Premier Energy se listează la BVB, în urma celui mai mare IPO derulat de o companie antreprenorială în ultimii cinci ani

T.B.
Piaţa de Capital / 28 mai

Premier Energy se listează la BVB, în urma celui mai mare IPO derulat de o companie antreprenorială în ultimii cinci ani

Compania Premier Energy (simbol bursier: PE), producător, echilibrator, distribuitor şi furnizor de electricitate, precum şi furnizor şi distribuitor de gaze naturale debutează astăzi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în urma derulării cu succes a unui IPO în valoare de 695 milioane lei, cel mare mare IPO al unei companii antreprenoriale la BVB, în ultimii 5 ani, se arată într-un comunicat al BVB, remis redacţiei. În cadrul ofertei care a precedat IPO-ul, în perioda 8-15 mai, au fost vândute un număr de 35,9 milioane de acţiuni, dintre care 25 de milioane de acţiuni nou emise, 6,25 milioane de acţiuni vândute de unicul acţionar şi 4,7 milioane de acţiuni supraalocate. Investitorii de retail au avut alocată o tranşă de 20% din ofertă şi, pe durata acesteia, au plasat ordine în valoare de 1,1 miliarde RON pentru ordine ce au însumat 51 de milioane de acţiuni, potrivit sursei.

Acţiunile companiei au intrat la tranzacţionare sub simbolul bursier PE şi, începând de astăzi pot fi tranzacţionate de investitori prin intermediul brokerilor autorizaţi să tranzacţioneze la bursă, adaugă sursa.

Radu Hanga, Preşedintele BVB a declarat potrivit comunicatului: "Felicităm întreaga echipă Premier Energy şi pe toţi cei care au contribuit la succesul acestei oferte, de altfel, una dintre cele mai mari oferte derulate de către o companie antreprenorială la bursă. Listarea Premier Energy consolidează prezenţa companiilor din sectoarele de energie şi utilităţi la bursă, care au o importanţă strategică pentru România şi, totodată, demonstrează că bursa este unul dintre principalele canale de finanţare pentru companiile cu planuri ambiţioase. Ne bucură că am văzut şi de această dată un interes foarte ridicat din partea investitorilor de retail, ceea ce ne reconfirmă că piaţa noastră de capital are potential şi că românii îmbrăţisează din ce în ce mai mult ideea de investiţie la bursă."

Adrian Tănase, CEO BVB a transmis conform sursei: "Zilele acestea, Bursa de Valori Bucureşti a fost din nou în centrul atenţiei datorită ofertei derulată de Premier Energy ale cărei acţiuni se trancţionează la Bursă începând de astăzi. Succesul ofertei a repus România în lumina reflectoarelor pe harta investitorilor instituţionali şi interesul mare din partea investitorilor de retail arată, încă o dată, că investitorii din România au un apetit ridicat pentru investiţii în companii listate la BVB. Suntem convinşi că această ofertă va contribui şi ea la creşterea numărului de investitori la bursă, care, în ultimii cinci ani, s-a triplat şi a ajuns la aproape 200.000. După un an 2023, cu rezultate foarte bune pentru BVB, şi o performanţă care a depăşit pieţele din regiune, un nou emitent de talia Premier Energy la bursă ne determină să fim încrezători în viitorul pieţei de capital din România."

Jose Garza, CEO Premier Energy a precizat conform datelor BVB: "Listarea la Bursa de Valori Bucureşti marchează un moment istoric pentru Premier Energy şi reflectă încrederea investitorilor în strategia noastră de creştere sustenabilă. Fondurile atrase prin acest IPO ne vor permite să accelerăm investiţiile în energia regenerabilă şi să ne extindem operaţiunile în România şi Republica Moldova, contribuind astfel la tranziţia energetică a regiunii."

Peter Stohr, CFO al Premier Energy a declarat potrivit sursei: "Succesul acestui IPO este o demonstraţie clară a interesului puternic al investitorilor pentru sectorul energetic din regiune. Cu fondurile obţinute, ne vom concentra în principal pe continuarea creşterii capacităţii noastre de producţie şi echilibrare a energiei regenerabile în cadrul platformei noastre integrate vertical. Avem mare încredere că această listare va aduce beneficii semnificative companiei, acţionarilor noştri şi comunităţilor pe care le deservim."

Bogdan Câmpianu, Managing Director, WOOD & Company a precizat conform datelor din comunicat: "Suntem deosebit de onoraţi să fi luat parte la un nou IPO de succes desfăşurat la Bursa de Valori Bucureşti şi, astfel, la un reper important în evolutia Premier Energy. Listarea Premier Energy reprezintă un nou pas în dezvoltarea pieţei de capital din România şi suntem convinşi că acest succes va inspira şi oferi încredere şi altor companii remarcabile să facă acest pas în perioada următoare. Suntem încrezători că pentru Premier Energy momentul de astăzi marchează începutul unei noi perioade de rezultate şi dezvoltări notabile şi dorim companiei succes la acest început de drum."

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. De JT OIL, nimic?

    As vrea sa spun ca pretul de oferta (cel diminuat cu 16%) este prea mare, dar as gresi. Pretul este de-a dreptul nesimitit. Un pret de oferta la PER de 33,6 nu cred ca a existat vreodata la vreun IPO de la BVB. 

    Nu stiu cine este intermediarul, dar cu siguranta el ne crede tampiti daca a acceptat sa iasa in piata cu o asemenea oferta ofensatoare. 

    1. Pe langa faptul ca e nemaintalnit, cred ca e de-a dreptul otravit, nu crezi?

      Interdeal Capital (prima oara cand aud de el) este intermediarul ofertei.

      Oferta este exagerata si mizeaza pe prostia investitorilor, dar ma indoiesc ca vor fi suficient de multi in starea asta, ca oferta sa se incheie cu succes. 

      uite cum clipesc subscrierile si la JT Oil, prosti is ma .... Eu am zis ca nici dracu nu se uita la PER si alti indicatori, astia baga ca la pacanele, daca iese, iese, daca nu iese, aia e ....

      Conform prospectului, oferta JT Oil se inchide cu succes indiferent de procentul de subscriere. De asemenea, oferta poate fi inchisa anticipat incepand din a treia zi, daca gradul de subscriere depaseste in acel moment 75 %. Deci oricum o intorci, e succes :))

      Asta dovedeste ca sunt prea multi romani care castiga prea usor banii (cel mai probabil prin infractiuni) si de aceea nu le pasa de ei.

      Asa arata tara lui Ciolacu. 

      ...este ca sunteti ponderat. acuma, totusi, nu e prost ala care cere. oamenii sunt asa varza, ca nici ei nu stiu precis pentru ce vor banii aia -- pentru capital de lucru, pentru co-finantare, pentru extindere? (aia de 10x mentionata de doamna CFO) ...cred ca le e jena sa ne spuna: vor sa-i scoata pe sestache si sa ramana cu 100%-28.5% calculati voi, in contul banilor aia de grant. ca destulo rfi (furat) muncit pana acuma mai cu blocsoare, la inchiriat de salupe sau mai stiu eu ce pe arsita aia la mare...ii inteleg si eu pe undeva. cand la psd, cand l alde, iar la psd...nici mazare cred ca nu mai e ce era odata. acuma-s altii, tineri, ...gen Z sau care mai e

    Pai sa comparam PE cu SNG TGN EL si vag sa zicem cu SNN si TEL. Daca nu apare o lebada neagra pare ca suntem in 2007 , toate fondurilor de pensii curg fara masura cotatiile merg doar in sus de un an de zile totul este roz asadar nu vad absolut nici un motiv pentru care nu ar creste si firma miliardarului ceh.

    1. Sa se cumpere domne' mai putine ca sa ajunga la toata lumea

      Tot ce merge in sus o ia la un moment dat la vale.. si nu o sa-ti doresti sa fii acolo cand se va intampla.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb