Dolarul a depăşit la finele săp-tămînii trecute, pentru prima oară în istorie, pragul de 1,34 unităţi/euro, pe pieţele internaţionale, fapt ce demonstrează că redresarea monedei SUA nu se va produce prea curînd. Declinul dolarului a urmat publi-cării datelor oficiale privind situaţia de pe piaţa americană a muncii, date care au redus în-crederea în cea mai mare economie a lumii, dar şi optimis-mul investitorilor legat de o nouă reducere a dobînzii Rezervei Federale (banca centrală a SUA), aşteptată pentru luna în curs.
Dolarul era cotat la 1,3454 unităţi/euro pe piaţa din New York, la închiderea zilei de 3 decembrie, după ce, anterior, ajun-sese chiar la 1,3460 uni-tăţi/euro, maximul tuturor timpurilor. Astfel, în numai o zi, moneda americană a pierdut 1,4 procente faţă de euro. Pe întreaga săptămînă, declinul a fost mai mic, de 1%, dat fiind că dolarul a avut o tentativă de redresare.
Menţionăm că Departamentul Muncii din SUA a anunţat că economia americană a creat nu-mai 112.000 de locuri de mun-că luna trecută, ceea ce în-seamnă mai puţin de jumătate din numărul posturilor create în luna octombrie. Analiştii aş-teptau 200.000 de noi locuri de muncă în SUA, în luna noiembrie.
"Cifra dată publicităţii este extrem de dezamăgitoare", a apreciat Paul Mackel, analist la "ABN Amro Holding", sucursala Londra. Acesta anticipează că investitorii vor continua să vîn-dă dolari.
• Americanii, la fel de nepăsători
În ceea ce-i priveşte, americanii continuă să fie la fel de ne-păsători faţă de declinul monedei naţionale, fapt care denotă că această situaţie le convine. "Departamentul Trezoreriei nu comentează valorile relative ale monedei", a afirmat purtătorul de cuvînt al Trezoreriei SUA, Tony Fratto. Asta, în condiţiile în care secretarul Trezoreriei, John Snow, spunea că politica SUA continuă să fie cea a "dolarului puternic".
În ultimele şase luni, moneda americană a pierdut 9 procente faţă de euro. Specialiştii anticipează că dolarul va ajunge la 1,35 unităţi/euro în primul trimestru al anului următor.