PREMIERĂ: Judecătorii anulează soluţia despăgubirii prin acţiuni la "Fondul Proprietatea"

MIHNEA RĂU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 15 martie 2010

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a înmânat primele certificate de acţionar la Fondul Proprietatea. Domnia sa a precizat atunci că înfiinţarea Fondului Proprietatea ca soluţie de despăgubire pentru foştii proprietari care nu-şi mai pot recupera bunurile în natură "era un lucru necesar de la bun început, în virtutea dreptului la proprietate".

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a înmânat primele certificate de acţionar la Fondul Proprietatea. Domnia sa a precizat atunci că înfiinţarea Fondului Proprietatea ca soluţie de despăgubire pentru foştii proprietari care nu-şi mai pot recupera bunurile în natură "era un lucru necesar de la bun început, în virtutea dreptului la proprietate".

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, în premieră, dreptul unui proprietar să fie despăgubit în bani, iar nu în acţiuni la Fondul Proprietatea

    Instanţa consideră că proprietarii despăgubiţi prin acţiuni la "Fondul Proprietatea" nu au putut intra în posesia banilor decât vânzând titlurile cu mult sub valoarea lor oficială

    În premieră, o instanţă din România decide ca un proprietar să fie despăgubit în bani, iar nu în acţiuni la Fondul Proprietatea.

    Curtea de Apel Bucureşti a comunicat, la sfârşitul săptămânii trecute, lui Ilie Nicolae, că are dreptul la des-păgubiri de 972.000 de euro, pentru că familia sa a fost deposedată abuziv de un imobil, înainte de 1989.

    Domnul Ilie chemase anul trecut în judecată Primăria Capitalei pentru că nu i-a soluţionat, în termen, cererea de despăgubire pe imobilul respectiv. Tribunalul Bucureşti i-a dat dreptate proprietarului, iar Primăria a făcut apel.

    Gheorghe Piperea, avocatul care l-a reprezentat pe proprietarul de drept, ne-a declarat că a solicitat ca despăgubirile să fie acordate fie în bani, fie în acţiuni la Fondul Proprietatea.

    "Curtea de Apel a considerat compensarea prin Fondul Proprietatea ca nefiind o soluţie justă de des-păgubire, acordând dreptul la despăgubire în bani - echivalentul a 972.000 de euro", susţine Gheorghe Piperea.

    Hotărârea Curţii de Apel este definitivă, dar nu irevocabilă; ea poate fi atacată cu recurs de către Primăria Capitalei, în termen de 15 zile de la comunicare.

    Până atunci, hotărârea este executorie. Adică, Ilie Nicolae poate trece la executarea Primăriei pentru a-şi primii banii.

    Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis mai multe decizii, în ultimii ani, prin care a arătat că "Fondul Proprietatea" nu reprezintă o soluţie funcţională capabilă să repare prejudiciile provocate proprietarilor prin preluările abuzive făcute de statul român, înainte de 1989.

    Acum, Curtea de Apel menţionea-ză că hotărârile CEDO au statuat că, atunci când restituirea în natură a unui imobil nu era posibilă, statul trebuia să acorde despăgubiri beneficiarului dreptului de restituire, acoperindu-i integral prejudiciul suferit.

    Curtea de Apel consideră că nici modificările aduse la legea de înfiinţare a Fondului Proprietatea, care au permis ca proprietarii să poată fi despăgubiţi, în bani, până la valoarea de 500.000 de lei, iar restul în acţiuni, şi nici faptul că, din martie 2008, a fost permisă tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea, nu sunt măsuri sufieciente.

    Dimpotrivă.

    Poziţia judecătorilor Curţii de Apel este chiar dură: "Cu toate aces-tea, întrucât până în prezent, Fondul nu a fost înregistrat la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, fiind astfel încălcată obligaţia prevăzută de Legea 247/2005, proprietarii care au fost despăgubiţi cu acţiuni la acest organism de plasament colectiv nu pot intra în posesia banilor decât prin vânzarea acţiunilor pe piaţa neagră, primind un preţ cu mult sub valoarea lor oficială. Diferenţa de preţ se explică prin riscul pe care şi-l asumă cumpărătorul, întrucât încă nu se ştie care va fi valoarea unei acţiuni la tranzacţionare pe o piaţă reglementată" (puteţi consulta integral sentinţa Curţii de Apel pe site-ul www.bursa.ro).

    Judecătorii mai susţin că această situaţie a fost reţinută şi de CEDO, prin hotărârea din data de 20 iulie 2006, pronunţată în cauza Radu împotriva României: "Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat, în principal, că Fondul Proprietatea nu funcţionează de o manieră susceptibilă de a conduce la acordarea efectivă a unei indemnizaţii. Unul din argumentele care au condus la această concluzie a fost acela că funcţionarea efectivă a Fondului Proprietatea implică parcurgerea prealabilă a unor operaţiuni care nu au fost încă finalizate, în vederea realizării cotării la bursă".

    Principalul aspect reţinut de Curtea de Apel Bucureşti este faptul că Fondul nu a fost înregistrat, nici până acum, la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ca alt organism de plasament colectiv (AOPC).

    Coincidenţa face ca, în aceeaşi zi în care Ilie Nicolae primea comunicarea de la Curtea de Apel, regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare privind înregistrarea Fondului Proprietatea la CNVM să fie publicat în Monitorul Oficial.

    Chiar şi aşa, este puţin probabil că Fondul va reuşi să se listeze măcar în acest an la bursă, la cinci de la înfiinţarea sa.

    De aceea, hotărârea Curţii de Apel elimină, cel puţin deocamdată, Fondul Proprietatea ca soluţie viabilă pentru despăgubirea proprietarilor.

    Ceea ce arată că, juridic, Fondul Proprietatea nu şi-a atins vocaţia pentru care a fost înfiinţat, nici după cinci ani, deşi a fost promovat ca urgenţă, într-o grabă teribilă, fiind ocolit circuitul normal al dezbaterilor parlamentare.

    Cine răspunde că, după atâţia ani, plătim şi acţiunile la Fondul Proprietatea, dar şi bani drept despăgubire?

    Ba pe deasupra îi despăgubim, cu milioane de euro, şi pe foştii directori ai Fondului Proprietatea, demişi şi ei abuziv...

    Istorie zbuciumată

    Fondul Proprietatea a fost înfiinţat în decembrie 2005, după ce Guvernul Tăriceanu numise, în aprilie, un grup interministerial care să găsească soluţia optimă pentru despăgubirea foştilor proprietari ai imobilelor confiscate sub comunism.

    Componenţa grupului interministerial a fost: preşedinte Bogdan Olteanu, ministru delegat, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul; vicepreşedinte - Ingrid Zaarour, secretar de stat, preşedinte al Autorităţii pentru urmărirea aplicării unitare a Legii 10/2001; vicepreşedinte - Vlad Moisescu, consilier de stat al primului-ministru; membri - Szasz Attila, director, reprezentant al ministrului de stat pentru coordonarea activităţilor din domeniile culturii, învăţământului şi integrării europene; Alexandru Cojocaru, consilier de stat al primului-ministru; Nicolae Ivan, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice; Dragoş Neacşu - secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice; Gabriel Zbârcea, preşedintele AVAS; Marian Eftimescu, secretar de stat la Ministerul Justiţiei; Bogdan Cătuneanu, director general al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

    Grupul respectiv a conceput un proiect de lege, în care, ca punct central, figura constituirea Fondului Proprietatea, drept soluţie compensatorie pentru despăgubirea celor care nu-şi mai pot primi bunurile în natură.

    În iulie 2005, Guvernul Tăriceanu îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru proiectul grupului, împachetat dimpreună cu legile privind reforma Justiţiei.

    Aşa că Fondul Proprietatea a fost aprobat fără să beneficieze de o dezbatere parlamentară.

    Majoritatea membrilor din grupul iniţiatorilor s-au regăsit apoi în Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea: Vlad Moisescu, Alexandru Cojocaru, Nicolae Ivan, Ingrid Zaarour şi Bogdan Cătuneanu.

    Iniţial, fondul a fost proiectat ca un organism de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), însă specialiştii şi chiar CNVM au arătat că modul de constituire nu respectă rigorile unui astfel de organism, ceea ce a întârziat ani buni listarea sa la bursă.

    Ulterior, Guvernul a modificat legea, transformând fondul în "Alt organism de plasament colectiv" (AOPC).

    Noile norme legale au permis, din 2008, şi tranzacţionarea acţiunilor până la listarea efectivă a fondului pe bursă, prin intermediul Depozitarului Central.

    Curtea de Apel numeşte acum aceste tranzacţii ca fiind operate pe o "piaţă neagră", ceea ce le-ar plasa în sfera ilegalităţii. Ceea ce, în opinia noastra, este eronat, perpetuând confuzia dintre ilegal şi nereglementat ori neorganizat.

    Fond de miliarde de euro

    Capitalul iniţial al Fondului Proprietatea a fost stabilit la 4 miliarde de euro, deşi încă nu ştim care va fi nivelul final al depăgubirilor. Nici valoarea de piaţă a participaţiilor statului din zecile de companii transferate în portofoliul fondului nu este cunoscută, în prezent, existând doar o evaluare contabilă a acestora.

    Ziarul BURSA şi avocatul Gheorghe Piperea (chiar cel care l-a reprezentat pe Ilie Nicolae, în dosarul amintit), au criticat încă de la început modul în care a fost proiectată această soluţie de despăgubire, care nu putea garanta despăgubirea justă şi exactă celor în drept, ci, dimpotrivă, prin jocul bursier, le-ar fi oferit ori mai puţin, ori mai mult decât fusese socotit că trebuiau să primească.

    Mai mult, ziarul BURSA sublinia atunci că nimeni nu va putea opri ca un proprietar care a primit acţiuni, dar nu a reuşit să-şi acopere prejudiciul cauzat de deposedarea abuzivă, prin valorificarea lor, să se îndrepte apoi în instanţă sau la CEDO ca să primească diferenţa de bani.

    Graba cu care s-a constituit Fondul nu a lăsat Parlamentului răgazul să găsească o soluţie proprie despăgubirilor.

    Iar rezultatele le culegem cu toţi astăzi.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Maniera de tratare a problemei despagubirilor ii descalifica in primul rand pe liberali, in frunte cu dl. Tariceanu. De altfel, este inca o ocazie cu care si-au batut joc de ceea ce s-ar putea considera drept propriul electorat. Din pacate, inafara cultivarii unei imagini "liberalo-cool", partidul respectiv si reprezentantii sai nu prea a reusit sa reprezinte interesele celor care i-au votat. Acest caz, in care cei care aveau dreptul la despagubiri au fost inselati fara menajamente, ne arata si cum, pe langa PSD, un partid "de dreapta", "progresist", a reusit sa faca principiile fundamentale (cum ar fi proprietatea) de ras, aducand Romania in fata CEDO. Probabil sunt la concurenta cu PSD-ul la capitolul cine-cauzeaza-mai-multe-proces e-la-CEDO.

      Si culmea, dl. Tariceanu este inca privit foarte indulgent- a fost un prim ministru formidabil. 

      NEREZOLVAREA ACHITARII DESPAGUBIRILOR BANESTI DE CATRE STATUL ROMAN CATRE PROPRIETARII CARORA LE-AU FOST FURATE CASELE, PAMANTURILE, PADURILE IN URMA CRIMELOR, TORTURILOR, BATJOCORIRI ESTE CEA MAI MARE PROBLEMA SOCIALA DIN ROMANIA NEREZOLVATA, IN ROMANIA, DE PESTE 20 de ANI, PT. CA FIECARE TITULAR DE DOSAR ( sunt peste 200000 de DOSARE ) ARE COMOSTENITORI si RUDE, A CAROR VIATA ESTE DIRECT AFECTATA si DE CELE MAI MULTE ORI CHIAR GRAV, CEI MAI MULTI FIIND BATRANI si/sau BOLNAVI. CONDUCATORII STATULUI ROMAN NU ISI DAU SEAMA CA SUNT IN FATA UNEI BOMBE GIGANT, CARE FOARTE CURAND VA EXPLODA, PT. CA RABDAREA PROPRIETARILOR A AJUNS LA APOGEU. TOT CONDUCEREA STATULUI ROMAN DIN PREZENT A FOST (incepand cu 1990) SUNT si VOR FI COMPLICI ,MORAL si MATERIAL, CU CONDUCATORII STATULUI ROMAN BOLSEVICI, COMUNISTI, ATEI si ANTICRISTI AI REGIMULUI TOTALITAR, CONDAMNAT, VERBAL, CA REGIM CRIMINAL DE CONDUCATORII ROAMANIEI DE AZI. VORBELE SUNT BUNE, dar ZBOARA si TREBUIE SUSTINUTE CU FAPTE. IN CONCLUZIE, GUVERNUL, MINISTERUL FINANTELOR, FONDUL "PROPRIETATEA" si AUTORITATEA NATIONALA pt. RESTITUIREA PROPRIETATILOR TREBUIE OBLIGATORIU SA ACHITE URGENT DESPAGUBIRILE BANESTI PROPRIETARILOR DE DREPT.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    22 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9768
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
    Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb