au semnat oferte comune/adrese din care să rezulte că derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria".

Potrivit DNA, pentru a crea aparenţa că firma pe care o reprezenta este unic distribuitor al produselor Microsoft şi pentru a se evita organizarea unei licitaţii publice, Claudiu Florică, în calitate de reprezentant al companiei IT, a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers - Microsoft România din data de 2 octombrie 2003 şi, respectiv, 12 martie 2004. Prima ofertă a fost semnată de Silviu Hotăran, iar a doua, de Ovidiu Petrişor Artopolescu în calitate de reprezentanţi ai Microsoft România.

Anchetatorii mai susţin: "Cele două oferte conţineau preţuri cu mult supraevaluate faţă de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft".

Celor trei inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile legale, menţionează DNA.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

(S.A.)

------------

Actualizare 14:25 Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu, pus sub acuzare pentru abuz în serviciu

Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus, astăzi, sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul "Microsoft 2", el declarând la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) că procurorii nu îi aduc nicio acuzaţie că ar fi luat vreun leu în cazul licenţelor IT pentru şcoli, informează News.ro.

Alexandru Athanasiu a spus că nu a dat o declaraţie în dosar, pentru că trebuie să vadă pe larg acuzaţiile, urmând să revină în faţa anchetatorilor petnru a fi audiat.

Fostul ministru al Educaţiei a plecat de la DNA după aproape două ore, el reafirmând că nu este vinovat şi că procurorii nu îl acuză că a luat mită, ci doar că a semnat hotărârea de guvern care prevedea că se acordă gratuit licente pentru computerele din şcoli.

Alexandru Athanasiu a precizat că procurorul de caz i-a spus că acele licenţe pentru şcoli nu erau întru totul necesare. Fostul ministru a precizat că, atunci când a semnat, l-a convins un document din Ministerul Educaţiei şi unul din Ministerul Telecomunicaţiilor. El a precizat că s-a făcut un recensământ al computerelor din reţeaua de învăţământ şi Ministerul Telecomunicaţiilor a stabilit ce tip de licenţă Microsoft educaţională este compatibilă cu configuraţia acelor computere.

"În faţa unui astfel de document, care spune că sunt necesare, vă spun drept, nu sunt un mare specialist în IT, eu am fost de bună-credinţă, întotdeauna am fost", a mai spus Athanasiu.

Întrebat dacă este acuzat de toate faptele anunţate în urmă cu doi ani de procurorii DNA atunci când au cerut aviz pentru urmărirea penală, Athanasiu a spus că "au căzut alea", dar că fapta de abuz în serviciu "nu este o fericire".

Alexandru Athanasiu a precizat că procurorii nu au stabilit încă prejudiciul din dosarul "Microsoft 2" şi, la acest moment, nu ştie cine îl va însoţi, eventual, "în această listă de persoane".

"Acum nu vreau să pozez în victimă, nu sunt o victimă, dar în mod normal în minister eu am conceput funcţia de ministru ca om ce are o viziune, ce lansează idei, proiecte de legi, programe de implementare spre ameliorarea sistemului pe care îl administrează. (...) Am explicat şi procurorului, care a fost extrem de profesionist, că nu am probe prea multe, pentru că nu am plecat cu copii ale unor documente din minister", a adăugat Athanasiu.

Alexandru Athanasiu a spus, la intrarea în sediul DNA, că el a semnat un memorandum care prevedea că trebuie făcut un recensământ al numărului de computere în şcoli pentru a se şti exact numărul de licenţe necesare.

"S-a făcut de secretarul general al ministerului, împreună cu Ministerul Telecomunicaţiilor, iar apoi noi nu am avut bani - că de aceea spun că Ministerul Educaţiei nu a dat niciun ban - şi s-a găsit soluţia. Suma necesară achiziţionării, de 19 milioane şi ceva de dolari, plătiţi în noua rate - a început să fie plătită la un an de la achiziţionare. Au fost achiziţionate la sfârşitul lui noiembrie 2004 şi prima rată de achiziţie s-a plătit în noiembrie sau octombrie 2005, deci nouă rate până în anul 2009. S-a plătit pentru că a fost un credit furnizor finanţat de Microsoft şi acest domn (Claudiu Florică, n.r.), dealerul lui, care înţeleg că stă în zonă, în zona crepusculară", a adăugat Athanasiu.

Întrebat dacă l-a cunoscut personal pe Claudiu Florică şi dacă a negociat cu el necesarul de licenţe IT pentru şcoli, Athanasiu a spus că nu l-a cunoscut, dar ar fi vrut să poată să îi spună că "îl va bate Dumnezeu", pentru că el este cel care a profitat cel mai mult, are toţi banii la el şi este liber, ceea ce nu este normal.

"Niciodată nu a negociat cu mine. (...) Dacă l-aş fi cunoscut după pe Florică, i-aş fi spus vreo două vorbe, că îl va bate Dumnezeu, pentru că nu este normal ca cine a profitat cel mai mult cu o mare măgărie în dauna bugetului României să fie liber şi cu toţi banii la el. Asta este o înfrângere a ideii de dreptate pe care oameni din această clădire, cred ei, că încearcă să o pună în valoare şi sper să o pună în valoare. Unii mi-au fost studenţi şi aşa i-am învăţat. Sper să fie aşa. Când ies, dacă voi ieşi, o să mai vorbim", a mai spus Athanasiu, la intrarea în sediul DNA.

Omul de afaceri Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, s-a prezentat şi el, astăzi, la DNA pentru a fi audiat în dosarul "Microsoft 2".

În acelaşi dosar a fost la DNA, Ovidiu Artopolescu, fost manager al Microsoft România şi fost secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor.

De asemenea, fostul director al companiei Microsoft Silviu Hotăran a fost în această dimineaţă la DNA, pentru a fi pus sub acuzare în dosarul "Microsoft 2", el declarând, după ce a fost audiat de anchetatori, că nu a dat şi nu a luat niciodată şpagă.

Dosarul "Microsoft 2" este desprins din cauza în care, în 3 septembrie, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Claudiu Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

În dosarul "Microsoft 2" sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi foştii miniştri Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aceştia fiind suspectaţi de abuz în serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft.

În septembrie 2014, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a celor foştilor miniştri. Preşedintele a avizat, în 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu. Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie 2014, cererea de începere a urmăririi penale a lui Valerian Vreme. În 19 noiembrie 2014, Plenul Senatului a avizat începerea urmării penale în cazul Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, a fost încheiat astfel încât a asigurat posibilitatea deturnării unui discount de 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate, susţin anchetatorii. Persoane din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

(I.S.)

-----------

Fost director general al Microsoft România, pus sub acuzare de DNA

Fostul director al Microsoft România, Silviu Hotăran, a fost chemat astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), iar procurorii l-au anunţat că este urmărit penal, transmite Digi 24.

"Toată viaţa mea am trăit şi am promovat nişte valori legate de etică şi moralitate. Nu am dat şi nu am luat şpagă niciodată, nu am conturi", a spus Silviu Hotăran, la ieşirea din sediul DNA.

Silviu Hotăran a condus Microsoft România până în 2004 şi ulterior între 2007-2008.

Procurorii DNA îl consideră suspect în cazul mitei date pentru contracte cu statul. Este vorba despre contractele încheiate în 2004 şi prelungite în 2009 pentru închirierea de licenţe Microsoft folosite în şcoli.

În acest dosar au fost condamnaţi definitiv ex-ministrul PDL Gabriel Sandu (3 ani de închisoare cu executare), fostul primar Gheorghe Ştefan (6 ani de închisoare cu executare) şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae (2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare).

Mai există, însă, o parte a dosarului Microsoft, disjunsă, care îi priveşte pe numeroşi foşti miniştri PSD şi PDL. În acest caz încă nu a fost stabilit prejudiciul.

Foştii miniştri vizaţi sunt: Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu şi Valerian Vreme.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. DNA a inceput negocierile cu noua administratie SUA. :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb